d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “PAMETNO sa šećernom bolesti!”- Prof. dr. sc. Dario Rahelić: “Kada govorimo o modernoj tehnologiji, ona je zasigurno svojevrsna revolucija u dijabetologiji!”

U

okviru Health Hub-ovog Special Policy Reporta „PAMETNO“ sa šećernom bolesti – Tehnologije koje mijenjaju život i zdravstvene sustave“ želimo otvoriti dijalog o potrebi učenja i usvajanja medicinskih tehnologija u dijabetičkoj skrbi na temelju najboljih globalnih praksi te konstruktivno ukazati kako iskoristiti potencijal i prednosti inovativnih medicinskih tehnologija za kreiranje „pametnih“, data-driven zdravstvenih politika koje vode ka boljim ishodima šećerne bolesti za pacijenta i zdravstveni sustav.

 

 

“Kada govorimo o modernoj tehnologiji, ona je zasigurno svojevrsna revolucija u dijabetologiji! Uvelike je pridonijela boljoj regulaciji šećerne bolesti, a siguran sam da će u budućnosti regulacija biti još lakša, a siguran sam da će i moderna tehnologija zbog cijene i veće primjene biti još dostupnija”, za Health Hub je izjavio prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac te savjetnik ministra zdravstva i koordinator Ministarstva zdravstva za dijabetologiju.

 

 

prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac te savjetnik ministra zdravstva i koordinator Ministarstva zdravstva za dijabetologiju

 

 

 

U povijesti dijabetologije postoji nekoliko ključnih trenutaka koje svaki dijabetolog smatra izuzetno važnim u skrbi osoba sa šećernom bolešću.

U svakom slučaju je to 1921. godina kao otkriće inzulinske terapije. 1922. godine je prvi puta primijenjena inzulin kod čovjeka. 1957. godine je na tržište došao prvi oralni antihiperglikemik, dakle prvi lijek za liječenje šećerne bolesti u obliku tablete.

Nakon toga, 2015. godina i svojevrsna revolucija u liječenju šećerne bolesti- otkriće da jedna skupina lijekova, odnosno jedan lijek, može značajno smanjiti kardiovaskularnu smrtnost, ukupnu smrtnost i rizik od kardiovaskularnih događaja.

Međutim, dogodio se i čitav niz promjena kada govorimo o regulaciji šećerne bolesti, o kontroli glikemije, ali isto tako i primjeni inzulina.

 

 

prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac te savjetnik ministra zdravstva i koordinator Ministarstva zdravstva za dijabetologiju

 

 

 

Otkriće glukometara je svojevrsna revolucija u dijabetologiji, međutim jedan od najznačajnijih napredaka u kontroli glikemije je bilo otkriće i dolazak na tržište uređaja za mjerenje glukoze u međustaničnoj tekućini bilo da je riječ o flash glucose monitoringu, dakle uređaju za intermitentno mjerenje u međustaničnoj tekućini, ili kontinuirano mjerenje glukoze kao CGMS.

S treće strane, primjena inzulina je danas puno lakša i jednostavnija nego što je bila nekada. Nekada su se inzulinske šprice morale prokuhavati, inzulin se morao „izvlačiti“ iz bočica, a danas već postoje pripremljeni penovi, iglice su vrlo tanke; praktički je davanje inzulina bezbolno i vrlo jednostavno. Inzulinske pumpe dodatno su olakšale primjenu inzulina i regulaciju šećerne bolesti, posebice kod najosjetljivije populacije a to su populacija djece i osoba s tipom 1 šećerne bolesti.

 

 

 

prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac te savjetnik ministra zdravstva i koordinator Ministarstva zdravstva za dijabetologiju

 

 

Kad govorimo o modernoj tehnologiji s posebnim ponosom mogu reći da u Republici Hrvatskoj postoje svi lijekovi i sva moderna tehnologija koja postoji bilo gdje u Europi i svijetu i na to možemo biti ponosni. Međutim usprkos modernoj terapiji, modernoj tehnologiji, najmodernijim lijekovima koji smanjuju kardiovaskularnu smrtnost, namodernijim inzulinima koji imaju izuzetno nizak rizik od hipoglikemije i rizik od porasta tjelesne mase, nažalost većina osoba sa šećernom bolesti u Hrvatskoj ne postiže željene ciljeve liječenja. Jednim dijelom je razlog i nedovoljna prosvijećenost i educiranost o samoj bolesti, ali isto tako i onaj segment koji stalno naglašavamo a to je praćenje ishoda.

Upravo se i nova predložena reforma zdravstva bazira upravo na praćenju ishoda, jer uzaludne su najmodernije terapije ako ne postižemo ono što želimo, a želimo postići dobru regulaciju šećerne bolesti bez rizika od hipoglikemije i porasta tjelesne mase, i naravno da pacijentu kvaliteta života bude što bolja.

 

 

prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac te savjetnik ministra zdravstva i koordinator Ministarstva zdravstva za dijabetologiju

 

 

 

Kada se govori o primjeni moderne tehnologije u tipu 2 šećerne bolesti, takvi pacijenti su također nerijetko na inzulinskoj terapiji i kod njih su izazovi jednaki kao i kod pacijenata s tipom 1, posebice kod onih koji su na intenziviranoj inzulinskoj terapiji. Upravo uređaj za kontinuirano mjerenje glukoze to im mogu olakšati; pacijenti ne moraju često lancetom uzimati uzorak krvi, ne moraju imati sa sobom uređaj da odrede glikemiju, ne moraju bacati trakicu nego na vrlo jednostavan način mogu u tom trenutku saznati kolika je vrijednost njihove glikemije.

Kada govorimo i inzulinskim pumpama, također nema potrebe za davanjem inzulina jer inzulinska pumpa danas, pogotovo ove najnovije generacije, komuniciraju sa senzorom, zaustavljaju isporuku inzulina kada je glikemija niska (odnosno kada prijeti hipoglikemija), ali isto tako smo sve bliže sustavu „zatvorene petlje“ koja će moći preko određenih algoritama odrediti portebnu dozu inzulina i tada će  regulacija šećerne bolesti biti još jednostavnija.

Kada govorimo o modernoj tehnologiji, ona je zasigurno svojevrsna revolucija u dijabetologiji! Uvelike je pridonijela boljoj regulaciji šećerne bolesti, a siguran sam da će u budućnosti regulacija biti još lakša, a siguran sam da će i moderna tehnologija zbog cijene i veće primjene biti još dostupnija.