d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “PRVACI ZDRAVSTVENE PISMENOSTI” – Prvaci zdravstvene pismenosti iza zdravstvenog rječnika “Pulmologija”

P

ovodom obilježavanja 95. godina od osnutka Škole narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz podršku kompanije Sandoz koja je implementirala izvrsnu inicijativu Zdravstveni rječnici, iznimna nam je čast predstaviti Vam posebnu publikaciju Health Hub-a u okviru Special Policy Reporta „PRVACI ZDRAVSTVENE PISMENOSTI“ nadahnuti globalnom inicijativom „Health Literacy Champions“ koju je pokrenula Kristine Sørensen i Global Health Literacy Academy koju snažno podržavamo. Općenito, pitanje zdravstvene pismenosti važno je za pacijente, profesionalce, pružatelje usluga, zdravstvene osiguravatelje i političare. Odgovornost je svih da osiguraju zdravstveno pismene putove (tzv. health literate pathways) u borbi protiv bolesti.

 

 

 

Slijedom navedenog, Health Hub kao jedinstveni think tank u regiji za zdravstvo i zdravstvenu industriju, kreirao je ovu prigodnu publikaciju i Special Policy Report „PRVACI ZDRAVSTVENE PISMENOSTI“ uz brojne stručnjake – prvake zdravstvene pismenosti, predstavnike zdravstvene administracije, globalnih i nacionalnih javnozdravstvenih čelnika i lidera, predstavnike pacijenata i zdravstvene industrije.

Health Hub predstavlja Vam dobre prakse i zdravstvene stručnjake koji se u pravom smislu riječi mogu nazvati prvacima zdravstvene pismenosti! Predstavljamo odlične primjere suradnje akademske zajednice, zdravstvenih stručnjaka i zdravstvene industrije- 15 zdravstvenih rječnika u kojima je obrađeno 600 zdravstvenih termina, uz preko 30 uključenih zdravstvenih stručnjaka različitih profesija!

Upoznajte stručni tim i prvake zdravstvene pismenosti iza zdravstvenog rječnika “Pulmologija”!

 

 

 

ZDRAVSTVENI RJEČNICI //

PULMOLOGIJA

 

prim. Neven Miculinić, dr. med., specijalist internist – pulmolog  

 

 

“Sudjelovanje u projektu stvaranja zdravstvenog rječnika obogatilo je moje iskustvo u pristupanju zdravstvenom obrazovanju pacijenata i osvijestilo važnost edukacije bolesnika na prihvatljiv i za njih razumljiv način. Naime, svakodnevno smo svjedoci loše komunikacije između liječnika i bolesnika. Liječnici pritom zaboravljaju da se moraju prilagoditi komunikacijskoj razini koju bolesnik razumije. Jasno je da i na ovoj, za pacijenta razumljivoj razini, trebamo balansirati između stručnog i sasvim laičkog educiranja, procjenjujući koliko nas bolesnik doista razumije.

Liječnici su dužni uz liječenje bolesnika promicati i zdravstveno obrazovanje dajući jasne i razumljive odgovore na upite bolesnika, čak i onda kad su potonji skloni izbjegavanju pitanja. Odnos liječnika i pacijenta mora biti partnerski. Dajući pravovremenu, razumljivu i točnu informaciju o bolesti, pomaknut ćemo granice zdravstvene pismenosti naše populacije i poboljšati samu zdravstvenu skrb. U tom procesu stvoreni zdravstveni rječnik ima jednu od ključnih uloga budući da smo kao liječnici najčešće vremenski ograničeni čak i za davanje bazičnih informacija o bolestima.

Zdravstvena pismenost ima ključnu ulogu u procesu liječenja ali i prevencije bolesti. Bolesnik koji je dobro upućen u prirodu svoje bolesti, o samoj potrebi liječenja i prevencije, mogućim pogoršanjima bolesti (u slučaju prekidanja liječenja), ali i nuspojavama terapije, imat će znatno bolji ishod što se tiče izlječenja bolesti odnosno njene kontrole, uz umanjivanje mogućih komplikacija. Dobar primjer za to je u pulmologiji dugotrajno liječenje tuberkuloze, plućnog apscesa ili pak dobra kontrola astme.

Nove tehnologije mogu poboljšati zdravstveno prosvjećivanje, olakšati pristup ključnim informacijama o bolestima i lijekovima te prevenciji bolesti, no i ovdje je uloga liječnika nezaobilazna – mora naći načina motivirati svoje bolesnike i potaknuti ih da saznaju bitne činjenice o svojoj bolesti i lijekovima koje uzimaju. Uzalud je i najbolja tehnologija ako ne postoji volja za spoznavanjem bolesti od koje se liječimo.

Mislim da će i u budućnosti iskren razgovor, topla riječ puna empatije te susret liječnik-bolesnik uživo biti primarni u edukaciji i liječenju. Kako bih potkrijepio navedeno, navest ću primjer iz prakse. Prije desetak i više godina čuo sam pohvalu bolesnika: „Znam da su lijekovi od pomoći, ali, doktore, još više od lijekova liječi vaša riječ…“

 

prim. Neven Miculinić, dr. med., specijalist internist – pulmolog  

 

 

Na izradi ovog zdravstvenog rječnika radili su i autori:

  • dr. sc. Biserka Bergman Marković, prim., dr.med. specijalist obiteljske medicine
  • dr. sc. Arijana Meštrović, mag. pharm.

 

 

 

 

 

 

 

Special Policy Report „PRVACI ZDRAVSTVENE PISMENOSTI“