d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Klimatske promjene, pravosuđe i javno zdravlje (EPH, EuroHealthNet plenarni sastanak 2021.)

N

ajavljujemo plenarni sastanak „Klimatske promjene, pravosuđe i javno zdravlje“ (Climate change, justice and public health) koji će se održati u petak, 12. studenog 2021. (16:20 – 17:20 CET) u organizaciji EuroHealthNet-a i uz moderatoricu Caroline Costongs, direktoricu EuroHealthNet-a.

 

Nedavni događaji doveli su do spoznaje da se svijet suočava s hitnim kriznim situacijama vezanim uz zdravlje, rastuće nejednakosti, te klimatske promjene i uništavanje okoliša. Rješavanje ovih izazova zahtijeva djelovanje vlada, poslovne zajednice, lokalnih zajednica i pojedinaca, te usklađene strategije u području zdravlja, okoliša, i društvenog sektora. Javno zdravstvo ima važnu ulogu u promicanju zdravlja u svijetu koji se dinamično mijenja, te u osiguravanju širokog pristupa zdravlju koji uzima u obzir društveno-ekonomske i ekološke odrednice.

To je osobito ključno kako bismo osigurali postizanje ekonomije s neto-nultom emisijom ugljika uz istovremeno rješavanje društvene krize s kojom smo suočeni te poboljšanje zdravlja i dobrobiti za sve: postizanje zelene, zdrave i pravedne tranzicije, ne ostavljajući nikoga „za sobom“ bez obzira na dob, spol, etničku pripadnost, te prihode i razine obrazovanja.

Završnog dana Konferencije UN-a o klimatskim promjenama 2021. (COP26), na ovom će se plenarnom zasjedanju raspravljati o četiri cilja COP26 „Mitigacija, prilagodba, financije i suradnja”, istražujući kako se zdravlje i jednakost mogu dodatno uključiti u ove klimatske akcije. Cilj plenarnog zasjedanja je informirati i nadahnuti, podići svijest o međusobno povezanim izazovima s kojima se suočavamo, kao i raspravljati o rješenjima i akcijama na različitim razinama kojima svi možemo biti dio kako bismo osigurali transformacijske promjene koje su potrebne.

 

Govornici/panelisti:

  • Maria Neira, Director, Environment, Climate Change and Health, WHO
  • Hans Bruyninckx, Executive Director European Environment Agency
  • Monica Scatasta, Director, Technical Assessment and Monitoring, Council of Europe Development Bank
  • Patrick ten Brink, Deputy Secretary General and Director EU Policy, European Environmental Bureau

 

Više informacija dostupno je ovdje.

 

 

REFERENCE:
https://eurohealthnet.eu/publication/climate-change-justice-and-public-health-eurohealthnet-plenary-2021-eph/