d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Tatjana Skoko, Health Hub-ova ambasadorica inovacija povodom 25 godina liderstva Microsofta u Hrvatskoj

I

novacije su onaj „tajni sastojak“ svakog uspješnog projekta ili poslovne priče, navodi ova uspješna direktorica globalne korporacije koja transformira društvo i industrije. Za nju biti inovativan znači i moći promijeniti perspektivu te pristupiti stvarima na drugačiji način od uobičajenog. Premda se ICT industrija u Hrvatskoj još uvijek percipira kao „muški svijet“, to nije točno jer ova ambasadorica inovacija ukazuje da u industriji ima mnogo žena lidera, programerki i vrhunskih stručnjakinja. Ova vizionarka svojim radom i djelovanjem nesumnjivo doprinosi promjeni percepciji žena – lidera u zajednici koje mijenjaju inovacijske horizonte.

 

Mr. sc. Tatjana Skoko, direktorica Microsoft Hrvatska

 

 

  • Vi predstavljate kompaniju koja se uvijek trudi biti korak ispred ostalih, ostaviti među drugima velik trag. Je li to svakodnevna borba da biste bili u krugu najboljih i najinovativnijih?

Misija nas u Microsoftu je osnažiti svaku osobu i svaku organizaciju na planeti da postigne više. Vjerujemo da je tehnologija oduvijek snažna sila koja pokreće i mijenja poslovanje te radimo na poticanju održive budućnosti u kojoj svi imaju pristup prednostima i mogućnostima koje tehnologija stvara.

Zbog toga je jedan od naših glavnih ciljeva da do 2030. budemo potpuno ugljično negativna kompanija. U Microsoftu nas nadahnjuju ljudi diljem svijeta koji koriste naše tehnologije za maštovite, inovativne stvari koje mijenjaju život. To je ono što nas konstantno inspirira i odatle i dolazi naša inovativnost u mnogim područjima.

 

 

 

  • Volimo raditi usporedbe s drugim zemljama. Kakva je Hrvatska kada govorimo o tim pomicanjima granica i o inovacijama u zdravstvu?

Među prvim smo EU zemljama prepoznali značaj primjene tehnologije u zdravstvu i počeli s implementacijom tehnologije u zdravstveni sustav. Implementacijom tehnologije uspjeli smo i u tom dijelu državi omogućiti značajne uštede u mnogim resursima, pa i financijskim. Međutim, tehnologija napreduje strelovito brzo i danas imamo čitav niz neiskorištenih prilika u segmentu zdravstva.

Vidimo veliki potencijal od primjene inovativnih tehnologija, poput umjetne inteligencije u zdravstvu, te Microsoft uvelike ulaže u ovu tehnologiju kako bi se  transformirale organizacije i industrije i stvorila dodana vrijednost u zdravstvu. Jedan od lijepih primjera primjene umjetne inteligencije u zdravstvu je od našeg partnera Newton Technologies, koji primjenjuje kognitivan servis Speech to text (pretvaranje govora u tekst) i na taj način bitno ubrzava cjelokupan proces, jer kada liječnik završi sa pregledom, kroz govor automatizmom se tekst ispisuje u sustav, i doktor je u potpunosti posvećen svojem pacijentu.

 

„Važno je potaknuti što veću suradnju između startupova i zdravstvene industrije kako bi se stvorile inovacije.“

 

 

  • Koliko digitalizacija pomiče granice inovativnosti u zdravstvu?

U posljednjih nekoliko godina, zdravstvene organizacije ubrzale su proces usvajanja i uključivanja tehnologija u svakodnevno poslovanje. Vidjeli smo kako brzo velik broj zdravstvenih organizacija ne samo da primjenjuje nove tehnologije, već kreće na put razvoja svojih digitalnih mogućnosti. Usredotočeni su na nova rješenja koja koriste zdravstvene podatke i naprednu analitiku za transformaciju i inoviranje zdravstvene zaštite i znanosti o životu na duboko pozitivan način. Nove okolnosti dovele su do ubrzanih trendova u zdravstvu koji će imati trajan utjecaj.

Zdravstvene organizacije unutar nekoliko mjeseci doživjele su digitalnu transformaciju koja bi inače trajala nekoliko godina. Nove i postojeće tehnologije primijenjene su za rješavanje hitnih potreba, a također su istaknule neke slabosti u našem zdravstvenom sustavu. Oslanjanje na digitalnu tehnologiju i podatke pokazalo se kao nužnost, i to će ostati i u budućnosti, jer upravo oslanjanje na podatke omogućava bolju i kvalitetniju medicinsku skrb, a korištenje tehnologije u npr. telemedicini doslovno spašava živote.

 

 

„Oslanjanje na digitalnu tehnologiju i podatke pokazalo se kao nužnost, jer upravo oslanjanje na podatke omogućava bolju i kvalitetniju medicinsku skrb, a korištenje tehnologija poput telemedicine doslovno spašava živote.“

 

 

 

 

  • Kako „odgajati“ buduće ambasadore inovacija?

Obrazovanje predstavlja ključ za stvaranje inovacija. Obrazovni sustav treba njegovati inovacijsku kulturu koji će omogućiti djeci da od malih nogu kritički razmišljaju, da budu znatiželjni, prihvate mogućnost učenja i grešaka, prihvate rizike, eksperimentiraju i stvaraju inovacije.

 

  • Smatrate li da naše vrijeme tek dolazi da bi Hrvatska pokazala i dokazala kako može i zna pomicati granice u inovacijama u zdravstvu?

Zdravstvo je odličan primjer kako pravodobna digitalna transformacija bazirana na inovacijama može zemlju učiniti konkurentnom, naprednom i usporedivom sa zapadnim zemljama koje su trenutno po mnogočemu naprednije od Hrvatske. Digitalnu transformaciju treba ubrzati i vrlo ozbiljno razumjeti dobrobiti koje donosi, ali i posljedice s kojima ćemo se suočiti ako je ne provedemo na vrijeme. Brzina digitalne transformacije izravno će utjecati na konkurentnost Hrvatske u užoj i široj regiji.

Važno je potaknuti što veću suradnju između startupova i zdravstvene industrije kako bi se stvorile inovacije. Postoje razni primjeni farmaceutskih kompanija koji stvaraju inovacijske hubove kroz koje Startupovi stvaraju rješenja primjenom najinovativnijih tehnologija koje će oblikovati zdravstvo budućnosti.

Svjedočimo velikim uspjesima i velikim promjenama u Hrvatskoj – protekle godine u ICT industriji dobili smo 2 jednoroga (tvrtke čija vrijednost premašuje milijardu USD), raste broj startupova, osnovana je CROAI udruga koja intenzivno radi na promoviranju umjetne inteligencije kao tehnologije na kojoj možemo graditi uspjeh. Tu su i pozitivni primjeri uspjeha koje naše tvrtke ostvaruju na međunarodnim tržištima. Smatram da u narednim godinama ulazimo u izuzetno zanimljiv i uzbudljivi period. Moja osobna želja i želja Microsofta je doprinijeti tim promjenama i iskoristiti znanje i iskustvo naših lokalnih stručnjaka koji rade za Microsoft kako bismo zajednički izgradili brojne uspješne projekte i priče.

 

 

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //