d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
  /  HEALTH_HUB_TOPICS   /  eHEALTH   /  AmCham predstavio stajalište eZdravstvo

AmCham predstavio stajalište eZdravstvo

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj predstavila je Ministarstvu zdravstva stajalište e-Zdravstvo.

„Pandemija koronavirusa pokazala nam je koliko brzo se procesi mogu digitalizirati u svim segmentima poslovanja, pa tako i u zdravstvu. Telekonzultacije, komunikacija putem chatbotova, digitalnih AI asistenata i aplikacija i slična digitalna rješenja bilježe sve veću primjenu na globalnoj razini. Prije 10-ak godina, Hrvatska je bila jedna od zemalja EU koja se mogla pohvaliti zavidnom razinom digitalizacije zdravstva i zdravstvenog sustava, no unatrag nekoliko godina došlo je do određene stagnacije. Sada je vrijeme da vratimo fokus na važnost procesa digitalizacije zdravstva ukoliko želimo biti među liderima u tom području,“ rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a na sastanku u Ministarstvu zdravstva.

Digitalizacija zdravstva – preduvjet za podizanje kvalitete usluge

„S jedne strane imamo veliki broj bolnica koje razvijaju ili su već razvile vlastite informacijske sustave koji pokrivaju poslovne procese, ali nisu integrirane s drugim dionicima u sustavu. S druge strane, Hrvatski zavod za javno zdravstvo upravlja s više od 20 integriranih registara poput Registra zdravstvenih radnika, Registra za rak, Registra za dijabetes i ostalih. U aktivnoj upotrebi su i preventivne liste te liste za proaktivno vođenje pacijenata s dijagnozama koje zahtijevaju bilježenje svih specifičnih parametara za svaku pojedinu bolest. Vidimo da se Hrvatska može pohvaliti kvalitetnim pojedinačnim digitalnim i informatičkim rješenjima, ono što nedostaje je most koji će ih spojiti u funkcionalnu digitalnu cjelinu,“ zaključila je Doko Jelušić predstavljajući AmCham-ovo stajalište „e-Zdravstvo“.

AmCham u preporukama ukazuje na potrebu digitalnog povezivanja bolničkog sustava, informatičkog sustava primarne zdravstvene zaštite i informacijskog sustava njege i rehabilitacije; izradu analize i nadzora sustava koji će dovesti do poboljšanja ishoda liječenja i racionalizacije troškova; poticanje razvoja i korištenja digitalnih softverskih rješenja namijenjenih zdravlju i prevenciji bolesti.

„Harmonizacija cjelokupnog sustava bit će jedan od najvećih izazova u budućim koracima unaprjeđenja usluga e-Zdravstva. Ono što ohrabruje je svjesnost i razumijevanje nadležnih tijela za potrebom nadogradnje i pronalaženjem resursa, između ostalog i iz EU fondova, za buduću nadogradnju e-Zdravstva,“ zaključila je Doko Jelušić.

„Harmonizacija cjelokupnog sustava bit će jedan od najvećih izazova u budućim koracima unaprjeđenja usluga e-Zdravstva. Ono što ohrabruje je svjesnost i razumijevanje nadležnih tijela za potrebom nadogradnje i pronalaženjem resursa, između ostalog i iz EU fondova, za buduću nadogradnju e-Zdravstva.“

Andrea Doko Jelušić, AmCham Hrvatska

Stajalište eZdravstvo možete pročitati na linku:

https://www.amcham.hr/storage/upload/doc_library/amcham_stajaliste_e-zdravstvo_142011.pdf

https://www.amcham.hr/objava-za-medije-amcham-predstavio-stajaliste-e-zdravstvo-n852