d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “Je li Hrvatskoj potrebna Nacionalna strategija za žensko zdravlje?” – Marina Marušić Fojs: “Ovo stoljeće zaslužuje sveobuhvatni i holistički pristup zdravlju žena!”

V

ođeni željom da u Hrvatskoj osnažimo dijalog o kreiranju sveobuhvatne, integrirane, data-driven i aktualne (obzirom na rastuće nejednakosti i pandemiju) strategije o zdravlju žena, Hrvatsko društvo za menopauzu Hrvatskog liječničkog zbora na čelu s prof. dr. sc. Marinom Šprem Goldštajn, u suradnji s Health Hub think tankom za zdravstvo i zdravstvenu industriju i inicijativom WIN (Women In Healthcare Network), uz očekivanu podršku niza stručnih društava, organiziraju Special Policy Report “Je li Hrvatskoj potrebna Nacionalna strategija zdravlja žena?” posvećen ovoj tematici, uz okupljanje relevantnih sudionika i partnera.

 

 

Ne sumnjajući da će veća suradnja među partnerima dovesti do uspješnijih individualnih i sustavnih rezultata, te uz misiju kako se sve aktivnosti usmjerene na zdravlje žena i djevojčica trebaju provoditi zajednički za postizanje najboljih zdravstvenih rezultata, nekoliko partnera podržalo je od početka ovaj dijalog i značajne iskorake na način da prezentiraju svoju ekspertizu u pružanju zdravstvenih usluga posvećenih psihofizičkom ženskom zdravlju te viziju promicanja, zagovaranja i poboljšanja sveobuhvatnog ženskog zdravlja te zdravstvene pismenosti na području ženskog zdravlja.

Predstavljamo Vam osobe koje promiču integrirani pristup ženskom zdravlju u svakodnevnom radu koji ovim editorialom žele prenijeti svoju poruku što za njih znači biti dio liderskog pokreta prema mogućoj povijesnoj Nacionalnoj strategiji ženskog zdravlja, osnažujući glas stručnjaka i glas svih žena s kojima surađuju ili čije su živote dotaknuli svojim radom.

Upoznajte magistru farmacije Marinu Marušić Fojs, direktoricu Ljekarne Marušić iz Zagreba.

 

Marina Marušić Fojs, mag. pharm., direktorica Ljekarne Marušić iz Zagreba

 

 

 

Koliko u Vašem svakodnevnom radu svjedočite potrebi poboljšanja zdravstvene prosvijećenosti na području ženskog zdravlja?

Ljekarnici uživaju  jednu posebnu vrstu povjerenja svojih korisnika. To povjerenje zasluženo je samom prirodom dostupnosti ljekarnika, a opravdano stručnim znanjem. Kako bilo, često smo mi ti kojima pacijenti otkrivaju simptome koje se boje reći liječniku, prepoznamo probleme u suradljivosti ili neke simptome kojih pacijenti nisu niti svjesni.

Bez obzira na eksponiraniju manjinu, potreba poboljšanja zdravstvene prosvijećenosti prisutna je u svim slojevima našeg društva: od žena svih dobi, zdravstvenih djelatnika koji ne prepoznaju simptome koji nisu usko vezani uz njihovu specijalizaciju, pa do upravnih tijela. Baš kao i početak, tako je sam kraj reproduktivnog razdoblja velika slijepa točka po pitanju dobre zdravstvene pismenosti žena.

 

Kako izgleda Vaša svakodnevica doprinosa ženskom zdravlju? S kojom se problematikom najčešće suočavate? 

Problemi ženskog zdravlja su brojni, ali najviše me preokupira problematika vezana uz perimenopauzu i menopauzu. Suvremeni tempo života stavlja pred žene imperativ da budu visoko funkcionalne, radno sposobne do šezdesetih godina, da love užurbani tempo poslovnog i privatnog života, a biologija ženskog tijela se nije proporcionalno promijenila kroz stoljeća.

Začuđujuće je koliko je čest obrazac da perimenopauzalna fluktuiranja hormona dovode do cijele kaskade simptoma koji nepravedno ostanu neprepoznati kao dio sindroma i kao takvi neadekvatno ili nikako adresirani. To uvelike narušava kvalitetu života žena u toj dobi. Konkretan primjer može biti anksioznost i nesanica u perimenopauzi. Žene same, ali i nažalost i zdravstveni sustav, vrlo rijetko to prepoznaju kao nešto što se može liječiti drugačije osim simptomatski. Time uskraćuju sebe i svoju okolinu za sretnu i funkcionalnu osobu.

 

Marina Marušić Fojs, mag. pharm., direktorica Ljekarne Marušić iz Zagreba

 

 

Koliko je važan sveobuhvatan, holistički, integrirani pristup psihofizičkom zdravlju žena u 22. stoljeću? 

Ovo stoljeće možda više nego ikad prije zaslužuje upravo takav pristup zdravlju žena. Nije pravedno složeni utjecaj ženskih hormona koji u ciklusima dirigira cijelim tijelom promatrati samo kroz usku specijalizaciju. Vrijeme je za obrnuti paradigmu i povezati specijaliste na zajedničko stvaranje nove vrijednosti za žene.

 

 

Da li smo dovoljno inovativni i kreativni kada se obraćamo ženama o skrbi o vlastitom zdravlju i je li potrebno promijeniti paradigmu komuniciranja o temama vezanim za žensko zdravlje kako bismo npr. postigli bolje odazive na nacionalne preglede, osnažili odgovornu samoskrb i prevenciju u doba društvenih mreža i dinamičnih životnih stilova?

S obzirom na broj žena koje ostaju uskraćene za adekvatnu zdravstvenu skrb, smatram da definitivno treba promijeniti paradigmu. Treba je okrenuti za 180°. Već pri trijažiranju tegoba žena, treba educirati zdravstvene djelatnike svih specijalizacija za interdisplicinarno prepoznavanje simptoma. Ulogu društvenih mreža ne treba diskreditirati, nego iskoristiti njihov doseg i za slanje snažnih poruka.

 

 

 

Ana Ljevar (direktorica HUMED PHARMA-e), dr. sc. Bruno Cvjetičanin (plastični kirurg, Poliklinika dr. Bruno Cvjetičanin), Marina Marušić Fojs, mag. pharm. (Ljekarna Marina Marušić Fojs), prim. Sanja Poduje (dermatovenerolog, KBC Sestre milosrdnice)

 

Vidite li prostora za poboljšanjem skrbi o ženskom zdravlju i koliko nam je potrebna jedna nacionalna strategija po uzoru na Veliku Britaniju ili Australiju koja bi okupljanjem struke i ostalih dionika poboljšala situaciju i ishode najvećih javnozdravstvenih problema povezanih sa ženskim zdravljem?

Na tragu prethodnog pitanja, svakako smatram da Hrvatskoj treba jedna radikalna promjena u pristupu, prije svega prepoznavanja zdravstvenih problema žena, prepoznavanja važnosti održavanja kvalitete života žena u svakoj dobi i pronalaska načina dopiranja ovih promjena u sve socijalne slojeve našeg društva.

Razvojem jedne takve strategije bitno bi se poboljšala kvaliteta života žena u Hrvatskoj.

 

 

Ana Ljevar (direktorica HUMED PHARMA-e), dr. sc. Bruno Cvjetičanin (plastični kirurg, Poliklinika dr. Bruno Cvjetičanin), Marina Marušić Fojs, mag. pharm. (Ljekarna Marina Marušić Fojs), prim. Sanja Poduje (dermatovenerolog, KBC Sestre milosrdnice), Gaby Novak Bilić (Poliklinika Binova)

 

 

EDITORIAL POWERED BY //

 

 

 

 

 

 

4. Hrvatski kongres menopauzalne medicine

 

 

 

 

 

 

 WIN platforma: https://www.healthhub.hr/tag/WIN/

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //