d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Prof. dr. sc. Sanja Seljan: Tehnologija u komunikaciji i dohvaćanju informacija o zdravlju

P

rof. dr. sc. Sanja Seljan, redovna profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku informacijskih i komunikacijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održala je pozvano interaktivno predavanje u okviru projekta E-medica na Festivalu znanosti srednjih škola iz sektora Zdravstvo, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, na temu „Tehnologija u komunikaciji i dohvaćanju informacija o zdravlju“.

 

 

Danas se informacijska i komunikacijska tehnologija primjenjuje gotovo u svakoj grani gospodarstva, kulture, zdravstva, edukacije te u svim njegovim glavnim segmentima: u dohvaćanja informacija i pretraživanju, istraživanju, razvoju, projektiranju, proizvodnji, administraciji, marketingu i svakodnevnoj komunikaciji. Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije sve se više širi u zdravstvenom sektoru gdje je predmet brojnih istraživanja i primjena, npr. za pružanje digitalnih zdravstvenih intervencija za sprečavanje bolesti, poboljšanje kvalitete života, dohvaćanje informacija, pretraživanje, itd. Postavljaju se brojna pitanja: Koliko smo spremni koristiti tehnologiju? Kakva su naša očekivanja i potrebe? Gdje pretraživati? Kako komunicirati? Koje nove mogućnosti donosi tehnologija? Što možemo sami napraviti? Koliko su podaci sigurni, itd.? Kroz navedena pitanja  analizirane su potrebne i mogućnosti u području primjene tehnologije u domeni zdravstva, osobito iz perspektive nastavnika i učenika srednjih škola iz sektora Zdravstvo.

 

 

Projekt E-medica okuplja oko 30 srednjih škola (i šire od sektora zdravstva, Hrvatsku i okolne zemlje). Uz ovogodišnju temu konferencije „Život“, učenici su prikazali prezentacije i predstavili svoja istraživanja. Neka su se odnosila na zdravlje, na život, na plemenitost, na sklad duha, uma i tijela, a posebna pažnja posvećena je tehnologiji koja treba služiti na dobrobit, širiti vidike, olakšati ili ubrzati procese; ne na način da postajemo zatočenici tehnologije, nego da dohvaćamo informacije, obrazujemo se, širimo vidike i bolje upravljamo (podacima, vremenom, informacijama,…).

Osim znanstveno-istraživačkog i nastavnog rada na redovnim i nekoliko doktorskih studija, prof. dr. sc. Seljan aktivno je uključena u nacionalne i međunarodne projekte, gostujuća predavanja, mentorstva i praktičnu primjenu područja umjetne inteligencije u domeni zdravstva, prava, financija i višejezične komunikacije.

 

 

AUTORICA:
Prof. dr. sc. Sanja Seljan: