d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

HEALTH POLICY RADAR // Muško zdravlje na zdravstvenom radaru – Prim. dr. sc. Tomislav Kuliš: “Uz Nacionalni screening program, misija nam je osigurati dostupnost svega  „preciznog“ u dijagnostici i liječenju raka prostate u budućnosti”

T

ema prvog HEALTH POLICY RADAR-a je „Muško zdravlje na zdravstvenom radaru” – uz važno pitanje „Jesu li inovacije dostupne svakom muškarcu?“, bilo da je riječ o zdravstvenoj pismenosti, dijagnostici, inovacijama u liječenju ili programima podrške pacijentima oboljelima od raka prostate. Tim povodom razgovarali smo s prim. dr. sc. Tomislavom Kulišem, voditeljem Centra za prostatu KBC-a Zagreb, koji je u emisiji sudjelovao i kao delegat ministra zdravstva prof. dr. sc. Vilija Beroša, uz kolegicu doc. dr. sc. Mariju Gamulin, dr. med., specijalisticu radioterapije i onkologije, voditeljicu Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

 

 

prim. dr. sc. Tomislav Kuliš, spec. urologije, voditelj Centra za prostatu KBC-a Zagreb

 

 

Hrvatska je na inicijativu Ministarstva zdravstva i ministra prof. dr. sc. Vilija Beroša vrlo brzo krenula s preventivnim aktivnostima kada je riječ o raku prostate već na preporuku Europskog Vijeća iz prosinca 2022. godine, koji su rekli da bi bilo opravdano krenuti s nacionalnim programima probira na razini EU. Do tada je u državama EU bila primjena tzv. oportunističkog probira u kojem je pacijent na vlastitu inicijativu ili inicijativu svoga liječnika započinjao s programom probira za rak prostate.

Nove preporuke idu ka nacionalnom programu tj. nacionalnom screeningu. Već u svibnju 2023. godine Ministarstvo zdravstva dalo je preporuku i kreiralo Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pod vodstvom akademika Željka Kaštelana, u kojem imam čast također biti njegovim dionikom. Povjerenstvo je proučilo literaturu i hrvatsku praksu, te smo prilagodili sustav kako bi on započeo provođenje Nacionalnog programa. Početak svega podrazumijeva provođenje jednog pilot programa na području Grada Zagreba, kroz 12 mjeseci, kako bi detektirali eventualne nedostatke i „uska grla“ u procesu i zdravstvenom sustavu, kako bismo mogli prilagoditi Nacionalni program da funkcionira bez problema. Time smo postali, ako ne prva, onda svakako jedna od prvih država u Europskoj uniji i svijetu koja kreće s jednim takvim programom.

Ono što su osobine ovog Programa u odnosu na dosadašnje oportunističke screeninge jest prilagodba programa individualnom riziku svakog pacijenta. To znači da ne radimo samo test te upućujemo pacijenta na biopsiju prostate i detekciju karcinoma, nego da se prvi i osnovni test prostata-specifičnog antigena iz krvi (PSA) ponavlja u dva navrata. Potom dižemo standard u dosadašnjoj praksi tako da će svi ti pacijenti (njih 100%) imati dostupnost multiparametrijskoj magnetskoj rezonanci, novijoj pretrazi u zadnjih desetak godina koja je napravila revoluciju. Mi danas zapravo pomoću te pretrage po prvi puta možemo jasno vizualizirati tumorski proces unutar prostate, tako da bismo to napravili kod svih pacijenata. Nakon toga bismo uz pregled urologa (digitorektalni pregled), uz analizu svih ovih nalaza, uz matematičke modele i kalkulatore odredili rizik za svakog pojedinog pacijenta te se tada odlučili za potrebu biopsije prostate.

 

 

 

 

 

Multidisciplinarnost

 

Danas je suvremeno liječenja i suvremena medicina nezamisliva bez multidisciplinarnosti. Svi smo jednako važni i jednako vrijedni u dijagnostici i liječenju naših pacijenata; netko se više bavi dijagnostikom i otkrivanjem bolesti, a netko liječenjem. Kada smo krenuli s ovim Nacionalnim programom, uključili smo sve specijalnosti, počevši od obiteljske medicine koji su nam vrlo važni za prepoznavanje, uvrštavanje i motiviranje pacijenata za ulazak u program probira; potom su uključeni radiolozi i nuklearna medicina kada govorimo o dijagnostici, urolozi i onkolozi koji se najviše bave liječenjem, kao i radioterapeuti.

Multidisciplinarnost je vrlo važna kod češćih karcinoma, poput dojke i prostate. Dinamika skrbi i pojave inovacija je gotovo svakodnevna. Kao mladi urolog svjedočim da je u proteklih godina došlo do toliko promjena, do mjere da već današnjim pacijentima najavljujemo da ćemo kroz 4-5 godina kada bolest možda bude u drugačijoj fazi, zasigurno imati i zasada možda nezamislive metode liječenja. To se tako i pokazalo u praksi. Upravo zbog te stalne dinamike i inovacija, izuzetno je važno da imamo kontinuiranu međusobnu suradnju. Takva praksa je započela još prije 45 godina na KBC Zagreb, kada smo započeli s rješavanjem složenih slučajeva kroz multidisciplinarni pristup. Unatrag 14 godina, kada smo osnovali prvi specijalizirani multidisciplinarni tim za rak prostate na KBC Zagreb, praksa je, prema preporukama europskih stručnih društava, da svakog novodijagnosticiranog pacijenta provedemo kroz jedan takav konzilijarni tim kako bismo donijeli najbolju objektiviziranu odluku za takvog pacijenta. Kroz takav naš tim godišnje prođe oko 500 novodijagnosticiranih pacijenata, što ih je otprilike 20% od ukupnog broja novodijagnosticiranih u Hrvatskoj.

Potrebno je redovito pratiti novu znanstvenu literaturu. Sjećam se prije nekoliko godina kada je doc. dr. sc. Gamulin došla s jednog skupa rekavši kako su prenijeli nove smjernice za skrb pacijenata i mi smo odmah usvojili te spoznaje i „od sutra“ počeli raditi sukladno najsuvremenijim međunarodnim  smjernicama i spoznajama. Kroz našu platformu Centra za prostatu KBC Zagreb i multidisciplinarni tim, kontinuirano uvodimo nove metodologije u dijagnostici i liječenju. Uveli smo multiparametrijsku magnetsku rezonancu, prije godinu dana omogućili smo i PSMA-PET-scan pretragu i prije nego što je u SAD-u postala standard, uvodimo nove metoda liječenja poput robotike, planiramo uvođenje fokalne terapije raka prostate te stalne modifikacije u radioterapijskom liječenju raka prostate, a da ne govorimo o sistemskom liječenju gdje kontinuirano dolaze nove metode.

 

“Na nama kao profesionalcima je da se pobrinemo osigurati dostupnost dijagnostičkih i terapijskih inovacija i svega  „preciznog“ u liječenju raka prostate, od preciznih lijekova do precizne radioterapije, robotske kirurgije i dijagnostike.”

 

 

 

Iskoristio bih ovim priliku da pozovem naše sugrađane da se odazovu na poziv za preventivni pregled i rano otkrivanje raka prostate te porazgovaraju sa svojim obiteljskim liječnikom. Samo na taj način možemo postići ono što je dobro za njih. To je i bit ovog Nacionalnog programa- smanjenje mortaliteta i smanjenje metastatske bolesti. Na nama kao profesionalcima je da se pobrinemo osigurati dostupnost dijagnostičkih i terapijskih inovacija i svega  „preciznog“ u liječenju raka prostate, od preciznih lijekova do precizne radioterapije, robotske kirurgije i dijagnostike.

 

 

 

 

 

 

 

„HEALTH POLICY RADAR“ s temom „Muško zdravlje na zdravstvenom radaru – Inovacije dostupne svakom muškarcu“ možete pogledati na YouTube kanalu:

https://www.youtube.com/watch?v=NtoB5LvL4pE