d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

“Menadžment zdravstvenih organizacija” za zdravstvene lidere budućnosti – ne propustite upis na novi poslijediplomski specijalistički studij Sveučilišta u Splitu!

N

a Sveučilištu u Splitu uskoro će s izvođenjem krenuti novi studijski program – poslijediplomski specijalistički studij Menadžment u zdravstvu, čiji su nositelji Ekonomski i Medicinski fakultet. Ovaj zajednički poslijediplomski specijalistički studij omogućit će edukaciju djelatnika u zdravstvenom sektoru, ali i svih onih kojima ovo područje obrazovanja predstavlja profesionalni razvoj.
Inicijator implementacije ovog studijskog programa i budući voditelj studija je izv. prof. Željko Mateljak s Ekonomskog fakulteta u Splitu, ujedno i predsjednik Povjerenstva za njegovu izradu.

Studij će trajati ukupno dva semestra, a njegovim završetkom polaznici će ukupno steći 60 ECTS bodova. “Obavili smo razgovore s mnogim čelnim ljudima institucija u Splitsko-dalmatinskoj županiji i vidjeli smo što njima u njihovu poslu nedostaje, nakon čega smo prilagodili naš program njihovim potrebama. Ovo je jedan izvrstan projekt, cilj nam je obučiti kadrove koji rade na upravljačkim pozicijama svih zdravstvenih institucija. Imamo ukupno 43 nastavnika, njih 30 je s Medicinskog i Ekonomskog fakulteta, a 13 su vanjski suradnici. Imamo brojne modalitete, na svakom kolegiju će biti stručnjaci iz prakse. Nećemo se fokusirati samo na teorijski, već i na praktični dio. Otvorit ćemo i nastavne baze sa svim našim partnerima u četiri županije”, kazao nam je izv. prof. Mateljak.

 

 

prof. Željko Mateljak, prof. Ante Tonkić, prodekanice Katarina Vukojevic i Branka Marasović i prof. Vinko Muštra / Photo by Vladimir Dugandzic / Cropix

 

 

Temeljem dobivenih potvrda od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, na Sveučilištu u Splitu će se u zimskom semestru akademske  godine 2022./2023. početi izvoditi zanimljiv i atraktivan studijski program – poslijediplomski specijalistički studij Menadžment zdravstvenih organizacija, čiji je nositelji Ekonomski fakultet, a sunositelj Medicinski fakultet. Upis polaznike provest će s tijekom ljeta 2022. godine, a nastava će se u potpunosti izvoditi na Ekonomskom fakultetu na hrvatskom i engleskom jeziku. Ovaj zajednički poslijediplomski specijalistički studij omogućit će edukaciju djelatnika u zdravstvenom sektoru, ali i svih onih kojima ovo područje obrazovanja predstavlja profesionalni razvoj.

 

 

Splitsko sveučilište pokreće novi studij za kadrove na glavnim pozicijama zdravstvenih institucija. Nositelji su Medicinski i Ekonomski fakultet.

 

 

Studij će trajati ukupno dva semestra, a njegovim završetkom polaznici će ukupno steći 60 ECTS bodova. Ovaj studijski program će ostvariti visoku razinu povezanosti između teorijskog i praktičnog pristupa, predstavljajući brojne praktične primjere i načine rješavanja određenih poslovnih situacija. Uz to, stalno će se prilagođavati potrebama na tržištu što će ga činiti posebno atraktivnim jer će polaznicima omogućiti usvajanje suvremenih teorijskih i praktičnih znanja u području upravljanja u zdravstvenim organizacijama te ostvarivanju samostalnosti polaznika u primjeni menadžerskih vještina u zdravstvenim organizacijama.

 

 

Na poslijediplomski specijalistički studij Menadžment zdravstvenih organizacija mogu se upisati studenti koji su završili sveučilišni diplomski studij i stekli najmanje 300 ECTS bodova ili sveučilišni dodiplomski studij prema ranijim propisima, poslijediplomski specijalistički i znanstveni studij iz odgovarajućeg akademskog područja (prirodne znanosti, biomedicinu i zdravstvo, tehničke znanosti, biotehničke znanosti, društvene znanosti, humanističke znanosti i interdisciplinarne znanosti). Studenti koji su završili sveučilišni diplomski/dodiplomski studij izvan polja ekonomije imat će pripremnu nastavu definiranu posebnom odlukom Fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Inicijator implementacije ovog studijskog programa i budući voditelj studija je izv. prof. dr. sc. Željko Mateljak s Ekonomskog fakulteta u Splitu, koji je ujedno i bio predsjednik Povjerenstva za njegovu izradu.

 

Nastava na novom studiju počinje sljedeće akademske godine.
“Kao što je dobro poznato, MEFST je danas izuzetno jasno pozicioniran na nacionalnoj i međunarodnoj razini te sasvim sigurno predstavlja jedan od najuglednijih medicinskih fakulteta u jugoistočnoj Europi. Ove godine slavimo 25 godina samostalnosti MEFST-a, koji danas predstavlja jedinstveni biomedicinski fakultet na kojem se održava nastava iz četiri diplomska studija (Medicina, Medicina na engleskom jeziku, Dentalna medicina i Farmacija), tri doktorska studija, kao i brojni poslijediplomski specijalistički studiji”, kazao je dekan Medicinskog fakulteta prof. Ante Tonkić.

“Ova suradnja je plod dugoročnog razmišljanja o potrebi jednog ovakvog studija. Ono što nam je također važno kao Ekonomskom fakultetu jest suradnja s institucijama koje mogu ponuditi nešto više. Društvo kao takvo, ne samo zdravstveni sektor, treba nešto na ovom tragu, treba pokušati iznjedriti nova znanja i vještine s kojima ćemo pokušati izvući još više iz našeg zdravstvenog sustava. U planu su i dodatni oblici edukacije, prije upisa na sami studij, kako bi polaznici bili u što boljem položaju kada krene nastava, da imaju priliku poslušati ono što im nedostaje, npr. ako nisu ekonomisti, da se ipak upoznaju s nekim ključnim pojmovima i elementima”, kazao nam je dekan Ekonomskog fakulteta izv. prof. Vinko Muštra.

 

 

REFERENCE:
https://www.efst.unist.hr/o-fakultetu/novosti/upisi/pregled/tijekom-ljeta-2022-biti-ce-moguci-upisi-na-novi-poslijediplomski-specijalisticki-studij-menadzment-zdravstvenih-organizacija
https://slobodnadalmacija.hr/split/splitsko-sveuciliste-pokrece-novi-studij-za-kadrove-na-glavnim-pozicijama-zdravstvenih-institucija-nositelji-su-medicinski-i-ekonomski-fakultet-donosimo-sve-detalje-1176388