d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Izgradnja zdravije i ekološki održivije budućnosti u farmaceutskoj industriji: Best practice iz Takede

T

akeda je globalna biofarmaceutska kompanija fokusirana na pacijente, temeljena na vrijednostima, istraživanju i razvoju te posvećena stvaranju boljeg zdravlja i svjetlije budućnosti ljudima diljem svijeta. Njihova strast i potraga za tretmanima koji potencijalno mijenjaju život pacijentima su duboko ukorijenjeni u više od 230 godina istaknute povijesti u Japanu.

Climate Action, jedan od Takedinih ekoloških programa, usredotočuje se na minimiziranje ugljičnog otiska (eng. carbon footprint) u svom vrijednosnom lancu te dekarbonizaciju vlastitog poslovanja korištenjem vlastite ili izvorne obnovljive energije.

Tijekom prošle godine je nekoliko projekata s obnovljivom energijom dodano već postojećim inicijativama te nadopunjuju izvore obnovljive energije.

S dva objekta u Kaliforniji te mjestom na kojem su često prisutni periodični nestanci struje i električna mreža koja je pod opterećenjem, instalacija solarnih panela pruža trostruke prednosti – veću neovisnost od dobavljača električne energije, podržavajući Takedin ambiciozni cilj ekološke održivosti: da postane „neto nula“ u vlastitim procesima te osiguravajući pacijentima kontinuirani pristup lijekovima koji su im potrebni.

Na lokaciji Los Angelesa 1.500 solarnih panela postavljeno je na strukturu parkirališta. Sustav ima kapacitet od 578 kW i može proizvesti oko jedan MWh obnovljive električne energije – ili dovoljno za napajanje 700 američkih domova u prosjeku godinu dana.

 

 

Uz napore za primjenom „zelene energije“ u Los Angelesu, drugi primjeri obnovljive energije za Takedu 2021. obuhvaćaju i sljedeće uspjehe:

  • Tri glavne proizvodne lokacije u Japanu počele su kupovati 100% obnovljivu električnu energiju, što će rezultirati 30% godišnjim smanjenjem emisije CO2 u tvornicama u Osaki, Hikariju i Nariti.
  • Obnovljiva električna energija koristi se u gotovo svim proizvodnim pogonima u Europi. Tvornica u Grange Castleu (Irska), sada radi na 100% obnovljivoj energiji vjetra, a na lokaciji Lessines (Belgija), također su instalirani solarni paneli.
  • Solarni paneli su također instalirani u tvornici Tianjin u Kini, čime se smanjuje potreba za konvencionalnom električnom energijom i smanjuje emisija stakleničkih plinova (GHG).

 

 

REFERENCES:
https://www.efpia.eu/news-events/the-efpia-view/blog-articles/building-a-healthier-and-more-environmentally-sustainable-future-a-case-study-from-takeda/