d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Ivan Olujić, Cisco: “Digitalna inteligentna rješenja u zdravstvu transformiraju skrb i ishode” (PRIME HFD)

 

Prenosimo Vam intervju s Ivanom Olujićem iz kompanije CISCO, koji je dao za posebnu publikaciju posvećenu onkologiji, PRIME, u izdanju Hrvatskog farmaceutskog društva povodom Europskog tjedna borbe protiv raka 2020. godine.

 

 

 

Kakvu budućnost predviđate, kada je riječ o digitalnoj komunikaci­ji između pacijenata i pružatelja zdravstvene skrbi?

 

Digitalna transformacija omogućuje kontinuirani razvoj i proširenje uslu­ga i podataka, pomaže bolnicama koordinirati bolju zdravstvenu skrb o pacijentima, sigurnu razmjenu infor­macija i jednostavniju komunikaciju, a uz to nova rješenja pomažu uštedje­ti vrijeme i novac. Potrebne su strate­gije uz koje zdravstvene organizacije postižu pozitivne rezultate za pojedince i skupine. Digitalizacija može utjecati na svaki aspekt pružanja skrbi pacijentima; omogućuje pametnije izbore i kvalitetnije korištenje vreme­na i resursa kako bi omogućila djelat­nicima zdravstvenih organizacija da provedu više vremena u komunikaciji s pacijentima.

 

Nova generacija pacijenata nije voljna trošiti vrijeme na tradicionalne pro­cese i papirologiju; žele neposredan pristup liječnicima, laboratorijskim rezultatima i kontakt centrima. Žele transparentnost cijena i dostupnost podataka koji pomažu u donošenju odluka u zdravstvu. Očekuju razinu pogodnosti sličnu onoj koja je dos­tupna u maloprodaji i bankarstvu, a koristit će društvene medije kako bi sve obavijestili dobivaju li očekivanu uslugu ili ne.

 

Takva očekivanja mogu otvoriti nove mogućnosti zdravstvenim organi­zacijama. Na primjer, inteligentni kontakt centri i komunikacijska rješenja u stvarnom vremenu koja olakšavaju pristup medicinskoj skrbi s bilo kojeg uređaja i nude alate za suradnju koji podržavaju govor, video, komunikaciju putem chata i dijeljenje dokumenata. Pomoću ovih mogućnosti djelatnici zdravstvenih organizacija u stvarnom vremenu postižu potpuni pregled pacijenta, a pacijenti višenamjensko iskustvo.

Digitalna transformacija također pomiče skrb pacijenata na novu raz­inu intimnosti i informacija. U narednim godinama, milijuni pacijenata pristupit će se prvim virtu­alnim konzultacijama, koristiti in­stalirane aplikacije za zdravlje i svoje pametne telefone kao dijagnostički alat. Poticanjem inovativnijih pristu­pa ostvaruje se vizija skrbi pacijenata bilo gdje, s bilo kojeg uređaja, u bilo kojem trenutku.

Više informacija o digitalizaciji zdravstvenog sustava možete pročitati ovdje:  Virtual tour: Cisco healthcare experience

 

 

 

Koji su najaktualniji trendovi u digitalnoj komunikaciji koji bi mogli biti od važnosti za zdravstvo budućnosti?

 

Novi načini komunikacije kroz ko­laboracijska rješenja već su u uporabi. Danas pacijenti očekuju iskustva poput savjetovanja na daljinu, mo­gućnosti povezivanja i pristupu mobilnih usluga na svim lokacijama. Osoblje u bolnicama očekuje sigurno digitalno okruženje koje omoguća­va učinkovitiji rad i pružanje bolje usluge, uz pristup sustavima koji su im potrebni s bilo kojeg uređaja ili lo­kacije, u bilo kojem trenutku. Cilj bilo koje suvremene zdravstvene organi­zacije su osobna iskustava, povećana dostupnost skrbi uz zaštitu pacijenata i njihovih podataka, te jednostavna komunikacija i sigurno dijeljenje informacija. Pritom je svakako bitno ne zaboraviti problematiku privat­nosti i zaštite podataka. Zdravstvena industrija se brzo mijenja jer bolja povezanost poboljšava učinkovitost, a inovacije daju sve bolje rezultate.

U vrijeme COVID-19, kako bi se smanjio fizički kontakt između paci­jenata, liječnika i timova za njegu, zdravstveni radnici koriste Webex uređaje i Webex platforme za virtu­alne sastanke, sigurne konzultacije i razmjenu poruka. Uz Meraki rješenja ili Cisco mrežne proizvode bolnicama se omogućuje povezanost s različitim lokacijama i pristup informacija u stvarnom vremenu. Osim sigurnosti Cisco Webex alata, Cisco nudi rješenja koja su dizajnirana za zaštitu udaljenih zaposlenika bilo gdje, bilo kada i na bilo kojem uređaju: Duo, Umbrella, Advanced Malware Protection (AMP) for Endpoints i AnyConnect.

 

 

Koliko je digitalna pismenost važna za pacijente, zdravstvene stručnjake i zdravstvenu administraciju u budućnosti?

 

Digitalizacijom zdravstva otvaraju se nove mogućnosti pristupa korisnici­ma i nuđenja dijela usluga i održa­vanja kontakta digitalnim putem. Korisnici očekuju bržu raspoloživost i dostupnost bazične zdravstvene usluge, mogućnost video konzul- tacija i usluge. Kako bi podržali ove trendove, ustanove moraju osigurati mogućnost korištenja računala i mobilnih uređaja (BYOD politika), tehnologije za usmjeravanje procesa i postizanja inovacija (IoT tehnologije), cloud usluge za poboljšanje fleksibil­nosti i uštede troškova, te analitiku radi razumijevanja ponašanja paci­jenata i liječnika kako bi poboljšali zdravstvenu zaštitu. Tehnička pis­menost je vrlo važna, a naglasak treba biti na daljnjoj edukaciji zdravstvenih djelatnika o mogućnostima digitalnih

 

rješenja. Vrijeme je da iskoristite moć digitalne tehnologije kako za nove načine pružanja zdravstvene usluge, tako i za poboljšanje kvalitete skrbi i smanjenje troškova.

Cisco već 20 godina surađuje s različi­tim pružateljima zdravstvenih usluga, poduzetnicima, proizvođačima proiz­voda, medicinskim istraživačkim ustanovama i farmaceutskim kom­panijama. Omogućuje inovacije u više od 17.000 zdravstvenih organizacija u 118 zemalja i svakodnevno pomiče granice onoga što je u zdravstvu mo­guće. Cisco nudi inovativna rješenja za sigurnost mreže i organizacija kako bi zaštitili pacijente, njihove podatke i uređaje.

 

  

TEKST JE PREUZET UZ DOZVOLU HRVATSKOG FARMACEUTSKOG DRUŠTVA SA REFERENCE:

Hrvatsko farmaceutsko društvo je povodom Europskog tjedna borbe protiv raka 2020. te u čast hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, predstavilo digitalnu publikaciju PRIME  ONCOLOGY (Policy PlatfoRm for Integrated Care & Digital TransforMation in HealthcarE). Riječ je o jedinstvenoj platformi zdravstvenih politika za integralnu skrb i digitalnu transformaciju u zdravstvu. Ovakva vrsta digitalne publikacije, koja je u potpunosti posvećena temi onkologije jedinstvena je u Hrvatskoj i šire. Po prvi put, na vrlo inovativan i moderan način prikazane su sve teme vezane za područje onkologije, o kojima su svoje mišljenje dali najveći stručnjaci zdravstvenog sustava, od ministra zdravstva, preko specijaliziranih liječnika i ljekarnika pa sve do udruga pacijenata, s naglaskom na pogled u budućnost onkološke skrbi. Poseban naglasak je stavljen i na europske stručnjake, koji su svoje mišljenje, iskustva i najbolje prakse podijelili upravo u ovoj publikaciji.

Osim tema, poput prevencije i najnovijih dostignuća u dijagnostici, modernih terapija, komunikacije i skrbi onkoloških bolesnika, u digitalnoj publikaciji PRIME nalazi se i niz vrlo zanimlljivih i aktualnih istraživanja, poput Utjecaja pandemije COVID-19 na liječenje raka ili pametne onkološke skrbi u doba umjetne inteligencije i chatbotova. Ovom publikacijom Hrvatsko farmaceutsko društvo je izrazilo veliku podršku u donošenju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, kao i Europskog plana protiv raka, te je ponovno na konstruktivan i kreativan način povezalo sve dionike zdravstva i administracije da integriranim pristupom ponude nove ideje i rješenja za poboljšanje ishoda liječenja i dostupnost učinkovitoj i suvremenoj onkološkoj skrbi.

Cjelovita digitalna publikacija je dostupna na stranicama i društvenim mrežama Hrvatskog farmaceutskog društva.

 
https://farmaceut.org/izdanja-i-edukativni-kutak/e-farmaceut/prime-oncology/