d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

HEALTH POLICY RADAR // Muško zdravlje na zdravstvenom radaru – Prof. dr. sc. Vili Beroš (ministar zdravstva): “Jedan od ciljeva naše sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava su bolji ishodi liječenja malignih bolesti”

T

ema prvog HEALTH POLICY RADAR-a je „Muško zdravlje na zdravstvenom radaru” – uz važno pitanje „Jesu li inovacije dostupne svakom muškarcu?“, bilo da je riječ o zdravstvenoj pismenosti, dijagnostici, inovacijama u liječenju ili programima podrške pacijentima oboljelima od raka prostate.

Prof. dr. sc. Vili Beroš (ministar zdravstva) nastavno na liderski iskorak u prvom EU screening programu za rak prostate ističe te nadolazeću povijesnu investiciju u onkološku skrb s linearnim akceleratorima ističe: “Jedan od ciljeva naše sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava su bolji ishodi liječenja malignih bolesti”…

 

 

 

Ministar zdravstva prof. dr. sc. Vili Beroš

 

 

“Karcinom prostate je najčešći maligni tumor i najčešći uzrok smrti kod muškaraca u Hrvatskoj te se kod mnogih bolesnika, unatoč prevenciji i modernoj medicini koje mogu preokrenuti ovaj negativni trend, bolest nažalost dijagnosticira u uznapredovanoj fazi koja onemogućuje povoljne ishode liječenja.

Ova Vlada i zdravstvena administracija ima motiv mobilizirati sve resurse i krenuti u ciljanu borbu protiv raka prostate pokretanjem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate.

Ovaj značajan pothvat rezultat je Povjerenstva za izradu nacrta Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate, osnovanog u svibnju 2023., pod vodstvom akademika Željka Kaštelana, koji su svojom posvećenosti i promišljenim radom pridonijeli dobrobiti zdravlju muške populacije. Nacionalnom programu prethodi Poseban program za probir i rano otkrivanje raka prostate na području Grada Zagreba koji obuhvaća 10.000 muškaraca ciljane dobne skupine od 55 do 69 godina starosti, dobi u kojoj raste pojavnost raka prostate.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate pruža mogućnost pravodobnog postavljanja dijagnoze u ranoj fazi bolesti, kada je šansa za potpuno izlječenje ili značajno poboljšanje ishoda liječenja najveća, a u rad Povjerenstva uključeni su vodeći stručnjaci različitih specijalnosti od urologa, onkologa, radiologa, epidemiologa, patologa, liječnika obiteljske medicine, IT stručnjaka kao i predstavnika Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Jedan od ciljeva naše sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava prati i nabava suvremene opreme za bolje ishode liječenja malignih bolesti. Opremanjem novim modernim uređajima za dijagnostiku i medicinske zahvate podižemo razinu kvalitete zdravstvenih usluga, osiguravamo pacijentima bolju dostupnost te kraće vrijeme čekanja pregleda i zahvata. Uskoro slijedi i potpis ugovora o nabavi 21 linearnog akceleratora i pripadajuće opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od malignih bolesti u vrijednosti od 55 milijuna eura i to za šest bolnica. Istovremeno radimo značajan zaokret prema preventivi i ranom otkrivanju bolesti jer je to važan element u postizanju boljih ishoda liječenja. Također, ulažemo u ljudske potencijale i kroz specijalizacije i kroz materijalna prava. Svim navedenim aktivnostima jačamo javni zdravstveni sustav. Navedeni reformski iskoraci značajni su za jačanje i bolju budućnost hrvatskog javnog zdravstva.”

 

 

 

 

 

 

Nacionalni strateški okvir protiv raka i Akcijski plan protiv raka

 

 

Prioritetna područja Akcijskog plana protiv raka usmjerena su smanjenju pojavnosti raka promicanjem zdravih životnih navika, učinkovitiju provedbu nacionalnih preventivnih programa, uspostavu sustava optimalnog praćenja i kontrole podataka o onkološkim pacijentima, smanjenju pojavnosti i smrtnosti od raka i  produljenju i povećanju kvalitete života oboljelih od raka.

 

Vizija Nacionalnog strateškog okvira protiv raka za 2030.navodi da kao Hrvatska želimo: „omogućiti dostupnost svih sustavnih onkoloških terapija u skladu s definiranim nacionalnim i međunarodnim smjernicama o liječenju, uz kontinuirani nadzor ishoda specifičnih za liječenje i troškova lijekova na razini prosjeka zapadnoeuropskih zemalja, mjereno kao postotak BDP-a usklađen za PKM.“

 

 

 

 

 

 

 

 

„HEALTH POLICY RADAR“ s temom „Muško zdravlje na zdravstvenom radaru – Inovacije dostupne svakom muškarcu“ možete pogledati na YouTube kanalu:

https://www.youtube.com/watch?v=NtoB5LvL4pE