d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Hrvatska liga protiv raka i partneri povodom Dana narcisa omogućit će mamografski pregled bez uputnice

N

akon pune dvije godine online održavanja zbog pandemije koronavirusa ponovo je predviđeno tradicionalno okupljanje na glavnom zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića kako bismo zajedno stvarali zdraviju i bolju budućnost.

Ovogodišnji Dan narcisa održava se u u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a uz podršku Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

 

 

Prema posljednjim objavljenim podacima broj smrti od raka dojke u Hrvatskoj petu godinu zaredom bilježi pad, pa tako ova opaka bolest više nije predvodnik uzroka smrti Hrvatica već se sada nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća i  raka debelog crijeva. Uz ove lijepe vijesti kojima se zajedno veselimo, nove statistike donose i zabrinjavajući porast oboljelih, stoga je više nego ikad važno osvijestiti građane o načinima prevencije kojima u ovim nikad izazovnijim vremenima možemo očuvati svoje zdravlje.

 

Značajan napredak pada smrtnosti od raka dojke dijelom je rezultat Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke ali i sve bolje dijagnostike i liječenja. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine, a u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja.

 

 

 

Prema službenim podacima odaziv u nacionalni program se kreće oko 60%, međutim dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa. Godišnje se u okviru programa na mamografiju pozove oko 150.000 žena, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program.

 

 

 

 

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar na trgu će postaviti mobilni mamograf u kojem žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imaju jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. One koje taj dan ne uspiju obaviti ovu dijagnostičku pretragu moći će se predbilježiti i bit će pozvane na ovaj pregled u nadolazećim danima.

 

Također, zainteresirane građane do 14 sati očekuje i edukacija stručnjaka o prevenciji najćešće zloćudne bolesti žena, podjela edukativnih letaka i simbolična humanitarna podjela narcisa.

 

Pridružite nam se na Danu narcisa 2022. na Trgu bana Josipa Jelačića u subotu, 26. ožujka od 10 do 14 sati!