d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

HZJZ:  Zajednička izjava udruga imunokompromitiranih osoba dodatno podupire napore u zaštiti od pandemije; Povjerenstvo za primjenu lijekova u liječenju i profilaksi COVID-19 razmatra nove opcije zaštite za najugroženije

H

rvatski zavod za javno zdravstvo zahvaljuje potpisnicima ZAJEDNIČKE IZJAVA O UTJECAJU PANDEMIJE COVID-19 NA IMUNOKOMPROMITIRANE OSOBE I PREPORUKE: Zaštita imunokompromitiranih osoba tijekom pandemije COVID-19. Sve što od početka pandemije preporučujemo vezano uz suzbijanje pandemije i cijepljenje, preporučujemo upravo vodeći brigu o imunokompromitiranim osobama, te ova zajednička izjava podupire njihove napore.

 

 

 

 

Još u rujnu 2020. u dokumentu “BOLESTI I ZDRAVSTVENA STANJA KOJA MOGU POVEĆATI RIZIK ZA TEŽE OBLIKE BOLESTI COVID-19” osobe s težim imunodeficijentnim stanjima HZJZ  je uvrstio u skupinu izrazito vulnerabilnih osoba te su istaknuli sljedeće, između ostalog vezano i uz pitanje rada od kuće:

“Za svaku izrazito vulnerabilnu osobu, potrebno je pojedinačno razmotriti zdravstveno stanje i funkcioniranje uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju. Takve se osobe trebaju savjetovati s liječnikom primarne zdravstvene zaštite o svom zdravstvenom stanju u svijetlu aktualne epidemiološke situacije s pandemijom COVID-19, te eventualnim posebnim mjerama zaštite (pedijatar, liječnik obiteljske medicine, specijalist medicine rada, te za učenike liječnik školske medicine).”

 

Imunokompromitirana stanja HZJZ je kao prioritet za cijepljenje prepoznao još u Planu uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, u prosincu 2020. U preporukama za cijepljenje posebne upute se odnose na cijepljenje imunokompromitiranih osoba što je vidljivo u trećoj dozi za imunokompromitirane. U istim preporukama je navedena definicija umjerene do teške imunosupresije.

HZJZ se posebno slažemo s tvrdnjom da što je više ljudi cijepljeno, uključujući doze dopunskog cjepiva, to je imunokompromitairana osoba zaštićenija. Ta tvrdnja se očituje u sloganu „Misli na druge, cijepi se!“. Slogan je često u javnom prostoru bio izvrgnut osudi od različitih dionika javnog života, dok se u njemu upravo iscrtava briga za imunokompromitirane osobe.

 

 

Iako se cjepivo pokazalo manje efikasnim kod omikron varijante u smislu sprječavanja zaraze, ipak i dalje donekle štiti od težih oblika bolesti i smrtnog ishoda. HZJZ se posebno slaže s prijedlogom edukacije imunokompromitiranih pacijenata o maskiranju i socijalnom distanciranju u visokorizičnom okruženju. Iako su podvarijanate omikrona BA.4 i BA.5 toliko zarazne da nefarmaceutske mjere u zajednici imaju manji utjecaj na širenje bolesti nego u prethodnim valovima pandemije, u edukaciji imunokompromitiranih ipak treba istaknuti da se još uvijek radi o mjerama koje njima osobno mogu pružiti određenu razinu zaštite. Kao i do sada HZJZ će se i nadalje rado odazvati svim aktivnostima udruga koje posebno potiče, jer udruge na najbolji način mogu dosegnuti upravo ovu grupaciju naših građana. Ipak, svaki pacijent relevantne informacije o osobnom zdravstvenom stanju vezano uz zaštitu od COVID- 19 može dobiti od liječnika specijalista jer on najbolje poznaje njegovo aktualno zdravstveno stanje. U kliničkom okruženju kao i u svim drugim zdravstvenim ustanovama maska je i nadalje obavezna, te je HZJZu drago što ova zajednička izjava podupire važnost te mjere.

 

Na kraju, HZJZ se posebno slaže s prijedlogom veće vidljivosti imunokompromitiranih osoba u svijetlu pandemije. Često se HZJZ u zalaganju za epidemiološke mjere osjećao “usamljeno”, zbog čega je svaka podrška dobrodošla. Posebno je važna podrška sugrađana koji se zbog zdravstvenog stanja ne mogu zaštiti vlastitim cijepljenjem i osobnim ponašanjem, već rizik kojem su izloženi ovisi o ponašanju i cijepljenju drugih.

Što se tiče osiguravanja antivirusne terapije i pre/postekspozicijske profilakse monoklonskim protutijelima, Povjerenstvo za primjenu lijekova u liječenju i profilaksi COVID-19 izdat će preporuke o primjeni ovih lijekova, imajući u vidu oskudnost podataka o učinkovitosti navedenih lijekova na podvarijante virusa BA.4 i BA.5 koje preuzimaju dominaciju kako na globalnoj razini tako i u Hrvatskoj.

 

 

Podsjećamo, predstavnici hrvatskih udruga bolesnika i predstavnici struke usuglasili su se oko specifičnog utjecaja pandemije na imunokompromitirane osobe, kao što su osobe koje žive s rakom krvi, osobe transplantiranih organa, osobe s autoimunim oboljenjima, osobe s primarnim imunodeficijencijama, osobe na dijalizi, osobe s rakom solidnih organa, te preporučili rješenja i aktivnosti za ublažavanje tih rizika.

Preporuke i predložene mjere su od vitalnog značenja za omogućavanje osobama s oslabljenim imunitetom vraćanje se u normalan život i nastavak s radnim obavezama na radnom mjestu. Zaštita najranjivijih nije samo ispravna, već i pametna stvar jer zaštita imunokompromitiranih osoba tamo gdje se pokazalo da se virus zadržava i mutira, štiti svakoga.

Ususret jeseni i zasad neizvjesnom razvoju situacije s novim valom pandemije, sada je vrijeme za djelovanje, za rješavanje nezadovoljenih potreba imunokompromitirane zajednice.

Izjavu u cijelosti možete pročitati OVDJE