d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Movember & “Riješimo muški problem”- Poziv oboljelih od raka prostate eurozastupnicima na fokusiranu strategiju o zdravlju muškaraca i političku prioritizaciju raka prostate!

R

ak prostate je vodeći rak „ubojica“ koji odnosi živote muškaraca u sjevernoj i zapadnoj Europi, a ujedno je najčešći rak kod muškaraca u Europi sa značajnim posljedicama na zdravstvene sustave. Svake godine oko 450 000 muškaraca u Europi oboli od raka prostate. Zakašnjela dijagnoza može dovesti do viših stadija metastatske bolesti, što utječe na visoku stopu smrtnosti i dugotrajan negativni utjecaj na kvalitetu života. Uz zdravstvenu struku i uvažavanje potreba pacijenata, Europska komisija je kroz niz inicijativa prepoznala rak prostate kao jedan od političkih prioriteta, uvažavajući inovacije od razine probira i ranog otkrivanja sve do liječenja i kvalitete života. Europski plan protiv raka i najnovije europske smjernice za screening raka uključili su i problematiku raka prostate, s naglaskom na smanjenje nejednakosti u otkrivanju i liječenju među državama članicama EU.

Kako Health Hub kao think tank promiče dijeljenje najboljih europskih praksi, a uzevši u obzir mjesec studeni (November) kao mjesec svjesnosti o raku prostate, pokrećemo javnozdravstveno – edukativni projekt koji doslovno i metaforički govori o potrebi odlučnih akcija i konkretnog suočavanja sa svim postojećim barijerama u dijagnostici i liječenju raka prostate kao vodećeg europskog „muškog problema“. Vodeći računa o perspektivi pacijenata i njihovom putu kroz sustav, perspektivi (javno)zdravstvene profesije da osiguraju skrb sukladno najsuvremenijim globalnim smjernicama te perspektivi zdravstvene administracije i donositelja odluka, inicijativom „RIJEŠIMO MUŠKI PROBLEM!“ želimo integrirano pristupiti osvještavanju problema i što bržem i konkretnijem prijedlogu rješenja na dobrobit spašavanja života, boljih ishoda liječenja i što kvalitetnijeg života preživjelih od raka prostate u Hrvatskoj.

Serija članaka uključuje pregled zdravstvenih politika na razini EU i Hrvatske, te nekoliko intervjua zdravstvenih stručnjaka koji će pokriti teme vezane uz rak prostate, od neispunjenih potreba pacijenata do puta pacijenta, dostupnosti dijagnostike i terapije te trendovima u skrbi koji su na horizontu.

 

 

 

Stručna skupina za rak prostate (Let’s Talk About Prostate Cancer) postavila je niz pitanja koja bi se trebala riješiti kako bi se uhvatilo u koštac s rakom prostate u nadolazećem zakonodavnom mandatu Europske unije 2024.-2029.

 

Stručna skupina Let’s Talk Prostate Cancer (LTPC), koja uključuje predstavnike udruženja pacijenata Europa Uomo, pozvala je u svom Manifestu zastupnike Europskog parlamenta da podrže njen njihov poziv na akciju.

 

Manifesto traži:

 

·         Europsku strategiju o mentalnom zdravlju za davanje prioriteta rješavanju izazova s kojima se suočavaju muškarci s rakom prostate

·         Da se u Europskom planu za borbu protiv raka uključuje sustavni pristup raku prostate, sličan strategijama koje već postoje za rak dojke i kolorektalni rak

·         Usmjerenu strategiju o zdravlju muškaraca

·         Financiranje provedbe probira raka prostate u svim državama članicama EU

 

 

 

 

 

Manifest je predstavljen istovremeno s tzv. whitepaper-om “Let’s Talk About Prostate Cancer” o zdravlju muškaraca, pozivajući na kreiranje inicijative EU o zdravlju muškaraca, povećanu potporu nacionalnim politikama koje se bave zdravstvenim pitanjima muškaraca te uspostavu Europskog centra za istraživanje zdravlja muškaraca.

 

Maria da Graca Carvalho, zastupnica Europskog parlamenta izjavila je: “Poruka je jasna: moramo dati prioritet prevenciji i potaknuti naša ulaganja u znanstvena istraživanja!”

 

André Deschamps iz Europa Uomo, koji je bio član upravljačke skupine koja je sastavljala ovaj whitepaper o muškom zdravlju, osvrnuo se na problematiku provedbe probira raka prostate na nacionalnoj razini. “Screening je beskoristan ako u javnosti nema svijesti o tome da ga trebamo”, rekao je. “Također, postoji potreba za promjenom političkog mentaliteta… Još uvijek postoji pogrešno uvjerenje u mnogim državama da PSA testiranje dovodi do pretjeranog liječenja (tzv. overtreatment).”

 

 

REFERENCES //

New call for prostate cancer to be prioritised in Europe