d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Europska komisija predstavila HERA-u: europsko tijelo za pripravnost i reakciju u kriznim zdravstvenim situacijama

E

uropska komisija predstavila je Europsko tijelo za pripravnost i reakciju u hitnim slučajevima (European Health Emergency preparedness and Response Authority, HERA) s ciljem sprječavanja, otkrivanja i brze reakcije na hitne i krizne situacije u zdravstvu. HERA ima za cilj predvidjeti prijetnje i potencijalne zdravstvene krize, prikupljanjem obavještajnih podataka i izgradnjom potrebnih kapaciteta za odgovor tj. reakciju na krizu.

Ukoliko dođe do krizne situacije u zdravstvu, HERA će osigurati razvoj, proizvodnju i distribuciju lijekova, cjepiva i drugih zdravstvenih protumjera – poput rukavica i maski – koje su često nedostajale tijekom prve faze odgovora na koronavirus. HERA je ključni stup Europske zdravstvene unije koju je najavila predsjednica von der Leyen u svom obraćanju o stanju Unije 2020. te će popuniti prazninu u odgovoru i pripravnosti EU -a na hitne / krizne zdravstvene situacije.

Aktivnosti HERA-e oslanjat će se na proračun od 6 milijardi eura iz postojećeg Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2022.-2027., od čega će je dio namijenjen iz NextGenerationEU-a.

 

 

 

Prije zdravstvene krize- spremnost

Prije zdravstvene krize, u „fazi pripravnosti“, HERA će blisko surađivati ​​s drugim EU i nacionalnim zdravstvenim agencijama, industrijom i međunarodnim partnerima kako bi poboljšala spremnost EU -a u slučaju kriznih zdravstvenih situacija.

HERA će provesti procjene prijetnji i prikupljanje obavještajnih podataka, razviti modele za predviđanje pojave krizne situacije te će do početka 2022. godine identificirati i djelovati na najmanje tri moguće prijetnje visokog utjecaja uz otklon mogućih nedostataka u zdravstvenih protumjerama. HERA će također podržati istraživanja i inovacije za razvoj novih medicinskih protumjera, uključujući EU mrežu za klinička ispitivanja te paltforme za brzu razmjenu podataka. Osim toga, HERA će se pozabaviti tržišnim izazovima i potaknuti industrijske kapacitete. Nadovezujući se na rad radne skupine za industrijsko povećanje cjepiva protiv COVID-19, HERA će uspostaviti bliski dijalog s industrijom, razviti dugoročnu strategiju za proizvodne kapacitete i ciljano ulaganje te će adresirati „uska grla“ u opskrbnom lancu za medicinske protumjere. Također će promicati javnu nabavu i rješavati izazove povezane s dostupnošću i distribucijom medicinskih protumjera i opreme, te će povećati kapacitete pribavljanja zaliha kako bi se izbjegle nestašice i „uska grla“ u logistici.

HERA će također osnažiti znanje i vještine o svim aspektima medicinskih protumjera u državama članicama EU.

 

 

 

 

Tijekom zdravstvene krize: hitna i brza reakcija

U slučaju proglašenja javnozdravstvene krize / hitnog stanja na razini EU-a, HERA može brzo prijeći na hitne operacije, uključujući brzo donošenje odluka i aktiviranje hitnih kriznih mjera, pod vodstvom Kriznog odbora na visokoj razini. Aktivirat će se hitno financiranje i pokrenuti mehanizmi za praćenje, novi ciljani razvoj, nabava i kupnja zdravstvenih protumjera i potrebnih resursa.

U slučaju zdravstvene krize planirano je pokretanje uvijek pripravne mreže europskih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju cjepiva i lijekova, kako bi se učinili brzo dostupnim , za proizproizvodni kapaciteti,  a pokrenut će se planovi hitnih istraživanja i inovacijski planovi u dijalogu s državama članicama.

U EU će se povećati proizvodnja medicinskih protumjera te će se uspostaviti popis proizvodnih objekata, proizvodnih sirovina, potrošnog materijala, opreme i infrastrukture kako bi se imao jasan pregled EU kapaciteta.

 

 

 

 

HERA kao iskorak prema snažnijoj Europskoj zdravstvenoj uniji

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, izjavila je: „HERA je još jedna „cigla“ u izgradnji snažnije Europske zdravstvene unije i veliki korak naprijed za našu spremnost na zdravstvenu krizu. S HERA -om ćemo se pobrinuti da imamo potrebnu medicinsku opremu za zaštitu naših građana od budućih zdravstvenih prijetnji. HERA će moći donositi brze odluke o zaštiti zaliha. Ovo sam obećala još 2020. godine i ovo je ispunjenje našeg obećanja.

Stella Kyriakides, EU povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: „HERA je ključno središte snažne Europske zdravstvene unije. S HERA-om ćemo moći predvidjeti prijetnje „skeniranjem situacije“, koordinirati naše akcije kako bismo pravovremeno odgovorili razvojem, nabavom i distribucijom ključnih medicinskih protumjera na razini EU -a. To je jedinstvena zdravstvena sigurnosna struktura koja nam omogućuje biti ispred krivulje. Zdravstvena sigurnost postaje kolektivna misija i nastojanje u EU-u. Nakon gotovo dvije godine razorne pandemije, HERA predstavlja simbol promjene načina razmišljanja o zdravstvenoj politici kojeg bismo svih trebali usvojiti- kad djelujemo zajedno, jači smo i sposobni napraviti stvarnu, vidljivu razliku za zdravstvenu sigurnost naših građana. “

Mariya Gabriel, EU povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, rekla je: „Zdravstvene / medicinske protumjere su ključne za borbu protiv zdravstvenih prijetnji. Komisija je odlučno vodila borbu protiv pandemije, ali mora se učiniti više kako bi se osigurala bolja pripremljenost za sljedeću krizu. Istraživanje i inovacije bit će središnji dio HERA -e, budući da novo tijelo nastoji promicati i podržavati razvoj medicinskih tehnologija i njihovu proizvodnju. ”

 

 

 

REFERENCE: