d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Health Hub’s Partnership Wishlist 2024.: Transplantacijski tim KB Merkur – Bakljonoše naše medicinske izvrsnosti te predstavnici hrvatske zdravstvene diplomacije u svijetu!

U

 okviru prigodnog editoriala HEALTH HUBs PARTNERSHIP WISHLIST 2024 uz slogan “Sve što želimo u zdravstvenom ekosustavu u godini pred nama jest …”, Health Hub je pozvao goste koji su važan dio našeg zdravstvenog ekosustava da ususret novoj 2024. godini prenesu želju, problematiku, postojeći izazov ili možda uspjeh i najbolju praksu, koji trebaju poslužiti kao nit vodilja i inspiracija za otpornije, modernije i održivije zdravstvo u 2024. godini!

Kao konstruktivni policy think tank željeli smo iskoristiti period prosinca kao mjeseca zajedništva i dobrih želja te kreirati Health Hub Partnership Wishlist 2024. kroz seriju intervjua i članaka s našim odabranim stručnjacima i suradnicima. Kraj 2023. godine i početak 2024. iskoristit ćemo da na jednom mjestu kreativno i afirmativno poželimo dobre želje i najavimo odlične projekte kako bi cijela Health Hub obitelj i zdravstveni ekosustav koji prati našu platformu (njih preko 120.000 u regiji) mogli vidjeti što je potrebno zdravstveno-politički prioritizirati, koje su neispunjene potrebe institucija, pacijenata i sustava, koji projekti nam trebaju biti inspiracija, koliko su važni nadolazeći trendovi, kojim temama treba dati vjetar u leđa, itd. … Naši gosti su bili maštoviti, konstruktivni, vrijedni i inspirativni u ovom prigodnom kreiranju Health Hub’s Partnership Wishlist 2024. ❤
S nama su bili gosti iz pedijatrije, onkologije, kirurgije, transplantacijske medicine, udruženja pacijenata, farmaceutske industrije, zdravstvenog osiguranja i javnog zdravstva ❤

Hvala svim gostima i suradnicima Health Hub-a na odličnoj atmosferi, uređenju scenografije i fotografijama koje pokazuju kako se očekivanja u zdravstvu pred nama mogu iznijeti konstruktivno i s osmijehom!

 

 

Photography by Igor Dugandžić

 

 

 

 

Transplantacijski tim KB Merkur

Transplantacijski tim KB Merkur:
prof. dr. sc. Tajana Filipec Kanižaj, specijalist internist – gastroenterolog, pročelnica Zavoda za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti KB Merkur; doc. dr. sc. Danko Mikulić, prim. dr. med., voditelj Odjela za hepatobilijarnu kirurgiju, Zavod za abdominalnu kirurgiju Klinike za kirurgiju KB Merkur;   Doc. dr. sc. Jadranka Pavičić Šarić, dr. med., pročelnica Zavoda  za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli Kliničke bolnice Merkur; doc. dr. sc. Stipislav Jadrijević, dr. med., uži specijalist abdominalne kirurgije, pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinke za kirurgiju KB Merkur

 

 

 

 

Hrvatska je među prvih pet zemalja svijeta po broju transplantiranih jetara na milijun stanovnika, dok je transplantacijska medicina perjanica hrvatskog zdravstva, istaknuo je i ministar Vili Beroš, u povodu 25. obljetnice od prve transplantacije jetre na KB Merkur. Na ovom obilježavanju 25. obljetnice prvog presađivanja jetre u KB-u Merkur govorila je mlada majka koja je nakon transplantacije jetre rodila zdravu bebu, što potvrđuje smisao ali i važnost ovog  transplantacijskog programa, posebno uznapredovalog ulaskom u Eurotransplant.

Transplantacijski tim KB Merkur je tom prigodom iznio podatke kako je u toj bolnici transplantirano 1755 jetri, 150 gušterača, otprilike 1000 bubrega i tri tanka crijeva. Napravljena je i višestruka transplantacija kod mladog pacijenta koji je istodobno dobio jetru, gušteraču i tanko crijevo, što pokazuje razinu stručnosti i izvrsne ishode te vrste liječenja u KB-u Merkur, no zahtijeva i multidisciplinarnost i različite specijalnosti u timu (kirurge, anesteziologe, gastroenterologe, nefrologe, transfuziologe, citologe i patologe).

Kako navodi i Jutarnji list, Klinička bolnica Merkur postiže rezultate sukladne svjetskim standardima praćenja jednogodišnjeg ili petogodišnjeg preživljenja presatka ili pacijenata. Suvremena oprema i poboljšani uvjeti za rad medicinskog osoblja dodatno pridonose razvoju transplantacijskih programa i unapređuju kvalitetu skrbi za pacijente, objašnjavaju stručnjaci te ustanove.

 

 

 

dr. Stipislav Jadrijević

Dr. Stipislav Jadrijević (desno) s kolegom dr. Branislavom Kocman // Photo copyrights: Grgur Zucko/PIXSELL

 

 

Primarius Branislav Kocman istaknuo je da je iza njega više od 500 obavljenih transplantacija, koje više i ne broji. No, počeci transplantacijskog programa u Merkuru nisu bili nimalo laki.

“Godine 1997., kad smo krenuli u taj program, našli smo se u situaciji da gotovo nije bilo raspoloživih organa koje bi mi transplantirali našim potencijalnim pacijentima. No, već 2005/2006 godine došli smo na 13 donora na milijun stanovnika. Usporedbe radi, prva operacija, računajući i dopremanje organa, trajala je više od 24 sata. Danas bolnica ima timove koji operacijski dio posla obave za 2 do 3 sata, a i transport je znatno lakši i brži. Također, Hrvatska je danas, zajedno s Španjolskom, u vrhu Europe prema broju donora na milijun stanovnika, prenosi Hina.

Transplantacije organa su najkompleksniji procesi u medici koji ne mogu uspjeti bez timskog rada, naglasio je ravnatelj KB Merkur Mario Starešinić, koji je čestitao doktorima i pacijentima na uspješnom radu i tijekom trajanja obnove zgrade bolnice.

“Pacijenti su imali razumijevanja, čekajući ponekad u vrlo teškim uvjetima, bez grijanja i uz buku. Također, bez odricanja i požrtvovnosti liječnika i medicinskog osoblja ne bi bilo rezultata”, rekao je ravnatelj povodom 25 godina od prve transplantacije jetre na KB Merkur.

 
 
 
 

doc. dr. sc. Stipislav Jadrijević, dr. med., uži specijalist abdominalne kirurgije,

pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinke za kirurgiju KB Merkur

 

 

“Hrvatska je visokorangirana prema transplantacijama i nalazi se među vodećim zemljama u svijetu po broju transplantacija organa na 100 tisuća stanovnika.

‘Naravno da toga nikad ne bi bilo da hrvatski narod nije altruističan i da nemamo dovoljan broj donora. Čim imate velik broj donora, naravno da imate i velik broj transplantacija. Najvažnije je da čovjek svako jutro ide zadovoljan i sretan na posao jer zna da je velika vjerojatnost da će nekom pomoći. Kirurgija je zapravo ljubav. Kirurgija nije zanimanje, nego moj poziv, i kad nekome pomognete, to vas ispunjava svaki dan. Kad čovjek koji uđe jako bolestan u bolnicu nakon vašeg zahvata izađe praktički zdrav, velika je to satisfakcija i čini vas sretnim. Taj osjećaj vam nitko ne može platiti.”

( doc. dr. sc. Stipislav Jadrijević za T-Portal )

 

 

 

doc. dr. sc. Stipislav Jadrijević, dr. med., uži specijalist abdominalne kirurgije, pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinke za kirurgiju KB Merkur

 

 

 

 

 

doc. dr. sc. Danko Mikulić, prim. dr. med.,

voditelj Odjela za hepatobilijarnu kirurgiju, Zavod za abdominalnu kirurgiju Klinike za kirurgiju KB Merkur

 

 

“Transplantacijska medicina u Hrvatskoj doživjela je tijekom zadnjih dvadesetak godina ogroman napredak. Premda počeci transplantacije solidnih organa u Hrvatskoj sežu još u sedamdesete godine prošlog stoljeća, do pravog zamaha transplantacije dolazi tek završetkom rata i uspostavom modernog zdravstvenog sustava u neovisnoj Hrvatskoj.

Početkom dvijetisućitih jači razvoj transplantacijske medicine istaknut je kao jedan od strateških ciljeva hrvatske zdravstvene politike. Uz razvoj jedinstvenog hrvatskog organizacijskog modela darivanja i transplantacije organa kao i svekoliko unapređenje sustava transplantacije organa, članstvo u Eurotransplantu (2007.) je bilo jedan od ključnih čimbenika koji su do 2010. g. i u sljedećim godinama doveli do svojevrsnog boom-a u donaciji i transplantaciji organa. Tako je RH po broju kadaveričnih darivatelja organa kao i po broju transplantacija pojedinih solidnih organa na milijun stanovnika izbila na vodeća mjesta u svijetu i tamo se uspješno održava sve do danas.  Kao takva, RH je već nekoliko godina najuspješnija članica Eurotransplanta po broju darovanih i transplantiranih kadaveričnih organa na milijun stanovnika.

Rezultati i uspjesi transplantacijskih programa KB Merkur, kao i drugih transplantacijskih centara, su u tim zbivanjima odigrali presudnu ulogu potičući rast i razvoj donorskih programa. Nadam se da će se u nadolazećim godinama postojeći sustav dalje stabilizirati i unaprijediti, posebno nakon što smo tijekom pandemije COVID-a zabilježili značajan pad broja donora i transplantacija organa i uvidjeli koliko je malo potrebno da se rezultati poljuljaju i da se smanje šanse za transplantaciju kod bolesnika sa zatajenjem organa. Uz nastavak dosadašnje podrške državne administracije i cijelog zdravstvenog  sustava transplantacijskoj medicini ne sumnjam u to jer entuzijazam, znanje i stručnost hrvatskih stručnjaka nisu upitni!”

 

 

 

doc. dr. sc. Danko Mikulić, prim. dr. med., voditelj Odjela za hepatobilijarnu kirurgiju, Zavod za abdominalnu kirurgiju Klinike za kirurgiju KB Merkur

 

 

 

 

 

prof. dr. sc. Tajana Filipec Kanižaj, specijalist internist – gastroenterolog,

pročelnica Zavoda za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti KB Merkur

 

 

“Transplantacijska medicina predstavlja jednu od najsloženijih medicinskih usluga bilo kojeg zdravstvenog sustava u svijetu. Osim kompleksnošću medicinskih postupaka,  obilježena je intenzivnim i multidisciplinarnim timskim radom, ovisnošću o altruizmu pojedinaca koji daruju organe, vrhunskom organizacijom timova i iznimnom podrškom administracije na svim razinama sustava.

Posljednjih 12 godina Republika Hrvatska postala je svjetski lider u darivanju i presađivanju organa i ima jednu od najviših stopa transplantacija jetre u svijetu (23-33 na milijun stanovnika). Počevši vizijom i enuzijazmom pojedinaca,  potom kontinuiranim ulaganjem u regrutiranje i edukaciju novih članova tima, transplantacijski program u Kliničkoj bolnici (KB) Merkur unazad 25 godina prometnuo se u vodeću ustanovu nacionalnog transplantacijskog programa u kojoj se godišnje provede 110-188 procedura transplantacija solidinih organa, pri čemu 80-130 transplantacija jetre. Do sada je u KB Merkur učinjeno više od 2650 transplantacijskih procedura, pri čemu više od 1780 transplantacija jetre i više od 190 multiorganskih transplantacija. Navedeno čini više od 88% svih procedura transplantacija jetre i glavninu multiorganskih transplantacija u državi.

Razvoj transplantacijskog programa pratio je razvoj svih bazičnih struka. Tako je KB Merkur jedan od vodećih hepatoloških centara u državi za liječenje akutnih i kroničnih bolesti i tumora jetre, primatelja transplantata jetre i multiorganskih transplantacija u kojem djeluju prominentni stručnjaci u području gastroenterologije, abdominalne kirurgije, anesteziologije, radiologije, patologije, laboratorijske medicine.

Upravo rezultati KB Merkur zadnjih 12 godina svrstavaju Republiku Hrvatsku u vrh transplantacijske medicine u svijetu, ne samo po broju provedenih procedura već podjednako važno i rezultatima preživljenja primatelja i organa.

Važno je istaknuti da su svojom izgrađenom solidarnošću i iznimnim altruizmom u darivanju organa i građani Hrvatske važni protagonisti toga divnoga hrvatskog transplantacijskog uspjeha. Kao tim zahvalni smo svim darivateljima organa i njihovim obiteljima, povjerenju drugih zdravstvenih ustanova koje upućuju bolesnike na liječenje, podršci administracije i edukacijskih ustanova na čelu s Medicinskim fakultetom i stručnim društvima.

Danas je tim KB Merkur strukturiran, etabliran i međunarodno prepoznatljiv transplantacijski tim kojeg čini više od 80 članova. Entuzijazam i posvećenost zdravstvenih radnika prisutni su i dalje podjednako kao i davne 1998. godine kada je program krenuo. Jedna od najvećih snaga KB Merkur je timski rad, profesionalizam, znanje i ulaganje u nove mlade snage.

Osobito se veselimo i aktualnim ulaganjima u zdravstveni sustav, novim prostorima i opremi. Želimo da i u budućnosti ovaj program bude perjanica zdravstvenog sustava, primjer da je u Republici Hrvatskoj sve moguće pa i ostvariti rezultate usporedive vodećim klinikama u svijetu. Na tragu pozitivnih rezultata želimo omogućiti mladim liječnicima i sestrama/tehničarima da ostanu u domovini, postižu vrhunske rezultate i jednakim entuzijazmom služe na dobrobit zdravlja svojih sugrađana.”

 

 

prof. dr. sc. Tajana Filipec Kanižaj, specijalist internist – gastroenterolog, pročelnica Zavoda za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti KB Merkur

 

 

 

 

 

 

  Doc. dr. sc. Jadranka Pavičić Šarić, dr. med.,

pročelnica Zavoda  za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli Kliničke bolnice Merkur

 

 

“U godini koja je ispred nas želim veće povjerenje pacijenata u zdravstveni sustav odnosno u liječnike, medicinske sestre/tehničare te ostale zdravstvene djelatnike. Poznata je činjenica da će  pacijenti koji imaju povjerenje u liječnike u većoj mjeri poslušati  njihove savjete pa će stoga pacijenti biti zdraviji, liječnici zadovoljniji, a zdravstveni sustav bolji.

Naš Zavod ima značajnu ulogu u liječenju bolesnika  nakon  transplantacije solidnih organa te je izabran od Europskog društva za anesteziologiju i intenzivnu medicinu (ESAIC, European Society of Anaesthesiology and Intensive care) kao mjesto za obrazovanje i izmjenu specijalizanata i mladih specijalista anesteziologije iz područja transplantacijske medicine. Naša vizija je nastaviti s uspješnim programom transplantacije solidnih organa te unaprijediti edukacijske resurse i znanstvenu aktivnost budući da jedino znanstvene informacije otkrivaju i prenose istinu.”

 

 

  Doc. dr. sc. Jadranka Pavičić Šarić, dr. med., pročelnica Zavoda  za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli Kliničke bolnice Merkur

 

 

 

 

 

 

 

Snimanje i produkciju ovog editoriala podržali su: