d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Kolumna “Vonkica Palonkica” (by Ivona Kvesić) povodom Svjetskog dana Down sindroma: Pravi prijatelji ne broje kromosome!

D

own sindrom koji se često naziva i trisomija 21, najčešći je genetski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Istraživanja pokazuju da se jedno od 650 novorođene djece rađa s Down sindromom. Mnogo je karakteristika koje ga obilježavaju, ali njegov intenzitet nije isti kod svakog djeteta.

 

Zahtjevan izazov općenito je biti roditelj, ali izuzetan izazov je biti roditelj djeteta sa Down sindromom. Kada roditelji dobiju dijete s dijagnozom Down sindroma, zasigurno im bude jako teško suočiti se sa samom dijagnozom, prebroditi razne probleme i stigmatiziranja od strane okoline, ali sigurna sam da vremenom shvate da ih je Bog nagradio najvećim životnim blagoslovom. Jako je važno da rana intervencija djeteta krene na vrijeme i da roditelji ne strahuju zatražiti adekvatnu stručnu pomoć. Koliko god je od iznimne važnosti stručna pomoć za dijete, podjednako važnim i poželjnim smatram da i sami roditelji zatraže stručnu pomoć za sebe, kako bi se što uspješnije i bezbolnije uhvatili u koštac sa Down sindromom.

 

 

Photo by Antony Shkraba from Pexels

 

 

Kako bi se osobama sa sindromom Down  i njihovim obiteljima olakšao život, pružila prilika da budu prepoznati na putu ka uspjehu i ostvarivanju određenih prava, bitno je promicanje znanja i širenje svijesti u društvu o sindromu Down.  Poseban naglasak stavljam na edukacijske rehabilitatore kao stručnjake koji rade sa osobama koje imaju Down sindrom.

 

Ljudi često griješe iz neznanja, ako se nađu u nekoj situaciji kada moraju pomoći osobi s Down sindromom ne znaju kako reagirati, bude ih sram, smatraju da trebaju biti posebno educirani za pružanje pomoći i sl.

 

Photo by Cliff Booth from Pexels

 

 

Razgovarajmo o Down sindromu, proširimo vlastite horizonte, pružimo ruke, otvorimo srce, izrecimo riječi ohrabrenja i podrške- i već smo učinili pregršt toga za NJIH! 😇

 

 

Photo by Getty Images

 

 

Ono što bi posebno htjela istaknuti za djecu/osobe sa Down sindromom je sljedeće:

-svojim osmijehom ugriju čovjekovu dušu;

-svojim riječima razbistre čovjekov razum;

-svojim sjajnim okicama prodiru u čovjekovo srce;

-svojim rukicama pružaju najtoplije i najiskrenije zagrljaje;

-svojim humorom uvuku se pod kožu;

-svojim jedinstvenim kvalitetama i vrlinama ne ostavljaju čovjeka ravnodušnim;

-svojim snažnim nogicama idu onoliko daleko, koliko ih je svatko od nas spreman podržati.

 

 

Photo by Cliff Booth from Pexels

 

 

 

NE ZABORAVITE!!!

 

“Pravi prijatelji ne broje kromosome, niti ih nazivaju osobama posebnih potreba, nego osobama posebnog srca i najplemenitijih potreba.”

 

 

AUTORICA KOLUMNE:
Ivona Kvesić, mag. rehab. educ.,
Vonkica Palonkica, kreativno-edukacijski hub