d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “Je li Hrvatskoj potrebna Nacionalna strategija za žensko zdravlje?” – Bruno Cvjetičanin: “Pacijenticama treba sveobuhvatniji pristup ženskom zdravlju i inovativnije zdravstveno prosvjećivanje!”

V

ođeni željom da u Hrvatskoj osnažimo dijalog o kreiranju sveobuhvatne, integrirane, data-driven i aktualne (obzirom na rastuće nejednakosti i pandemiju) strategije o zdravlju žena, Hrvatsko društvo za menopauzu Hrvatskog liječničkog zbora na čelu s prof. dr. sc. Marinom Šprem Goldštajn, u suradnji s Health Hub think tankom za zdravstvo i zdravstvenu industriju i inicijativom WIN (Women In Healthcare Network), uz očekivanu podršku niza stručnih društava, organiziraju Special Policy Report “Je li Hrvatskoj potrebna Nacionalna strategija zdravlja žena?” posvećen ovoj tematici, uz okupljanje relevantnih sudionika i partnera.

 

 

Ne sumnjajući da će veća suradnja među partnerima dovesti do uspješnijih individualnih i sustavnih rezultata, te uz misiju kako se sve aktivnosti usmjerene na zdravlje žena i djevojčica trebaju provoditi zajednički za postizanje najboljih zdravstvenih rezultata, nekoliko partnera podržalo je od početka ovaj dijalog i značajne iskorake na način da prezentiraju svoju ekspertizu u pružanju zdravstvenih usluga posvećenih psihofizičkom ženskom zdravlju te viziju promicanja, zagovaranja i poboljšanja sveobuhvatnog ženskog zdravlja te zdravstvene pismenosti na području ženskog zdravlja.

Predstavljamo Vam osobe koje promiču integrirani pristup ženskom zdravlju u svakodnevnom radu koji ovim editorialom žele prenijeti svoju poruku što za njih znači biti dio liderskog pokreta prema mogućoj povijesnoj Nacionalnoj strategiji ženskog zdravlja, osnažujući glas stručnjaka i glas svih žena s kojima surađuju ili čije su živote dotaknuli svojim radom.

Upoznajte dr. sc. Brunu Cvjetičanina, specijalista opće i subspecijalista plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije iza kojeg je respektabilan profesionalni put; poslije završenog doktorskog studija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, tijekom višegodišnjeg rada u KBC-u Zagreb paralelno se educirao u Parizu, Frankfurtu, Kölnu, Zürichu, Stockholmu, Madridu, Ljubljani, New Yorku…

 

 

 

 dr. sc. Bruno Cvjetičanin, specijalist opće i subspecijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije

 

 

 

Koliko u Vašem svakodnevnom radu svjedočite potrebi poboljšanja zdravstvene prosvijećenosti na području ženskog zdravlja?

Prije svega mislim da je osnovna problematika vezano za žensko zdravlje nedostatak informacija odnosno da te informacije koje svaka pacijentica ima pravo znati jednostavno ne dolaze do njih. Naime, svaka od naših bolesnica s kojima se susrećemo u javnom zdravstvu ima određena prava koja su obuhvaćena osnovnim zdravstvenim osiguranjem, a prije svega je tu – pristup informacijama. Svaka pacijentica ima pravo znati od čega boluje, te potpuni plan njenog liječenja ili metode operacije kao i očekivane prognoze ishoda. Mislim da taj elementarni način razgovora i aktivnog pristupa pacijentu, gdje se on uključuje u svakom koraku u proces svog liječenja, bez da liječnik samostalno pristupa tom procesu, je vrlo bitan i riječ je o temeljima suvremenog medicinskog pristupa.

Također zaboravljamo da je puno toga dostupno na društvenim mrežama, na portalima, medijskim i ostalim online servisima, no mlađe žene koje su češće korisnice takvih kanala su i „manje bolesne“. Žene starije životne dobi koje statistički češće imaju potrebu za zdravstvenom skrbi na raznim razinama i segmentima bolesti često su nedovoljno upućene ili digitalno prosvijećene. Riječ je o problemu s kojim se često susrećem u svom svakodnevnom radu, jer im je puno informacija zbog toga uskraćeno tj. nedostupno te ne znaju samostalno pronaći izvore informacija. Iz tog razloga mislim da je razmišljanje o važnosti brige o ženskom zdravlju i dostupnosti informacija i brige o zdravlju vrlo bitno. Definitivno treba razvijati strategiju koja bi zbog specifičnosti potreba i zdravstvene pismenosti žena u našem društvu vodila računa o inovativnom pristupu informiranja i pružanja zdravstvene skrbi.

 

 

 dr. sc. Bruno Cvjetičanin, specijalist opće i subspecijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije

 

 

 

Koliko je važan sveobuhvatan, holistički, integrirani pristup psihofizičkom zdravlju žena u 22. stoljeću? 

Sveobuhvatni i integrirani pristup je vrlo važan jer vrlo dobro jer nije dovoljno samo liječiti bolest nego je mnogo vremena potrebno uložiti u promišljanje o načinu i kvaliteti života naših pacijentica, njezinom okruženju i svakoj „sitnici“ koja može imati utjecaja na njezinu suradljivost i ishode liječenja. Radeći u inozemstvu, iznimno mi se svidjela ideja i koncept tzv- women’s clinic ili „ženskih klinika“ koje se bave upravo takvim integriranim pristupom, uz dostupnost psihologa, psihoterapeuta, fizikalne medicine i rehabilitacije itd. Važno je da možete na jednom mjestu dobiti inkluzivni pristup i odgovore na više pitanja, a danas su nažalost kod nas neki odjeli potpuno odvojeni unutar bolnice što utječe na „lutanje“ pacijentice unutar sustava. Po uzoru na klinike za djecu, treba razmisliti o osnaživanju modela integriranih ili holističkih centara za žensko zdravlje koji bi jednako obuhvatili i psihičko i fizičko blagostanje.

 

 

 

 

Ana Ljevar (direktorica HUMED PHARMA-e), dr. sc. Bruno Cvjetičanin (plastični kirurg, Poliklinika dr. Bruno Cvjetičanin), Marina Marušić Fojs, mag. pharm. (Ljekarna Marina Marušić Fojs), prim. Sanja Poduje (dermatovenerolog, KBC Sestre milosrdnice)

 

 

 

Da li smo dovoljno inovativni i kreativni kada se obraćamo ženama o skrbi o vlastitom zdravlju i je li potrebno promijeniti paradigmu komuniciranja o temama vezanim za žensko zdravlje kako bismo npr. postigli bolje odazive na nacionalne preglede, osnažili odgovornu samoskrb i prevenciju u doba društvenih mreža i dinamičnih životnih stilova?

Televizija, reklame, tiskani mediji i sl. još uvijek nisu urodili plodom jer se nedovoljan postotak žena odaziva na osnovne preventivne preglede poput mamografije ili screening raka vrata maternice, stoga je potrebno mijenjati paradigmu komunikacije i prevencije na području ženskog zdravlja. Potrebno je destigmatizirati česte preglede, obzirom da postoji veliki udio žena koje ne idu na preglede (dojke, hormonalni status itd.) te imaju tegobe u menopauzi i post-menopauzi. Potrebne su kontinuirane aktivnosti i uključivanje javnih osoba koje zagovaraju prevenciju i preglede. Često sam u inozemstvu vidio da se puno otvorenije priča o takvim poteškoćama i zdravstvenim tegobama, kako bi žene i u najmanjim sredinama razvile svijest o važnosti suočavanja sa zdravstvenim problemom ili odlaskom na preventivni pregled uz prihvaćanje činjenice da možete imati fizički ili psihički problem. „Javno priznanje“ ili učestale javne debate doprinose poboljšanju odaziva. Na žalost, dosadašnje aktivnosti nisu puno doprinijele poboljšanju odaziva npr. na naše nacionalne preventivne preglede, stoga trebamo biti intenzivniji i puno pristupačniji te učinkovitiji u upućivanju pacijentica na iste, vodeći računa o pravima i obvezama prilikom skrbi o vlastitom zdravlju.

 

 

 

 dr. sc. Bruno Cvjetičanin, specijalist opće i subspecijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije

 

 

 

 

Vidite li prostora za poboljšanjem skrbi o ženskom zdravlju i koliko nam je potrebna jedna nacionalna strategija po uzoru na Veliku Britaniju ili Australiju koja bi okupljanjem struke i ostalih dionika poboljšala situaciju i ishode najvećih javnozdravstvenih problema povezanih sa ženskim zdravljem?

Nastavno na sve ranije rečeno, potrebna nam je neka osmišljena i jasnija strategoka ženskog zdravlja, po uzoru na britansku ili australsku. Potrebno je uključiti puno više struka u kreiranje iste, nadograditi brigu o ženskom zdravlju na razine povrh ginekološkog zdravlja koja je puno šira od svjetonazorskih priča o pravu na pobačaj ili cijepljenje. Postoje puno bitnije stvari o ženskom zdravlju o kojima trebamo otvoreno i konstruktivno progovarati a to je veliki broj žena koje se ne odazivaju na preglede koji im mogu spasiti život- tu propuštamo šansu za bolje izlječenje!

 

 

 

Ana Ljevar (direktorica HUMED PHARMA-e), dr. sc. Bruno Cvjetičanin (plastični kirurg, Poliklinika dr. Bruno Cvjetičanin), Marina Marušić Fojs, mag. pharm. (Ljekarna Marina Marušić Fojs), prim. Sanja Poduje (dermatovenerolog, KBC Sestre milosrdnice), Gaby Novak Bilić (Poliklinika Binova)

 

 

EDITORIAL POWERED BY //

 

 

 

 

 

 

4. Hrvatski kongres menopauzalne medicine

 

 

 

 

 

 

 WIN platforma: https://www.healthhub.hr/tag/WIN/

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //