d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Kolumna “Vonkica Palonkica” povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom; Intervju s Janjom Kvesić: “Martina je naš ponos – Obitelj ima ključnu ulogu u integraciji osoba s Down sindromom”

P

ovodom Svjetskog dana Down sindroma, za kolumnu “Vonkica Palonkica” i Health Hub, razgovarali smo s gđom. Janjom Kvesić, majkom mlade 27-godišnjakinje Martine, koja ima Down sindrom, ali koja je uz neizmjernu ljubav i podršku velike obitelji njihov veliki ponos i uzor drugima!

 

Martina Kvesić okružena svojom obitelji

 

 

 

Koliko je važna podrška obitelji i okoline prilikom odgoja i integracije osobe s Down sindromom?

S obzirom da je obitelj osnovna jedinica društva i prvo okruženje kojega dijete sa Sy Down upoznaje, smatram da ima ključnu ulogu u odgoju i integraciji. Ako obitelj prihvati dijete sa Sy Down, u odgoju pruži ljubav  i zaštitu umjesto zanemarivanja, tada i društvo, odnosno okolina, se ponaša sukladno tome.

 

 

S kojim ste se preprekama i izazovima najviše suočavali?

Nedostatak informacija, s obzirom da je moje dijete sada ima 27 god, kao i nepostojanje grupa za podršku.

 

 

Martina Kvesić

 

 

Da li sustav može napraviti više kako bi od ranog djetinjstva pomogao kvalitetnijoj integraciji i edukacijskoj rehabilitaciji djece s Down sindromom?

Sustav bi morao osigurati da djeca sa Sy Down uživaju u normalnom djetinjstvu, rastu bez većih traumatičnih situacija, i s obzirom  na mogućnosti, postanu samostalne osobe.

Za postizanje navedenih ciljeva važna  je psihosocijalna, medicinska i pravna potpora, kako djeci tako i roditeljima, odnosno obitelji. Zakonski okviri, provođenje informacija i dostupnost službama u  razdoblju ranog djetinjstva nezaobilazni su faktori u razvoju.

 

 

Postoji li razlika u mogućnostima za razvoj i rehabilitaciju osoba s Down sindromom u manjim zajednicama u odnosu na velike gradove? Gdje vidite priliku za napredak?

Veliki gradovi svakoj osobi, pa tako i osobi sa Sy Down., pružaju veće mogućnosti u odnosu na manje sredine. Tu se podrazumijeva osnivanje centara za razvoj i rehabilitaciju gdje se kroz timski rad stručnih osoba nastoji djelovati od najranije dobi na razvoj i osposobljavanje.

 

 

Martina Kvesić

 

 

Kada biste imali mogućnosti birati najbolju podršku i uvjete za sebe i svoje dijete, što bi to bilo, a nedostajalo vam je od sustava kao potpora?

Djeca sa Sy Down imaju pravo dobiti ono što im prema temeljnim pravima svakog djeteta i  pripada, a to je pravo na obrazovanje, tj. prilagodba nastavnog plana kako bi se postigao najveći napredak u učenju zajedno sa vršnjacima.

 

 

Kakvu biste budućnost poželjeli za osobe s Down sindromom kada je riječ o obrazovanju i pronalasku idealnog posla za njih u zajednici?

Osoba sa Sy Down nije bolesna osoba samo je  malo “drugačija”. Kako je cilj svake osobe kada dođe u određene godine rad i zapošljavanje, tome cilju teži i osoba sa Sy Down. Zapošljavanje pruža mogućnost samostalnosti, stiče se osjećaj samopoštovanja, samopouzdanja, osobne i društvene odgovornosti kao i socijalne uključenosti. Trenutna praksa je zapošljavanje na određeno vrijeme, jedna kalendarska godina, mada smatram  da bi trebalo poticati zapošljavanje i samozapošljavanje na neodređeno vrijeme.

 

 

 

INTERVJU I AUTORICA KOLUMNE:
Ivona Kvesić, mag. rehab. educ,
Vonkica Palonkica, kreativno-edukacijski hub