d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Prof. dr. sc. Sanja Seljan: Informacijska i komunikacijska tehnologija u komunikaciji liječnik-pacijent

P

rof. dr. sc. Sanja Seljan, redovna je profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku informacijskih i komunikacijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je bila predstojnik Katedre, zamjenik pročelnika Odsjeka, organizator međunarodnih konferencija, urednik međunarodnih publikacija, recenzent,  mentor doktorskih radova i voditelj projekata. Osim jezičnih tehnologija i računalne obrade jezika (eng. Natural Language Processing), veliko područje interesa su joj podatkovna znanost (eng. Data Science) i podatkovna analitika (eng. Data Analytics).

Krajem travnja prof. dr. sc. Sanja Seljan, održala je izlaganje na temu „Informacijska i komunikacijska tehnologija u komunikaciji liječnik-pacijent“ na XIII međunarodnom kongresu Društva nastavnika opće/obiteljske medicine DNOOM u Zagrebu.
 
 

 

Promjene koje donosi informacijska i komunikacijska tehnologije vidljive su u zdravstvenom okruženju od svih dionika zdravstvenog procesa (pružatelji zdravstvenih usluga, bolnice, administracije, pacijenata, donositelja odluka i državnih tijela) te na različitim razinama: administracije, procesa i komunikacije. Komunikacija liječnik-pacijent, koja se sve više se odvija u digitalnom obliku, uvjetovana je razvojem tehnologije, porastom broja pametnih uređaja, pandemijskom situacijom i porastom interesa za primjenom tehnologije. U istraživanju je provedena analizira postojeće primjene ICT u komunikaciji liječnik-pacijent. U prvome dijelu prikazan je porast istraživačkog interesa za primjenom ICT u zdravstvu, u bazi Web of Science, od 2000. godine do danas. U drugome dijelu istraživanja provedena je analiza primjene različitih tehnologija (platformi, aplikacija i servisa) koje se sve više koriste u interakciji između korisnika zdravstvene zaštite i pružatelja usluga. Analiza postojećih tehnologija i njihova uporaba otkriva velikih spektar različitih tehnologija koje se primjenjuju za specifične situacije i fragmentirano. Prikazane tehnologije osobito su analizirane sa stajališta primjene liječnika opće prakse u svakodnevnoj komunikaciji s pacijentima.

Osim brojnih znanstvenih radova, nastave i pozvanih predavanja na europskim i svjetskim sveučilištima, prof. Seljan aktivna je u znanstvenim projektima, projektima s industrijom i praktičnoj primjeni znanja. Tehnologiju i algoritme iz širokog područja umjetne inteligencije primjenjuje u domeni zdravstva, prava, financija i višejezične komunikacije.

 

 

 
 

AUTORICA:
Prof. dr. sc. Sanja Seljan: