d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “Alergije – Inovacije na horizontu”- Prof. dr. sc. Sanja Popović Grle: “Alergije predstavljaju ogroman teret za život osobe, ne samo kao zdravstveni problem, nego i za socijalnu, ekonomsku i emocionalnu dimenziju bolesnika!”

U

okviru Health Hub-ovog Special Policy Reporta „ALERGIJE – INOVACIJE NA HORIZONTU“ okupljanjem svih relevantnih dionika nastojimo ukazati na pravi smjer zdravstvenih politika za bržu dostupnost inovacijama i integrirani pristup neispunjenim potrebama oboljelih od alergija u Hrvatskoj i EU.

Kako je istaknula europarlamentarna zastupnica Tilly Metz (Zeleni/EFA – Luksemburg), potpredsjednica interesne skupine Europskog parlamenta za alergiju i astmu, “moramo uvažiti teret koji alergije i astma predstavljaju za zdravlje, kao i za socijalnu, ekonomsku i emocionalnu dimenziju bolesnika i društva. Nažalost, ti su izazovi povezani s trajnim neispunjenim potrebama, uključujući visoku razinu pogrešne ili neprecizne dijagnoze astme, nedostatak dostupnosti visokokvalitetnom liječenju, inovativni razvoj rješenja za alergije s niskom prevalencijom, pedijatrijsku astmu te ograničenu dostupnost pacijenata medicinskim ispitivanjima. Ovi su izazovi bili još krucijalniji u kontekstu pandemije COVID-19. Kao kreatorima zdravstvenih politika, neophodno je slušati pacijente i graditi suradnju između pacijenata i ostalih dionika.”

 

 

Svoj doprinos ovom Special Policy Reportu na temu inovacija koje možemo očekivati na području poboljšanja skrbi oboljelima od alergija dala je prof. dr. sc. Sanja Popović Grle, dr. med., specijalist internist, subspecijalist pulmologije, pročelnica Zavoda za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

 

Prof. dr. sc. Sanja Popović Grle, dr. med., specijalist internist, subspecijalist pulmologije, pročelnica Zavoda za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

 

 

 

Alergije i astma predstavljaju ogroman teret za život osobe, i to ne samo kao zdravstveni problem, nego i za socijalnu, ekonomsku i emocionalnu dimenziju bolesnika, a isto tako i za društvo u Hrvatskoj. Preosjetljivost može biti prisutna na razne alergene, bilo cjelogodišnje, poput grinje kućne prašine, plijesni ili antigen životinja (najčešće mačke ili psa), bilo na sezonske alergene kao što su peludi raznih skupina biljaka.

Naime stabla, trave i korovi ostvaruju svoje reproduktivne cikluse raznošenjem peludi vjetrom, tako da stabla počinju polinirati vrlo rano, već krajem zime, od veljače sve do lipnja. Trave su u visokim koncentracijama od travnja do lipnja, dok se peludi korova, najčešće Ambrozija i divlji pelin nalaze u zraku krajem ljeta, kolovoz i rujan. U trenutku polinacije, kontakt sluznica i peludi u osoba koje su na njih senzibilizirane uzrokuje alergološku –imunološku reakciju, s tegobama drugačijim u svake osobe, ovisno o tome da li je dominantna reakcija u gornjim dišnim dišnim putovima, ta osoba boluje od alergijskog rinitisa, ili u donjim dišnim putovima, tada govorimo o astmi, ili na sluznici crijeva, tada je to alergija na hranu.

Za vrijeme akutne alergološke reakcije, osobe javljaju brojne tegobe, koje im ometaju radne aktivnosti, koncentraciju, spavanje, te većina bolesnika smatra da im njihova alergija utječe na profesionalni život. Naravno da to onda uzrokuje slabljenje ekonomskog učinka i ukupnih prihoda, čovjek gubi samopouzdanje i smanjuje socijalne kontakte.

Dio naših bolesnika ima tako izražene tegobe da moraju zatražiti hitnu medicinsku pomoć, njih 15-20% čak živi u strahu za vlastiti život zbog akutnih napada astme ili anafilaktičkih reakcija.

 

 

Prof. dr. sc. Sanja Popović Grle, dr. med., specijalist internist, subspecijalist pulmologije, pročelnica Zavoda za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

 

 

U alergijskim bolestima ključna je dobra i točna dijagnostika. Prvi i najvažniji korak u dijagnostici je kožni alergološki test (prick), nakon čega slijede laboratorijske analize, ukupni i specifični imunoglobulin E, te prema indikaciji i specifični testovi na pojedinačne molekularne komponente alergena. Analizom rezultata navedenih testova u komparaciji s kliničkom obradom može se razlučiti primarna senzibilizacija u odnosu na križno-reaktivne komponente alergena. Nakon toga može se procijeniti mogućnost hiposenzibilizacije ili alergenske imunoterapije usmjerene prema dominantnom alergenu.

Naime, naši bolesnici s alergijama imaju brojne neispunjene potrebe, od slabije dostupnosti zdravstvene skrbi oboljelih od alergija zbog pandemije koronavirusne infekcije, kao i odgode dolaska novih terapija i metoda liječenja zbog ogromnog financijskog utjecaja na  pandemije na zdravstveni sustav.

 

Prof. dr. sc. Sanja Popović Grle, dr. med., specijalist internist, subspecijalist pulmologije, pročelnica Zavoda za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

 

 

Posebno su neispunjene potrebe za dostupnost visokokvalitetnom liječenju alergijskih bolesti, kao što je alergenska imunoterapija – jedino etiološko liječenje alergija. U području preparata za alergensku imunoterapiju događa se velik inovativni razvoj rješenja za alergije, uključujući i način primjene ove terapije, te više nije nužna subkutana primjena injekcija, već su dostupni i sublingvalni oblici.

Vrlo je važno promišljati o alergijama kao problematici koja višestruko utječe na kvalitetu života i društvo, te da je pravovremena prevencija brojnih komplikacija i kasnijih većih troškova od bolničkih liječenja i invalidnosti. Primjenu alergenske imunoterapije treba shvatiti kao ulaganje u bolje kliničke, ekonomske i humane ishode, i podizanje kvalitete življenja, a ne samo kao trošak.

Alergije nisu samo „šmrcanje i kihanje“, one predstavljaju rizik za hitna stanja, pa i mortalitet, da ne govorimo o znatno lošijoj kvaliteti življenja naših bolesnika s alergijskim bolestima. Bolja i pravovremena dijagnostika omogućit će primjenu etiološkog liječenja na vrijeme (alergensku imunoterapiju), koja će odmah podići kvalitetu življenja, uz manju količinu lijekova, a spriječit će progresiju bolesti i komplikacije.

 

Prof. dr. sc. Sanja Popović Grle, dr. med., specijalist internist, subspecijalist pulmologije, pročelnica Zavoda za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

 

 

 

 

Special Policy Report “ALERGIJE – INOVACIJE NA HORIZONTU”
powered by

 

 

 

 

 

 

 

Swixx BioPharma d.o.o. – AmCham Croatia - Američka gospodarska komora u  Hrvatskoj