d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

HEALTH POLICY RADAR // Muško zdravlje na zdravstvenom radaru – Velimir Korak, predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate

T

ema prvog HEALTH POLICY RADAR-a je „Muško zdravlje na zdravstvenom radaru” – uz važno pitanje „Jesu li inovacije dostupne svakom muškarcu?“, bilo da je riječ o zdravstvenoj pismenosti, dijagnostici, inovacijama u liječenju ili programima podrške pacijentima oboljelima od raka prostate. Tim povodom razgovarali smo s gdinom. Velimirom Korakom, dipl. ing., predsjednikom Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate…

 

 

 

gdin. Velimir Korak, dipl. ing., predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate…

 

 

Muškarci se dosta teško nose s ovom bolesti jer je ona u neku ruku povezana i sa seksualnošću i drugim tegobama, itd. Zbog toga je dosta teško doprijeti do muškaraca i preporučiti im da se odazovu na programe ranog otkrivanja i preglede.

Brine me da se upravo iz tog razloga neki ljudi neće htjeti javiti na Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate i to je nešto na čemu moramo aktivno i zajednički raditi. Kao društvo imamo svojevrsni strah od suočavanja s pregledima i dijagnozom bolesti raka prostate.

Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate se posljednjih 8 godina uglavnom bavila prevencijom i poticanjem muškaraca da se odazovu na testiranje na PSA i dodatne preglede. Obzirom da se Ministarstvo zdravstva koja svakako ima bolje resurse uhvatilo u koštac s ovim izazovom i pokrenulo Nacionalni program za rano otkrivanje raka prostate, mi smo kao Udruga odlučili i na tome već aktivno radimo (kroz okrugle stolove) na okupljanju pacijenata i struke, iznositi svoja iskustva i ukazivati na moguće nedostatke na „putu pacijenta“ s dijagnozom raka prostate kroz sve stadije bolesti. Ovakav pristup treba proširiti i na veći broj pacijenata, jer danas već postoje nove metode u dijagnostici i liječenju, od robotske kirurgije, do PSMA-scana do novih opcija liječenja i terapija.

 

 

 

 

Prioritet nam je da se zajednički susretnu bolesnici s onkolozima i urolozima, te drugim stručnjacima iz tima, kako bismo međusobno iznijeli svoje prijedloge proizašle iz života s bolešću. Kao pacijenti moramo pratiti trendove i biti uključeni u nove opcije liječenja na horizontu, ali to je blagodat življenja u vremenima kada se inovacije pojavljuju sve učestalije i trebaju biti dostupne pacijentima.

„Svaki dan je bitan“, to je svojevrsna mantra onkoloških pacijenata diljem Europe. Kroz udrugu zagovaramo da pacijenti u metastatskom stadiju imaju jednake mogućnosti liječenja kroz sve faze bolesti u Hrvatskoj kao i pacijenti u Njemačkoj, Austriji ili drugim naprednijim državama. I ja sam osobno u metastatskoj fazi bolesti i ono što bi bilo dobro jest da osiguramo dostupnost inovacija, od PSMA-scan uređaja koji se relativno malo koristi kod nas uz druge metode dijagnostike i liječenja koje se pojavljuju.

Već 8 godina sam u metastatskoj fazi i za sada jest pod kontrolom, no radi svih pacijenata bih želio da dijagnostika i liječenje budu moderniji i precizniji za sve potrebite pacijente diljem Hrvatske.

Kada bih gledao u budućnost, moj glavni prioritet bi bio da preživim ovu godinu i još jedno njih pet… Nastavljamo svoje napore da budemo glas pacijenata oboljelih od raka prostate.

 

 

 

“Kroz udrugu zagovaramo da pacijenti u metastatskom stadiju imaju jednake mogućnosti liječenja kroz sve faze bolesti u Hrvatskoj kao i pacijenti u Njemačkoj, Austriji ili drugim naprednijim državama.

I ja sam osobno u metastatskoj fazi bolesti i ono što bi bilo dobro jest da osiguramo dostupnost inovacija, od PSMA-scan uređaja koji se relativno malo koristi kod nas uz druge metode dijagnostike i liječenja koje se pojavljuju…”

 

 

 

 

O Hrvatskom društvu bolesnika s rakom prostate

 

Osnivačka skupština udruge Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate održana je 16.12.2015. godine. Onkolozi KBC Zagreb, dr. Marija Gamulin i dr. Mislav Grgić, potaknuti problemima iz svakodnevne prakse inicirali su osnivanju udruge s ciljem unapređenja života i poboljšanja kvalitete života i načina liječenja bolesnika s rakom prostate.

Cilj se ostvaruje kroz:

  • okupljanje bolesnika liječenih zbog raka prostate kao i liječnika i drugog medicinskog osoblja koje se bavi rakom prostate,
  • izmjenjivanje iskustava među bolesnicima te informiranje o načinima liječenja, novim lijekovima koji se pojavljuju na tržištu
  • izmjenjivanje informacija o mogućim nuspojavama liječenja i mogućnostima prevencije istih

Cilj Udruge također je i raspravljanje o mogućnostima liječenja te davanje primjedbi i prijedloga Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje za što kvalitetnije liječenje bolesnika s rakom prostate. Djelatnost udruge usmjerena je i na Ministarstvo zdravstva RH gdje očekujemo aktivno sudjelovanje u raspravama u okviru odgovarajućih tijela Ministarstva kako bi se aktivno uključili u aktivnosti vezane za onkološke probleme.

 

 

 

 

 

 

„HEALTH POLICY RADAR“ s temom „Muško zdravlje na zdravstvenom radaru – Inovacije dostupne svakom muškarcu“ možete pogledati na YouTube kanalu:

https://www.youtube.com/watch?v=NtoB5LvL4pE