d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Digital Health Trends 2023 (by Artur Olesch) – što nam nosi digitalno zdravstvo u ovoj godini?

H

ealth Hub na početku 2023. godine prenosi 14 trendova u digitalnom zdravstvu eHealth influencera i urednika Artura Olescha; donosimo Vam mikrodisruptivne tehnologije, revolucionarne inovacije i društvene fenomene relevantne za digitalizaciju zdravstva, a koji su pomno izdvojenih iz njegovih intervjua, opažanja i istraživanja provedenih posljednjih mjeseci za About Digital Health.

 

Artur Olesch, About Digital Health

 

 

TELEMEDICINA

Predviđeno je da će se značajan porast virtualnih konzultacija nastao tijekom pandemije COVID-19 i zadržati. Nastavlja se ubrzanje širenja telemedicinskih usluga, ali na održiviji i “zreliji” način nego u protekle dvije godine.

 

 

 

 

ZDRAVSTVENI PREGLEDI BEZ LIJEČNIKA

Napredak u tehnologiji i umjetna inteligencija proširuju mogućnosti dijagnostike “na daljinu”. Podaci prikupljeni pametnim senzorima se mogu automatski analizirati AI algoritmima. Liječnici će postati arhitekti zdravlja i blagostanja.  Zdravstveni pregledi će se moći obavljati 24h /7 dana u tjednu, a ne samo u određeno vrijeme.

 

 

 

LABORATORIJ KOD KUĆE

Sve je započelo s pametnim satovima i narukvicama – monitorima za praćenje zdravstvenih parametara, iza kojih su uslijedili drugi pametni uređaji poput pametnih ogledala, pametnih toaleta i pametnih domova. Svrha je detektirati bolest u što ranijoj fazi, prije pojave simptoma od strane pacijenta i liječnika.

 

 

 

 

 

NOVI MODELI PRUŽANJA ZDRAVSTVENE SKRBI

Novi pružatelji usluga u digitalnom zdravstvu nemaju fizičke ustanove nego nude virtualne usluge “na pretplatu” povezane s praćenjem zdravstvenog stanja, edukacijom na području određenih stanja poput kroničnih bolesti. Fokusiraju se na holističku skrb, integrirano zdravlje, poboljšanu komunikaciju i automatiziranu analizu zdravstvenih podataka.

 

 

 

 

LAŽNE VIJESTI U ZDRAVSTVU

Premda problem nije novi, pandemija COVID-19 je pogoršala situaciju, Lažne vijesti ili manipulacije na Internetu predstavljaju prijetnju zdravlju, pa čak i prijetnju za živote ljudi, te narušavaju povjerenje u liječnike.

 

 

 

 

APLIKACIJE “NA RECEPT”

Europske države pokušavaju strukturirati tržište mobilnih aplikacija za zdravlje. Cilj je da se one koje su provjerene, sigurne i pouzdane mogu dobiti “na recept” tj. plaćene od osiguravatelja. U Njemačkoj (DiGA) i Belgiji (mHealth Belgium) već su uspostavljene sheme certificiranja, a isto se očekuje uskoro i u Francuskoj.  Više država će pratiti ovaj trend.

 

 

 

 

VIRTUALNA STVARNOST (VR) U MEDICINI

VR se koristi za izobrazbu studenata medicine bez suvišnog stresa kao i u liječenju pacijenata s anksioznošću. Pomaže i tijekom poroda te pacijentima u hospiciju da se “teleportiraju” u drugačiju stvarnost. VR može pomoći i kod smanjenja akutne boli. Medicina polako otkriva mogućnosti virtualne stvarnosti u prevenciji i liječenju.

 

 

 

 

MINDSET DIGITALNOG ZDRAVSTVA

Premda su svojevremeno eRecept i telemedicina izazivali nedoumice, danas su standardne komponente pružanja zdravstvene skrbi. Digitalizacija zdravstva postala je tzv. mainstream, a pacijenti i zdravstveni stručnjaci usvajaju nova rješenja u eZdravstvu s rastućim povjerenjem i otvorenošću.

 

 

PATIENT GENERATED HEALTH DATA (PGHD)

Ekspanzijom mobilnih tehnologija, senzora i nosivih uređaja, pacijenti postaju vrijednim izvorima podataka u smislu prevencije, dijagnoze i liječenja. Izazov je integriranje elektroničkih zdravstvenih kartona pacijenata (EPR’s) i PGHD, uz povjerenje u dijeljenje podataka.

 

 

 

 

BIG TECH ULAZE U ZDRAVSTVO

Apple. Amazon i Google ulaze u zdravstvo- jedno od najprofitabilnijih tržišnih područja s rastom od 8-11% godišnje. Big Tech ciljaju preuzeti “soft” medicinske usluge poput prevencije i wellness edukacije. I točno znaju kako to postići za pružanje boljeg iskustva pacijentima.

 

 

DO-IT-YOURSELF HEALTH

Umjesto teretane – virtualni tečajevi vježbanja “na zahtjev” od kuće. Umjesto chat-a s doktorom – aplikacije za zdravu prehranu i lifestyle. Umjesto posjeta laboratoriju – testovi za kućnu primjenu. Pacijenti aktivno uzimaju zdravlje u svoje ruke.

 

 

PRAĆENJE ZDRAVLJA “NA DALJINU”

Mnogi pacijenti s COVID-19 su praćeni “na daljinu” kod svoje kuće, kada je to bilo moguće, kako bi rasteretili preopterećene bolnice. Ovaj pristup se može uspješno primijeniti za pacijente s kroničnim bolestima. “Bolnica kod kuće” (monitoriranje + timovi za skrb na daljinu) je novi model skrbi koju očekuje nova generacija pacijenata.

 

 

 

 

SUSTAVI ZA PODRŠKU KLINIČKOM ODLUČIVANJU

Broj znanstvenih publikacija se rapidno povećava. Sustavi za podršku kliničkom odlučivanju (eng.CDSS) i umjetna inteligencija (AI) mogu analizirati nebrojene setove medicinskih i bihevioralnih podataka, u potrazi za najboljim terapijama I individualnim metodama liječenja.

 

 

TRENIRANJE I AI PODRŠKA

Nezdrave životne navike su “ubojica br.1″ u svijetu, no promjena takvih navika nije lagana. Evidence-based programi treniranja (digitalni terapeutici Dtx) kombinirani s lijekovima imaju potencijal transformiranja pružanja zdravstvene skrbi.  AI će biti nužna komponenta digitalnih terapeutika kako bi se osigurala personalizacija i najbolje iskustvo.

 

 

REFERENCE:

Digital Health Trends 2023