d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “Život pod staklenim zvonom?” – Ivica Belina (predsjednik KUZ-a): “Imunokompromitiranim pacijentima treba zdravstveno – politička podrška jer su i dalje u velikom riziku od koronavirusa!”

U

okviru Special Policy Reporta “Život pod staklenim zvonom?”, nastavljajući svoje aktivnosti s mnogobrojnim partnerima od Europskog i Svjetskog tjedna imunizacije, Health Hub prenosi europske zdravstvene politike, publikacije i aktualnosti vezane uz zaštitu najosjetljivijih skupina građana kada je riječ o utjecaju pandemije kroonvirusa. Nedavno su se predstavnici hrvatskih udruga bolesnika i predstavnici struke usuglasili su se oko specifičnog utjecaja pandemije na imunokompromitirane osobe, kao što su osobe koje žive s rakom krvi, osobe transplantiranih organa, osobe s autoimunim oboljenjima, osobe s primarnim imunodeficijencijama, osobe na dijalizi, osobe s rakom solidnih organa, te preporučili rješenja i aktivnosti za ublažavanje tih rizika.

Tim povodom razgovarali smo s prof. Ivicom Belinom, predsjednikom Koalicije udruga u zdravstvu.

 

 

 

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina kaže kako su svjesni da u javnosti postoji umor od mjera zaštite, no treba razumjeti i uvažiti opasnost koju virus i dalje predstavlja za dio građana.

 Petnaest udruga pacijenata zatražile su od Ministarstva zdravstva dodatne modele zaštite od novog vala pandemije COVID-19 za imunokompromitirane pacijente, budući da oni čine više od 40 posto hospitaliziranih od koronavirusa.

 

Ivica Belina (predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu)

 

 

Riječ je o osobama oslabljenog imuniteta, osjetljivijima na zarazu i s bitno lošijim ishodima covida-19, čiji su odgovori na cjepiva neodgovarajući u usporedbi s općom populacijom. Zbog toga se potrebno osloniti na druge modele zaštite, kakvi su od ožujka u primjeni u sve više EU zemalja, uključujući i Sloveniju.

 

“Ne samo da postoje lijekovi koji mogu liječiti infekciju, već i lijekovi koji je mogu spriječiti i to za dugo vremena. Klinička ispitivanja pokazuju da dugodjelujuća antitijela u preko 80 posto slučajeva štite od razvoja covid-19 infekcije te umanjuju rizik od hospitalizacije i smrti kroz šest mjeseci. To je veliki iskorak koji omogućuje sasvim drugačiji pristup bolesnicima nego što je bio do sada“, prigodom pisma petnaest udruga prema Ministarstvu zdravstva izjavio je pročelnik Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb Igor Aurer.

 

 

Ivica Belina (predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu)

 

 

Kod cijepljenih pacijenata s transplantiranim organima rizik od covida-19 je 485 puta veći te svaki deseti takav pacijent umire. I predstavnici zdravstvene struke koji liječe najosjetljivije pacijente kao i sami pacijenti stoga apeliraju na što bržu primjenu najnovijih strategija liječenja i zaštite tih pacijenata, kažu udruge.

Povodom Special Policy Reporta Health Hub-a upravo na ovu tematiku zaštite najvulnerabilinijih skupina tijekom izazova koronavirusne pandemije, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu prof. Ivica Belina je istaknuo: „Tijekom pandemije, svjedočili smo tome da je dobar dio oboljelih bolesnika s dugotrajnim bolestima zazirao od traženja zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama, a napose imunokompromitirane i imunosuprimirane osobe. Popuštanjem epidemioloških mjera, dok se ostatak populacije ponaša kao da se nikad ništa nije dogodilo, ta skupina građana je i dalje u povećanom riziku od obolijevanja od COVID-19 kao i od ozbiljnih posljedica te bolesti.“

 

Ivica Belina (predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu) i Dražen Vincek (predsjednik Hrvatske udruge leukemija i limfomi)

 

 

Hrvatska udruga leukemija i limfomi (na čelu s Draženom Vincekom) udružila je snage s Koalicijom udruga u zdravstvu, te su oko sebe okupili još niz udruga pacijenata i stručnih udruženja, ističe prof. Belina: „S obzirom da KUZ i HULL godinama uspješno surađuju, inspirirani naporima naših europskih kolega iz sfere hematoonkologije, vrlo smo se brzo dogovorili oko ove inicijative i okupljanja svih udruga koje okupljaju imunokompromitirane osobe, bez obzira na dijagnozu. Krajnja namjera nam je podsjetiti nadležne na potrebu zaštite imunokompromitiranih osoba imunoprofilaksom, te na pravovremenu nabavu potrebnih lijekova kako bi i ova skupina građana mogla živjeti što bliže redovnim uvjetima života.„

Ivica Belina (predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu)

 

 

Udružene u svojim naporima, brojne udruge uz liderstvo KUZ-a i HULL osvrnuli su se na zaštitu imunokompromitiranih osoba tijekom pandemije COVID-19 kroz „Zajedničku izjavu o utjecaju pandemije COVID-19 na imunokompromitirane osobe i preporuke“.

 

Ivica Belina (predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu)

 

Prof. Belina naglašava važan stav iz njihove Zajedničke izjave: „Veća vidljivost imunokompromitiranih osoba i zdravstvenih nejednakosti s kojima se ova zajednica suočava potrebna je u zdravstvenoj politici i razmjeni poruka kako bi se podigla svijest javnosti o potpori koja je još potrebna za ovu skupinu ljudi. To uključuje priopćavanje specifičnih informacija o sigurnosnim mjerama koje bi još uvijek trebale biti na snazi za ovu zajednicu, uključujući kontinuirano nošenje maski, brzi i jednostavan pristup testiranju na COVID-19, pristup dodatnim terapijskim mogućnostima kao što su dugodjelujuća monoklonska antitijela za profilaksu COVID-19 infekcije kod imunokompromitiranih osoba za koje se zna da ne razvijaju dobar odgovor na cijepljenje. Pacijenti s oslabljenim imunitetom moraju biti uključeni u prioritetne skupine liječenja s onima koji se smatraju pod visokim rizikom i najosjetljivijim na infekciju COVID-19. Svatko, bez obzira na imunološki status, treba se cijepiti. Sticanje aktivnog imuniteta cjepljenjem poželjno je za one koji se na njega mogu osloniti. Što je više ljudi cijepljeno, uključujući doze dopunskog cjepiva, to je imunokompromitirana osoba zaštićenija.“

 

 

 

 

 

Zajedničku izjavu i preporuke potpisuju: