d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “PAMETNO sa šećernom bolesti!” – Evolucija medicinske tehnologije i CGM-a u suvremenoj dijabetičkoj skrbi

U

okviru Health Hub-ovog Special Policy Reporta „PAMETNO“ sa šećernom bolesti – Tehnologije koje mijenjaju život i zdravstvene sustave“ želimo otvoriti dijalog o potrebi učenja i usvajanja medicinskih tehnologija u dijabetičkoj skrbi na temelju najboljih globalnih praksi te konstruktivno ukazati kako iskoristiti potencijal i prednosti inovativnih medicinskih tehnologija za kreiranje „pametnih“, data-driven zdravstvenih politika koje vode ka boljim ishodima šećerne bolesti za pacijenta i zdravstveni sustav.

 

 

 

Nema boljeg načina započeti ovaj tematski Special Policy Report nego li osvrtima globalno priznatog stručnjaka za medicinske tehnologije na području skrbi šećerne bolesti, prof. Tadeja Battelina. Prof. dr. sc. Tadej Battelino trenutno je konzultant i voditelj Odsjeka za pedijatrijsku i adolescentnu endokrinologiju, UKC Ljubljana te je voditelj Katedre za pedijatriju na Medicinskom fakultetu. Bio je član Vijeća Europske udruge za proučavanje dijabetesa (EASD) i suorganizator jedanaest godišnjih sastanaka ATTD-a (Advanced Technologies and Treatment of Diabetes).

 

 

Prof. dr. sc. Tadej Battelino, UKC Ljubljana (Slovenija), Advanced Technologies and Treatment of Diabetes (Photo Credits by beta.finance.si)

 

 

 

Kako ističe prof. Battelino u svojim radovima, tehnološke inovacije iz temelja su promijenile liječenje i sveukupnu dijabetičku skrb. Medicinska tehnologija na području šećerne bolesti rapidno mijenja tradicionalnu zdravstvenu skrb i ima značajan utjecaj na sigurnost, učinkovitost i troškovnu učinkovitost, a samim time pokreće i promjene na razini usvajanja, uvrštavanja i plaćanja takvih tehnologija pacijentima.

Korištenje inzulinske pumpe i kontinuirano mjerenje glukoze (CGM) povezani su s poboljšanom metaboličkom i glikemijskom kontrolom, manjom varijabilnošću glukoze, manje učestalom hipoglikemijom, više vremena provedenom u rasponu, smanjenom anksioznošću te poboljšanom kvalitetom života.

Automatizirana isporuka inzulina koja reagira na razinu glukoze omogućuje „najviše“ željene ciljeve za vrijeme u rasponu, najniži postotak i trajanje hipoglikemija te željenu kvalitetu života, a također olakšava i poboljšava donošenje odluka. Jasni i dostižni ciljevi za vrijeme provedeno u rasponu te standardna vizualizacija kontinuiranih podataka o glukozi pomoći će zdravstvenim stručnjacima i osobama sa šećernom bolesti da poboljšaju dugoročne ishode s manjim „teretom“ bolesti uz učinkovitiju primjenu tehnologija u dijabetičkoj skrbi. Uz navedenu vizualizaciju podataka prilikom praćenja, sustavi za podršku odlučivanju „vođeni“ podacima te integrirano „cloud“ okruženje dodatno će pojednostaviti, objediniti i poboljšati suvremenu redovitu skrb za osobe sa šećernom bolesti. [i]

 

 

 

 

U radu prof. Battelina i njegovog tima „Clinical Targets for Continuous Glucose Monitoring Data Interpretation: Recommendations From the International Consensus on Time in Range“ zaključeno je da se uporaba CGM-a nastavlja širiti u kliničkoj praksi. Kao sastavni dio samokontrole šećerne bolesti, svakodnevna uporaba CGM-a pruža mogućnost dobivanja trenutne povratne informacije o trenutnim razinama glukoze kao i o smjeru i brzini promjene razina glukoze.

 

Ove informacije osobama sa šećernom bolesti omogućuju: optimiziranje režima prehrane i tjelovježbe, donošenje informiranih odluka o terapiji u vezi s vremenom obroka i korekcijom doziranja inzulina te, što je još važnije, trenutačnu odgovarajuću reakciju za izbjegavanje ili sprječavanje akutnih glikemijskih događaja. Retrospektivna analiza podataka dobivenih putem CGM-a, korištenjem standardiziranih alata za upravljanje podacima, omogućuje kliničarima i osobama sa šećernom bolesti da zajednički rade na identificiranju problematičnih područja te zatim postavljaju dostižne ciljeve. Battelino i tim zaključili su da su, u kliničkoj praksi, vremena u rasponima (unutar ciljanog raspona, ispod raspona, iznad raspona) prikladna i korisna kao klinički ciljevi i mjerenja ishoda koja nadopunjuju A1C za širok raspon osoba sa šećernom bolesti, te da navedene ciljne vrijednosti treba smatrati sastavnom komponentom analize CGM podataka i svakodnevnog donošenja odluka o liječenju. [ii]

 

 

 

Na ovogodišnjoj konferenciji Advanced Technologies and Treatment of Diabetes u Barceloni, na kojoj prof. dr. sc. Battelino ima istaknutu ulogu godinama, inicijativa diaTribe je okupila desetke stručnjaka za šećernu bolest na revolucionarnom konsenzusnom sastanku  „Time in Range“. Naime, 2019. diaTribe je osnovao koaliciju „Time in Range“, čiji je cilj bio osigurati da Time in Range (TIR) ​​postane primarna metrika glukoze za dnevno upravljanje šećernom bolesti, nadopunjena A1C, u globalnoj dijabetičkoj skrbi. Kako bi to učinila, „Time in Range“ koalicija je pozvala čelnike i dionike na širokom područja dijabetičke skrbi, uključujući i zdravstvenu i medtech industriju, zaklade, neprofitne organizacije, istraživačke centre i klinike. Koalicija je identificirala tri ključna dionika za usmjeravanje svojih ciljeva i zalaganja: osobe sa šećernom bolesti, zdravstveni djelatnici te regulatori i kreatori zdravstvenih politika. Cilj ovog sastanka bio je standardizirati način na koji CGM koristi u kliničkim ispitivanjima. “Nakon što se postigne konsenzus, cilj je objaviti rad i prihvatiti preporuke od strane akademske zajednice, institucija i industrije prilikom dizajniranja budućih kliničkih ispitivanja koja uključuju CGM i mjerenje vremena u rasponu. Ako ga regulatori više koriste, osobe sa šećernom bolesti i njihovi pružatelji zdravstvenih usluga imat će više informacija o TIR-u jer se odnosi na lijekove za liječenje šećerne bolesti.“, navodi diaTribe. [iii]

 

 

ATTD svakako kroz svoj sadržaj pokušava dati doprinos promicanju inovativnih medicinskih tehnologija i CGM-a u dijabetičkoj skrbi na široj razini, ne samo za oboljele od šećerne bolesti tipa 1, nego i za oboljele od šećerne bolesti tipa 2 s ciljem postizanja boljih ishoda liječenja i dugoročno manjih komplikacija (u kliničkom, ekonomskom i humanom smislu).

 

Kao dio zbirke radova o ekonomici i zdravstvenim politikama na područku šećerne bolesti (eng. Collection on Economics and Policy in Diabetes) u radu „Personal Continuous Glucose Monitoring Use Among Adults with Type 2 Diabetes: Clinical Efcacy and Economic Impacts“ naglašava se da su uz dobro uspostavljenu i rastuću bazu dokaza koji podupiru osobni CGM kod šećerne bolesti tipa 1, u novije vrijeme također proširene preporuke CGM-a (stručne smjernice i standardi) kod osoba sa šećernom bolesti tipa 2 (s intenziviranom inzulinskom terapijom, a odnedavno i bilo kojom inzulinskom terapijom). Autori su zaključili da je sve očitije kako je CGM klinički učinkovit za one koji su na inzulinu, a dokazi se počinju skupljati i za one koji nisu na inzulinu. Kako dolazi do razvoja CGM tehnologije i proizvoda, te kako se klinički i ekonomski dokazi nastavljaju „gomilati“, za očekivati je više podataka, više indikacija, više preporuka i više standarda oko evoluirajuće uloge osobnog CGM-a u upravljanju šećernom bolesti. [iv]

 

 

 

REFERENCE:

 

[i] Dovc, Klemen & Battelino, Tadej. (2019). Evolution of Diabetes Technology. Endocrinology and Metabolism Clinics of North America. 49. 10.1016/j.ecl.2019.10.009.

 

[ii] Battelino, Tadej & Danne, Thomas & Bergenstal, Richard & Amiel, Stephanie & Beck, Roy & Biester, Torben & Bosi, Emanuele & Buckingham, Bruce & Cefalu, William & Close, Kelly & Cobelli, Claudio & Dassau, Eyal & DeVries, J & Donaghue, Kim & Dovc, Klemen & Doyle, Francis & Garg, Shefally & Grunberger, George & Heller, Simon & Phillip, Moshe. (2019). Clinical Targets for Continuous Glucose Monitoring Data Interpretation: Recommendations From the International Consensus on Time in Range. Diabetes Care. 42. 10.2337/dci19-0028.

 

[iii] https://diatribe.org/transforming-diabetes-care-time-range

 

[iv] Oser, T.K., Litchman, M.L., Allen, N.A. et al. Personal Continuous Glucose Monitoring Use Among Adults with Type 2 Diabetes: Clinical Efficacy and Economic Impacts. Curr Diab Rep 21, 49 (2021). https://doi.org/10.1007/s11892-021-01408-1