d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Cecilija Rotim o sestrinstvu budućnosti: „Sestrinstvo treba biti važna referentna grupa u kreiranju zdravstvenih politika“

O

lorence Nightingale, začetnica modernog sestrinstva, zasigurno bi bila ponosna na naše sugovornice koje suvereno upravljaju sestrinstvom budućnosti, kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica, u geografskom i metaforičkom smislu. Sama „majka sestrinstva“ je svojim je savjetima, usmeno i pismeno, predlagala važne reforme u odgoju sestara i bolničkoj službi, sudjelujući pri osnivanju niza socijalno-medicinskih ustanova. Dame koje smo prepoznali kao autentična lica sestrinstva budućnosti nastavljaju i razvijaju misiju začetnice njihove profesije, educirajući se na području međunarodnih odnosa i diplomacije, zdravstvenog menadžmenta, gradeći globalne mreže i sudjelujući u stručnim organizacijama te europskim i nacionalnim udruženjima pacijenata. Pri tome se bezrezervno predaju svojoj primarnoj misiji zdravstvene skrbi, pomičući granice sestrinstva na moderan, kreativan i digitalan način! Upoznajte njihovu viziju sestrinstva budućnosti za Health Hub!

Jedna od autentičnih predstavnica medicinskih sestara koje cjeloživotnu izobrazbu smatraju vrlo važnom jest i Cecilija Rotim, magistra sestrinstva, doktorandica i ravnateljica Poliklinike Rotim.

 

 

Cecilija Rotim, mag. sestrinstva, doktorand
Ravnateljica Poliklinike Rotim

 

 

 

UNATOČ TEHNOLOŠKOM RAZVOJU SESTRINSTVO NEZAMJENJIVO

Sestrinstvo je jedna od najvažnijih profesija suvremenog društva te jedan od temelja medicine kao znanosti. S društvenim napretkom su se promijenile bolesti, kao i potrebe pacijenata, što je posebno vidljivo u protekle dvije godine, kada je čitav svijet usredotočen na pandemiju uzrokovanu koronavirusom, u kojoj upravo medicinske sestre također imaju, ni manje ni više, nego presudnu ulogu. Sestrinstvo je jedan od aspekata medicine kojeg strojevi i tehnologija nikada neće moći zamijeniti, zbog čega je upravo ova profesija bila primorana napredovati paralelno s napretkom tehnologije, kako bi se u skrbi za pacijente zadržao taj ljudski faktor, odnosno emocionalna potpora koja pacijentima ponekad znači čitav svijet.

 

 

 

 

SVE VIŠE MEDICINSKIH SESTARA S PETOGODIŠNJIM STUDIJEM

Trendovi u sestrinstvu današnjice su sveobuhvatni, kao i sama profesija. Naime, s aspekta neposredne skrbi za pacijenta, svakako je stavljanje pacijenta u središte fokus kojem težimo. Ukoliko se promatraju trendovi obrazovanja medicinskih sestara današnjice, oni su svakako usmjereni prema postizanju većeg stupnja obrazovanja, s obzirom na neporecivu spregu između stjecanja znanja i vještina u teoriji s neposrednim pružanjem zdravstvene zaštite u praksi. Tako danas s ponosom možemo istaknuti da imamo medicinske sestre sa završenim petogodišnjim studijima, kao i nekolicinom onih s doktorskim studijima.

 

 

TERET NA DOBROBIT ČITAVE ZAJEDNICE

S obzirom na to da su medicinske sestre i tehničari zaista „na prvoj crti obrane“ zajedno s liječnicima i često doživljavaju upravo one najteže aspekte rada u zdravstvu, nema sumnje kako nikad nije previše govora o njihovoj, ulozi, važnosti, ali i teretu koji nose za dobrobit čitave zajednice. Medicinske su sestre i ranije ukazivale na potrebu reformi, ali i na prilagođavanje zdravstvenih politika, ovisno o situaciji i trendovima. Govorili smo o potrebi kategorizacije bolnica i odjela, zdravstvenim standardima koje naša struka treba pratiti, različitim vrstama zdravstvenog osiguranja i sl. Takve promjene u konačnici traže bitno drugačije profesionalne profile medicinskih sestara i tehničara, a to je da su stručni i obrazovani. I ako su takvi, svakako trebaju biti istaknuti kao jedna od važnijih referentnih grupa za kreiranje zdravstvene politike.

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //