d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Advocacy Editorial / Onkološke medicinske sestre i tehničari – Tanja Hačko

K

ako bismo osvijestili važnost onkoloških medicinskih sestara i tehničara u integriranoj skrbi onkoloških bolesnika, Hrvatska liga protiv raka u suradnji s think tankom Health Hub i Hrvatskim društvom onkoloških medicinskih sestara i tehničara, uz podršku partnera Udruga Jedra, International Coalition of Respiratory Nurses, Astra Zeneca, Pfizer i Luun Uniforms (Labtex) organizirala je posebni awareness editorial posvećen trenutnoj poziciji te zagovaranju perspektivnije budućnosti onkoloških medicinskih sestara i tehničara.

Nastavno na kontinuirane multidisciplinarne aktivnosti Hrvatske lige protiv raka, više nego ikada potrebno je istaknuti važnu ulogu medicinskih sestara i tehničara kao svojevrsnih koordinatora onkološke skrbi kroz više razina zdravstvenog sustava, a Nacionalnim strateškim okvirom protiv raka i proizlazećim Akcijskim planom, želimo dodatno osnažiti dijalog i odati priznanje ulozi medicinskih sestara uključenih u onkološku skrb. Svaka od onkoloških medicinskih sestara koja je sudjelovala u editorialu dala je svoju viziju budućnosti profesije i potrebne promjene u zdravstvenom sustavu koje vode poboljšanjima u “navigaciji skrbi”, usmjerenom i učinkovitijem putu pacijenta te boljim ishodima liječenja.

 

 

Potrebno je prepoznati doprinos koji onkološke medicinske sestre i tehničari daju onkološkim timovima uz spoznaju da će u budućnosti, više nego ikada, medicinske sestre imati sve važniju ulogu u onkološkoj skrbi. [i]  Uz zahvalu udrugama (Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara, udruga Jedra, International Coalition of Respiratory Nurses)  te kompanijama AstraZeneca i Pfizer koje svojim kontinuiranim stručnim djelovanjem promiču inovacije, ulažu u afirmiranje i izobrazbu onkoloških medicinskih sestara kako bi bile ukorak s globalnim onkološkim trendovima i pružale skrb usklađenu s najsuvremenijim smjernicama, zahvaljujemo se i hrvatskoj kompaniji Labtex / Luun uniforms koja je kao styling partner za ovaj jedinstveni editorial naglasila stilski kreativnost, kvalitetu, snagu i nove globalne trendove koje nose ove inspirativne dame u editorialu.

Predstavljamo Vam Tanju Hačko, mag. sestrinstva (glavna sestra Odjela za tumore dječje dobi, Zavod za dječju onkologiju i hematologiju ”Dr. Mladen Ćepulić” Klinike za dječje bolesti Zagreb).

 

Tanja Hačko, mag. sestrinstva (glavna sestra Odjela za tumore dječje dobi, Zavod za dječju onkologiju i hematologiju ”Dr. Mladen Ćepulić” Klinike za dječje bolesti Zagreb)

 

Prisutnost onkološke medicinske sestre je kontinuirana i dosljedna tijekom cijelog puta zdravstvene skrbi djeteta od maligne bolesti za razliku od ostalih članova multidisciplinarnog tima, čija je  prisutnost epizodna. Onkološka medicinska sestra je opisana kao središte multidisciplinarnog tima i ključna za neometano djelovanje istog. Djelomični razlog tome leži u kontinuiranoj prisutnosti medicinske sestre tijekom cijelog puta skrbi malog pacijenta, ali također i zbog komunikacijskih vještina, kao i zbog “navigiranja” skrbi među roditeljima djeteta, zdravstvenim radnicima i organizacijskim ograničenjima.

Također, medicinska sestra ima najbolji uvid u kontekst bolesti i djetetov cjelokupni život zbog toga može točno procijeniti najbolji način potpore tijekom zdravstvene skrbi.

 

 

 

 

 

 

 

 

ADVOCACY EDITORIAL

powered by //

 

 

 

Pfizer Vector Logo | Free Download - (.SVG + .PNG) format - SeekVectorLogo.Com

LUUN Wear - University of Zagreb/Sveuciliste u Zagrebu - Zagreb, Zagreb, Croatia | LinkedIn

 

 

 

 

 

REFERENCE:
[i] https://www.cancer.net/blog/2017-05/3-things-you-should-know-about-oncology-nurses