d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “Život pod staklenim zvonom?” – Prof. dr. sc. Marko Jakopović : Bolesnici s rakom pluća danas se dugotrajno i uspješno liječe, no ne smijemo zaboraviti na njihovu zaštitu od COVID-19!

U

okviru Special Policy Reporta “Život pod staklenim zvonom?”, nastavljajući svoje aktivnosti s mnogobrojnim partnerima od Europskog i Svjetskog tjedna imunizacije, Health Hub prenosi europske zdravstvene politike, publikacije i aktualnosti vezane uz zaštitu najosjetljivijih skupina građana kada je riječ o utjecaju pandemije koronvirusa. Nedavno su se predstavnici hrvatskih udruga bolesnika i predstavnici struke usuglasili su se oko specifičnog utjecaja pandemije na imunokompromitirane osobe, kao što su osobe koje žive s rakom krvi, osobe transplantiranih organa, osobe s autoimunim oboljenjima, osobe s primarnim imunodeficijencijama, osobe na dijalizi, osobe s rakom solidnih organa, te preporučili rješenja i aktivnosti za ublažavanje tih rizika.

 

 

Povodom Special Policy Reporta “Život pod staklenim zvonom”, razgovarali smo s jednim od najvećih autoriteteta u regiji za rak pluća, prof. dr. sc. Markom Jakopovićem,  spec. interne medicine, pulmologom, pročelnikom Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb te tajnikom Hrvatskog torakalnog društva (Toraks).

Prof. dr. sc. Jakopović osvrnuo se na utjecaj pandemije na bolesnike s rakom pluća. Naglasak je stavio na važnost zdravstvenog tima koji nastoji postići najbolje moguće ishode liječenja u doba kada mjere popuštaju a koronavirus i dalje prijeti, uz jasne preporuke glede imunizacije za oboljele od raka pluća (cijepljenje te monoklonalna antitijela za one koji ne mogu razviti dobar odgovor na cijepljenje).

 

Prof. dr. sc. Marko Jakopović,  spec. interne medicine, pulmolog, pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb, tajnik Hrvatskog torakalnog društva (Toraks)

 
 

Kakav je utjecaj pandemija imala na oboljele od raka pluća?

“Karcinom pluća vodeći je uzrok smrti od malignih bolesti u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Na žalost, početkom pandemije značajno se smanjio broj bolesnika koji su se javljali liječniku zbog simptoma od strane dišnog sustava, pa tako i od raka pluća. Zbog navedenog, povećao se broj bolesnika sa uznapredovalim rakom pluća pri dijagnozi te broj bolesnika u lošem općem stanju prilikom dijagnoze što značajno otežava mogućnost primjene moderne terapije raka pluća.“

 

 

Prof. dr. sc. Marko Jakopović,  spec. interne medicine, pulmolog, pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb, tajnik Hrvatskog torakalnog društva (Toraks)

 
 

Koje su smjernice struke kada je riječ o imunizaciji bolesnika s rakom pluća protiv komplikacija COVID-19?

“Obzirom na dijagnozu te terapiju kojom se bolesnici liječe, gotovo svi bolesnici sa rakom pluća bi se trebali cijepiti protiv COVID-19. Idealno bi bilo cijepiti se prije početka liječenja, međutim u bilo kojem trenutku liječenja, bilo kemoterapijom, imunoterapijom ili ciljanom terapijom potrebno je cijepiti se ukoliko isto nije provedeno ranije.

Cijepljenje značajno smanjuje mogućnost teške COVID bolesti kao i smrtnosti od COVID infekcije. Stoga, ukoliko se postavi dijagnoza raka pluća, potrebno je konzultirati pulmologa ili onkologa kako bi se dogovorio adekvatan termin cijepljenja. Važno je napomenuti da dijagnoza raka pluća, kao i sva terapija koja se danas primjenje, nije kontraindikacija za cijepljenje.

Sva vodeća svjetska, europska i hrvatska onkološka društva preporučuju cijepljenje u bolesnika u kojih je u tijeku aktivno liječenje raka pluća. Važno je dodati kao je danas  na raspolaganju više lijekova koji se primjenjuju u liječenju COVID bolesti te ukoliko bolesnik sa rakom pluća razvije bolest, važno je da se javi svojem vodećem liječniku da se procijeni potreba za hospitalizacijom i/ili primjena specifičnih anti-COVID lijekova.”

 

 

Prof. dr. sc. Marko Jakopović,  spec. interne medicine, pulmolog, pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb, tajnik Hrvatskog torakalnog društva (Toraks)

 

 

Nedavno je u javnosti predstavljeno pismo Ministarstvu zdravstva i HZJZ-u u kojem je iskazana podrška stručnih respiratornih, onkoloških i hematoloških društava imunokompromitiranim bolesnicima…

 

Sve ovo zajedno naglašava iznimnu potrebu za suradnjom između bolesnika, stručnih društava, udruga bolesnika, liječnika obiteljske medicine te pulmologa/onkologa (kada govorimo o raku pluća). Jedino svi zajedno možemo poboljšati skrb naših bolesnika i na taj način značajno poboljšati ishode liječenja. Bolesnici sa rakom pluća danas se uspješno i dugotrajno liječe, no moramo misliti i na COVID-19 te ga pokušati spriječiti stručno preporučenim i dostupnim intervencijama, rano prepoznati i rano liječiti ukoliko je potrebno, istaknuo je prof. dr. sc. Jakopović.

Podsjećamo, u pismu, koje su podržali i akademik Miroslav Samaržija, dr. med. (Hrvatsko torakalno društvo), te prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, dr. med. (Hrvatsko onkološko društvo) naglašava se kako imunokompromitirane osobe čine više od 40 posto hospitaliziranih s probojnim infekcijama nakon cijepljenja, te kako je kod njih povećan rizik od bolničke smrtnosti, širenja na kontakte u kućanstvu te prenošenje SARS-CoV-2 mjesecima, što dovodi do rizika od nastanka i širenja potencijalno opasnih novih mutacija u širu populaciju.

„Ne samo da postoje lijekovi koji mogu liječiti infekciju, već i lijekovi koji ju mogu spriječiti i to za dugo vremena, klinička ispitivanja pokazuju da dugodjelujuća antitijela u preko 80 posto slučajeva štite od razvoja COVID-19 infekcije te umanjuju rizik od hospitalizacije i smrti kroz šest mjeseci. To je veliki iskorak koji omogućuje sasvim drugačiji pristup bolesnicima nego što je bio do sada“, rekao je tom prilikom prof. dr. sc. Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb.

Kako navodi FDA, dugodjelujuća antitijela odobrena su samo za osobe koje trenutno nisu zaražene virusom SARS-CoV-2 i koje nedavno nisu bile izložene pojedincu zaraženom SARS-CoV-2. Namijenjeno je osobama s umjereno do ozbiljno kompromitiranim imunološkim sustavom zbog zdravstvenog stanja ili zbog uzimanja imunosupresivnih lijekova ili tretmana pri čemu postoji stručno mišljenje da možda neće stvoriti adekvatan imunološki odgovor na cijepljenje protiv COVID-19. O svim pitanjima vezanim uz imunizaciju imunokompromitiranih ili imunosuprimiranih osoba potrebno se konzultirati sa nadležnim liječnikom.

 

 

Prof. dr. sc. Marko Jakopović,  spec. interne medicine, pulmolog, pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb, tajnik Hrvatskog torakalnog društva (Toraks)

 

 

REFERENCE:
https://apm.amegroups.com/article/view/52221/html
https://www.healthhub.hr/special-policy-report-zivot-pod-staklenim-zvonom-poziv-brojnih-udruga-na-zastitu-imunokompromitiranih-osoba-tijekom-pandemije-covid-19/
https://www.healthhub.hr/tag/zivot-pod-staklenim-zvonom/
https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/public-health/treatments-covid-19_en
https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-authorizes-new-long-acting-monoclonal-antibodies-pre-exposure

 

 

 

 

 

 

 

 

Zajedničku izjavu i preporuke potpisuju: