d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Rješavanje izazova opskrbe cjepivima u Europi: stručna perspektiva i preporuke industrije

P

rošlo je više od godinu dana od odobrenja prvog cjepiva protiv COVID-19 i to razdoblje podsjetilo nas je da su cjepiva namijenjena prevenciji zaraznih bolesti jedna od troškovno najučinkovitijih zdravstvenih intervencija. I ova godina nam je također dokazala kako cjepiva spašavaju tisuće života.

 

Međutim, pandemija je također otkrila ranjivosti ekosustava imunizacije koje dovode do smanjene dostupnosti visokokvalitetnih, sigurnih i učinkovitih cjepiva svima. Nedostatak cjepiva predstavlja sve veću zabrinutost, kako za EU, tako i za cijeli svijet, a uzroci su višestruki i međusobno povezani. Stoga je pronalaženje rješenja moguće samo zajedničkim naporima i kontinuiranim dijalogom svih ključnih dionika.

 

Predstavnici nekoliko kompanija unutar Vaccines Europe proveli su analizu glavnih uzroka nestašice cjepiva u Europi. Šest glavnih identificiranih uzroka zajedno s nizom preporuka za rješenja opisano je u članku “Rješavanje izazova opskrbe cjepivima u Europi: stručna perspektiva i preporuke industrije” (eng. Addressing Vaccine Supply Challenges in Europe: Expert industry perspective and recommendations) koji je objavljen u časopisu Health Policy Journal.

 

U članku se skreće pozornost na činjenicu da su glavni uzroci nestašice cjepiva izvan kontrole proizvođača cjepiva te na mjere koje proizvođači poduzimaju kako bi imali pod nadzorom svoje operativne aktivnosti, a time i smanjili rizik od nestašice.

 

 

 

Glavni identificirani uzroci su sljedeći:

 

  1. Dugi i složeni proizvodni procesi uključujući višestruke kontrole kvalitete;
  2. Nepredvidljivost vremenskih rokova i umnožavanje neovisnih serija od strane nacionalnih kontrolnih laboratorija;
  3. Složeno globalno regulatorno upravljanje životnim ciklusom u proizvodnji cjepiva;
  4. Raznolikost prezentacija, pakiranja i deklaracija u EU;
  5. Nepredvidljivost globalne potražnje i nepostojanje mehanizama za rani i kontinuirani dijalog između proizvođača i zdravstvenih tijela kako bi se bolje predviđao razvoj preporuka za cjepiva te preciznije predvidjela potražnja za cjepivima;
  6. Suboptimalni proračuni za imunizaciju i praksa javne nabave.

 

Europske vlasti već su pokrenule nekoliko inicijativa za rješavanje problema nestašice. Tvrtke Vaccines Europe žele pridonijeti predlaganjem stručnih stajališta industrije u dijalogu, s ciljem pronalaženja izvedivih rješenja koja bi skratila put cjepiva od proizvodnje do pacijenata, bez ikakvih negativnih utjecaja na sigurnost ili kvalitetu. Rješavanje uzroka nestašice cjepiva važno je jer svako kašnjenje može dovesti do zdravstvenih prijetnji i gubitak ljudskih života.

 

 

 
REFERENCE:
https://www.vaccineseurope.eu/news/articles/addressing-vaccine-supply-challenges-in-europe-expert-industry-perspective-and-recommendations
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168851021002876