d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Algebra u suradnji s američkim MIT-em dovodi podatkovne stručnjake svojim studentima

Visoko učilište Algebra pridružilo se MITx MicroMasters programu kroz suradnju s prestižnim MIT-om. Studenti koji završe diplomski studij podatkovne znanosti po integriranom programu dobit će, osim diplome Visokog učilišta Algebra, i MIT-ov certifikat o završenom MITx MicroMasters programu statistike i podatkovne znanosti. Međutim, i američki studenti koji završe MITx sada mogu bez polaganja razredbenih ispita upisati diplomski na Algebri.

MIT (Massachusetts Institute of Technology) i Visoko učilište Algebra sklopili su suradnju oko priznavanja uspješno završenog MITx MicroMasters programa, u sklopu kojeg će studenti Visokog učilišta Algebra, već od iduće akademske godine, imati priliku dio nastave pohađati po hibridnom modelu koji će uključivati kolegije iz MITx MicroMasters programa statistike i podatkovne znanosti. Studenti koji će ove godine upisivati diplomski studij podatkovne znanosti, najavljuju s Algebre, moći će birati između uobičajene izvedbe studija u organizaciji Visokog učilišta Algebra ili hibridne varijante koja uključuje pet MITx on-line kolegija kao i stjecanje MIT certifikata.

Algebra će također priznavati certifikat završenim MITx polaznicima programa iz statistike i podatkovne znanosti te im omogućiti direktni upis na diplomski studij podatkovne znanosti u Hrvatskoj, uz oslobođenje polaganja ispita na onim kolegijima koji su usklađeni s MITx MicroMasters programom. Na taj način Visoko učilište Algebra doprinosi atraktivnosti studiranja u Hrvatskoj te privlačenju većeg broja stranih studenata.

Program diplomskog studija podatkovne znanosti na Visokom učilištu Algebra u ovoj novoj, integriranoj opciji izvedbe uključuje obavezne i izborne sadržaje programa „Statistics and Data Science“ i objedinjuje teme iz područja vjerojatnosti, statistike, strojnog učenja (ML, Machine Learning) i analize podataka te praktičnog i nadziranog završnog ispita.

Znanja koja pruža MITx MicroMasters nastavni program iz podatkovne znanosti, navode s Algebre, odlično se uklapaju u njihov program diplomskog studija podatkovne znanosti, čiji je cilj stvoriti kompetentne podatkovne znanstvenike sa širokim poznavanjem računalnih metoda, statistike i sa specifičnim razumijevanjem društvene problematike koja im omogućava napredne analize podataka iz kojih se mogu izvući zaključci o trendovima i događanjima u stvarnom svijetu. S obzirom da stručnjaci za podatkovnu znanost dolaze iz raznih područja prethodnog obrazovanja i iskustva, jedini uvjet za upis programa je želja za specijalizacijom u naprednoj podatkovnoj analitici.

Dobra stvar i za američke studente

Tracy Tan, direktorica programa MicroMasters na Massachusetts Institute of Technology kaže kako su MicroMasters kolegije iz statistike i podatkovne znanosti, koji će od iduće akademske godine biti ugrađeni u Algebrin diplomski studij, razvili MITx i MIT Institute for Data, Systems and Society (IDSS).

– Kolegiji multidisciplinarno pristupaju konceptu razumijevanja metoda i alata koji se koriste u podatkovnoj znanosti te uključuju praktične primjene u analizi podataka i strojnom učenju. Osim što će Algebrini studenti dobiti mogućnost stjecanja znanja po MIT standardima, ovom suradnjom se otvara i prostor studentima MITx MicroMasters programa iz svih dijelova svijeta da po uspješno završenim MITx programima mogu nastaviti svoje obrazovanje kroz diplomski studij na Algebri u Hrvatskoj, temeljem priznavanja prethodno stečenih ishoda učenja, potvrdila je Tan ovo što navode iz Algebre.

Dekan: Pratimo svjetske trendove

Docent Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra, kaže pak da nova suradnja MIT-a i Algebre, ovog puta na provedbi diplomskog studija podatkovne znanosti, donosi značajne novosti za buduće studente.

– Osim što diplomski studij pojačavamo predavanjima i vježbama koje izvode eminentni nastavnici s MIT katedri za računarstvo, ekonomiju i matematiku, studentima širom otvaramo vrata globalne zajednice kroz doživotno članstvo u on-line MIT Alumni zajednici, pretplate na znanstvene baze i digitalno izdanje ‘MIT Technology Review’. Izuzetno nas veseli proširena suradnja s vrhunskom institucijom s područja znanosti i tehnologije kakva je MIT jer ona dokazuje usklađenost studijskog programa podatkovne znanosti sa svjetskim trendovima i aktualnim znanjima na tom području“, izjavio je docent Balković. 

 

REFERENCE:
https://www.srednja.hr/faks/vodeci-americki-podatkovni-strucnjaci-obrazovat-ce-nase-studente-algebra-krenula-suradivati-s-prestiznim-mit-om/