d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Europski forum pacijenata predstavio jedinstveni AI KNOWLEDGE HUB za bolje razumijevanje umjetne inteligencije u zdravstvu

P

 

redstavljamo Vam European Patients Forum (EPF) Knowledge Hub o umjetnoj inteligenciji (Artificial Intelligence, AI) u zdravstvu.

 

Umjetna inteligencija (AI), zajedno s podacima, (tzv. Big Data) ima potencijal podržavanja i transformacije pružanja zdravstvene skrbi, donoseći promjenu i dodanu vrijednost na više razina zdravstvene zaštite: zdravlje stanovništva, zdravstvene djelatnosti i inovacije povezane sa zdravljem i zdravstvenom zaštitom. Izvješća i studije ističu brojna ključna područja u kojima AI može imati izravan utjecaj na pacijenta: samoskrb, prevencija i wellness, trijaža i rano otkrivanje, dijagnostika, donošenje kliničkih zaključaka. Međutim, mogu postojati nerealna očekivanja, izazovi i jaz između inovacija te „prijemćivosti“ zdravstvenih sustava za iste, kako za zdravstvene djelatnike, tako i za pacijente.

AI Knowledge Hub European Patients Foruma je izvor za više informacija o umjetnoj inteligenciji u zdravstvu, s posebnim naglaskom na perspektivu pacijenata. Materijali koji su dostupni u ovom odjeljku pomoći će organizacijama pacijenata i drugim zainteresiranim dionicima da se bolje uključe u rasprave, projekte i inicijative o umjetnoj inteligenciji u zdravstvu, kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini.

U različitim odjeljcima izvora resursa moguće je pronaći:

  • Podatke o Europskom fondu za umjetnu inteligenciju;
  • Aktivnosti EPF-a na području umjetne inteligencije, uključujući nove inicijative poput serije webinara „Understanding AI“, te prethodno objavljene publikacije o politikama ili izgradnji kapaciteta na području AI
  • Vanjski izvori informacija uključujući ključne dokumente, izvješća, legislativne dokumente, najavu ključnih događanja i aktivnosti za promicanje AI u zdravstvu

 

 

 

 

Europski fond za umjetnu inteligenciju (The European Artificial Intelligence (A.I) Fund) filantropska je inicijativa za usmjeravanje područja umjetne inteligencije u Europi, te ga vodi Network for European Foundations (NEF). Dugoročni cilj fonda je promicanje ekosustava od europskog javnog interesa te organizacija civilnog društva koje rade na politikama i tehnologiji, na temelju različitosti aktera i mnoštva ciljeva koji predstavljaju društvo u cjelini.

Tijekom sljedećih pet godina Europska komisija ima ambicije izraditi plan za europsku digitalnu transformaciju, uključujući AI. No bez osnaženog civilnog društva koje sudjeluje u raspravi, Europa – i svijet – riskiraju propustiti prilike za bolje društvo i umjesto toga bi mogli izabrati put popločan društvenom štetom. Ovaj fond ima za cilj osnaživanje kapaciteta civilnog društva da doprinese ovim raspravama o tehnološkim politikama.

 

 

 

 

Implikacije umjetne inteligencije na zdravstveni sektor i pacijente su značajne, a ovo će financiranje od strane Europskog fonda za umjetnu inteligenciju omogućiti EPF-u da eskalira svoj rad na izgradnji kapaciteta i zagovaranju umjetne inteligencije u zdravstvu, kako bi učinkovito osigurala snažnu perspektivu pacijenata u dinamičnom okruženju umjetne inteligencije na europskoj i nacionalnoj razini, što dovodi do ravnopravnijih dijaloga i ishoda. Ovim financiranjem EPF nastoji poboljšati razumijevanje o umjetnoj inteligenciji te zatvoriti „rupe u znanju“ i zagovaranju unutar organizacije i među članstvom, kako bi izgradili zajednicu pacijenata koja bolje razumije i angažiranije promatra AI, što može značajno doprinijeti raspravama o ovoj tematici na europskoj i nacionalnim razinama.

EPF će osnažiti svoja postojeća istraživanja i zagovarački rad na umjetnoj inteligenciji kako bi stekao širu vidljivost zajednice u pogledu stavova pacijenata, kao i o europskih  i nacionalnih regulatornih okvira o umjetnoj inteligenciji u zdravstvu. EPF želi surađivati sa stručnjacima za umjetnu inteligenciju kako bi informirao te poboljšao znanje i kapacitete članica kroz prilagođene aktivnosti i resurse. Također je cilj potaknuti dijaloge i detaljnije rasprave na Kongresu o digitalnoj transformaciji zdravstvene zaštite kako bi se, uz ostale stipendiste NEF -a, izgradila svijest dionika i ostvario utjecaj na zdravstvene politike.

 

U ovom odjeljku EPF AI Knowledge Hub -a moći ćete pronaći izravne veze do svih ključnih izvješća i dokumenata koje je EPF izradio o ovoj temi.

 

Idite na odjeljak AI Politike i istraživanje EPF -a >>>

https://www.eu-patient.eu/ai-knowledgehub/epf_aiwork/ai-policy/

 

 

Idite na odjeljak AI seriju webinara >>>

https://www.eu-patient.eu/ai-knowledgehub/epf_aiwork/ai-webinarseries/

 

 

 

REFERENCE: