d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Andreja Šajnić o sestrinstvu budućnosti: „Čast mi je biti dio globalne prekretnice u povijesti sestrinstva!”

F

lorence Nightingale, začetnica modernog sestrinstva, zasigurno bi bila ponosna na naše sugovornice koje suvereno upravljaju sestrinstvom budućnosti, kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica, u geografskom i metaforičkom smislu. Sama „majka sestrinstva“ je svojim je savjetima, usmeno i pismeno, predlagala važne reforme u odgoju sestara i bolničkoj službi, sudjelujući pri osnivanju niza socijalno-medicinskih ustanova. Dame koje smo prepoznali kao autentična lica sestrinstva budućnosti nastavljaju i razvijaju misiju začetnice njihove profesije, educirajući se na području međunarodnih odnosa i diplomacije, zdravstvenog menadžmenta, gradeći globalne mreže i sudjelujući u stručnim organizacijama te europskim i nacionalnim udruženjima pacijenata. Pri tome se bezrezervno predaju svojoj primarnoj misiji zdravstvene skrbi, pomičući granice sestrinstva na moderan, kreativan i digitalan način! Upoznajte njihovu viziju sestrinstva budućnosti za Health Hub!

Jedna od autentičnih predstavnica medicinskih sestara budućnosti jest Andreja Šajnić, magistrica sestrinstva, koja je voditeljica grupacije sestrinstva Europskog respiratornog društva te vodi globalni projekt na internacionalnoj razini u koji je uključeno 135 respiratornih medicinskih sestara i tehničara iz 30 zemalja namijenjen razvoju kurikuluma za respiratorne medicinske sestre.

 

 

Andreja Šajnić, mag. sestrinstva
Nurses Group Chair – European Respiratory Society (ERS)
Chair – International Coalition of Respiratory Nurses (ICRN)
Članica European Lung Foundation’s Professional Advisory Committee

 

 

 

  • Koliko je sestrinstvo napredovalo do danas?

 

Sestrinstvo je kroz svoju povijest imalo svoja proljeća, ali i jeseni, kako na globalnoj, tako i na nacionalnoj razini. Sam put sestrinstva nije bio ništa drugačiji u naprednim zemljama ako uspoređujemo s Hrvatskom. Medicinske sestre iz SAD-a i Velike Britanije s kojima surađujem na internacionalnoj razini, često znaju spomenuti kako je to nekoć bilo kod njih, tvrde da prije 20 do 30 godina su bili teški prvi koraci da se postigne što imaju utemeljeno danas, a to je punopravnost specijaliziranih medicinskih sestara kao članovi multidisciplinarnog tima.

 

Teško je precizirati za svaki segment i za svaki dio lijepe naše koliko smo napredovali, a na koliko još toga moramo raditi. Unazad desetak godina vidimo brze promjene u napretku tehnologije, dijagnostike i liječenja, a samim tim se povećavaju izazovi koji su stavljeni pred nas. Svijest o tim izazovima je prisutan kod naših medicinskih sestara te možemo primijetiti njihovu potrebu i želju za većom razinom obrazovanja u području sestrinstva te veći i aktivniji angažman koji je prisutan na  tečajevima, kongresima kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini.

 

Segment koji je prisutan kod nas i u drugim državama je nedostatak više stručnih i znanstvenih radova u području sestrinstva te utjecaj sestrinskih intervencija na ishode liječenja i preživljavanja. Često naglašavamo važnost sestrinske profesije, ali kao i svaka druga profesija ona mora biti utemeljena na dokazima. Naša budućnost se ne smije temeljiti samo na postizanju veće razine edukacije nego i na uskom profiliranju i specijalizaciji. Generaliziranje sestrinstva se mora staviti u poglavlje prošlosti te okrenuti budućnosti, uskom profiliranju kroz sestrinske specijalizacije ako želimo pratiti trend naglih promjena koje se događaju u modernoj medicini. Naša obaveza je poticanje, vođenje i pružanju podrške svim medicinskim sestrama koje imaju želju usko se profilirati.

 

 

 

 

  • Koji su današnji trendovi u sestrinskoj skrbi?

 

U naprednim zemljama sestrinstvo je više usmjereno na pojmove samoupravljanje i samozbrinjavanja, razvoj aplikacija, virtualna savjetovanja, cost-effectiveness sestrinskih intervencija, dok kod nas sestrinstvo je više usmjereno na određene specifične postupke i uloge medicinskih sestara. Vidim napredak i potrebu da budemo u korak s drugim europskim zemljama. Naše medicinske sestre su sve više uključene u razne internacionalne organizacije, vode ili su dio raznih internacionalnih projekata. Njihovo aktivno sudjelovanjima na internacionalnoj ili međunarodnoj razini otvara vrata za buduće generacije za sudjelovanje u daljnjim projektima. Sve je veći broj naših sestara koje imaju vodeće pozicije u raznim europskim i svjetskim znanstvenim organizacijama, a to je još jedan pokazatelj naše kvalitete i dokaz da uvijek postoje načini i mogućnosti profilirati se.

 

Trenutno sam voditelj sestrinske grupe u sklopu europskog respiratornog društva eng. European Respiratory Society (ERS). ERS je vodeća svjetska organizacija koja ima 29,403 članova, stručnjaka iz respiratornog područja iz 154 zemalja. Osvrt bi napravila na vidljivost i prepoznatljivost sestra. Problematika sestrinstva je prisutna jednako u svim zemljama, iako naše kolegice u naprednim zemljama su postavile dobre temelje, ali i dalje nedostaje uključivanje medicinskih sestra u izrade smjernica i preporuka, postoje dokumenti koje su izradile medicinske sestre, ali rijetko je prisutno izrada dokumenata koji su napravljeni u kolaboraciji s drugim zdravstvenim stručnjacima. Drago mi je da lobiranjem kroz svoj mandat kao voditelj sestrinske grupe unutar ERS-a postalo je obavezno da medicinske sestre moraju biti dio svake radne skupine u izradi svih dokumenata i smjernica. Proces lobiranja za uključivanje sestara u izrade zajedničkih dokumenata je težak, ponajviše jer stvarate nove putove koji nisu bili viđeni prije. Moje mišljenje je da moramo manje gledati samo svoje osobne interese i početi radi na zajedničkim. Samo takvim stavom, upornošću i željom da svako ima jednake mogućnosti možemo unaprijediti sestrinstvo.

 

 

Segment na kojom moramo više raditi je znanje engleskog jezika. Ovaj problem nije prisutan samo kod nas, puno kolegica iz sjeverno europskih i mediteranskih zemalja ima isti problem. Drugi segment koji nam predstavlja prepreku u našem razvoju je sufinanciranje aktivnog sudjelovanja na međunarodnim kongresima i  tečajevima. Jedini benefit pojave pandemije COVID-19 je taj da je otvorio vrata za virtualne edukacije, tečajeve i konferencije na kojima u većini slučajeva sestre mogu besplatno sudjelovati. Primjećujem porast sestrinskih virtualnih edukacijskih aktivnosti što prije nije bilo toliko zastupljeno kao što je danas.

 

Primjer trenda koji osobno mogu dati je projekt koji vodim na internacionalnoj razini u koji je uključeno 135 respiratornih medicinskih sestara i tehničara iz 30 zemalja. Projekt je na globalnoj razini, a cilj ovog projekta je razvoj kurikuluma za respiratorne medicinske sestre. Svi članovi shvaćaju važnost i potrebu za standardizacijom u edukaciji za respiratorne medicinske sestre i zauzeli su čvrsti  stav da je vrijeme za promjene. Izuzetno je zahtjevno koordinirati cjelokupni projekt, ali kada osjetite entuzijazam svih sudionika u grupi shvatite kao ste dio jedne prekretnice u povijesti sestrinstva.

 

 

 

 

  • Trebaju li medicinske sestre biti istaknutije u kreiranju zdravstvene politike?

 

Bez sumnje, mi smo zagovornici naših pacijenata, osim pružanja zdravstvene skrbi i zagovaranje njihovih prava u kliničkom okruženju ili na primarnoj razini, potrebno je lobiranje i na nacionalnoj razini. Angažman koji je potreban zahtjeva znanja i vještine koje moraju biti isto tako implementirane u sustavu naše edukacije. Medicinska sestra koja je voljna podnijeti takav projekt mora imati organizacijske i komunikacijske vještine, koje su izuzetno bitne da bi se kampanje mogle provesti u željenom smjeru.

 

Mnogobrojne javnozdravstvene kampanje kod nas su iznjedrile medicinske sestre. Zahvaljujući njihovom trudu, viziji i želji, imamo primjere u kreiranja zdravstvene politike u Republici Hrvatskoj. Mnoge su uložile nadljudske napore, svoju energiju, slobodno vrijeme da bi iznjedrile sve te projekte i kampanje, ali prije svega potrebna je razina znanja o specifičnim područjima da bi moglo lobirati na nacionalnoj razini.

 

Prepoznatljivosti i vidljivosti uloge medicinskih sestara u lobiranju i kreiranju zdravstvene politike je uveliko pridonijela  Dr. Jeri A. Milstead, naša kolegica iz SAD-a i autorica knjige eng. Health Policy & Politics: A Nurse’s Guide. Izuzetna mi je čast da sam imala priliku pridonijeti sedmom izdanju ove knjige, u kojem sam navela aktivnosti hrvatskih medicinski sestara u mijenjanju i kreiranju zdravstvene politike. Knjiga osim primjera iz raznih zemalja najvećim dijelom opisuje kako medicinske sestre mogu i trebaju biti dio kreiranja zdravstvene politike.

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //