d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar autentičan je lider javnog zdravlja i uzor za sve buduće nacionalne preventivne akcije i povezivanje dionika!

S

tručno-edukacijski simpozij „Štamparovi dani“ troetapni je simpozij od kojih svaka etapa predstavlja zasebnu komponentu, ali u cjelini polučuju jednaki cilj. Tradicionalno se svake godine održava u drugome tjednu prosinca u okolici Brodskog Drenovca, rodnog mjesta Andrije Štampara. Projekt je prožet idejom kako se osobu i pacijenta ne smije isključivo promatrati kroz prizmu njegove bolesti te ga na istu simplificirati, već da svaka osoba treba biti shvaćena u jedinstvu svoje psihičke, fizičke, socijalne i duhovne komponente.

 

 

 

 

 

Tijekom prve etape, studenti medicine i mladi liječnici obilaze stanovništvo ruralnih krajeva prilikom čega građanima mjere krvni tlak i glukozu, a ujedno ih anketiraju o kvaliteti života i življenja.

Druga etapa predstavlja angažman sudionika projekta u vidu interaktivnih radionica s osnovnoškolskom djecom, prilikom čega se poseban naglasak stavlja na prevenciju međuvršnjačkog nasilja.

Treću i posljednju etapu „Štamparovih dana“ zauzima međunarodni stručno-edukacijski simpozij kojim se ustraje na trajnoj edukaciji i stručnom usavršavanju članova Udruge predavanjima eminentnih stručnjaka.

 

 

 

 

 

Tijekom godina simpozij je prerastao u nezaobilazan događaj koji iz godine u godinu posjećuju brojni stručnjaci, mladi liječnici te studenti iz Republike Hrvatske i inozemstva s idejom razmjene javnozdravstvenih misli, kontinuirane stručne izobrazbe i promocije zdravlja i zdravih stilova života.

Glavna tema ovogodišnjeg Kongresa je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva. Sve veća prevalencija šećerne bolesti i arterijske hipertenzije, ali i ostalih kroničnih bolesti uz starenje stanovništva posebno naglašavaju potrebu za promocijom zdravlja i zdravih stilova života. Što smo u stanju učiniti u prevenciji kroničnih bolesti i promociji zdravlja i zdravih stilova života te senzibilizaciji i podučavanju profesionalaca i javnosti – moglo se poslušati na kongresu uz raspravu s eminentnim stručnjacima iz navedenog područja.

 

 

 

 

 

Teme koje su se pokrile uz vrsna izlaganja i panele bile su:

Unapređenje narodnog zdravlja, sustizanje vlaka koji odlazi…

  • Integrativni pristup depresiji i komorbiditetima
  • Suvremeni pristupi u upravljanju metaboličkim sindromom: Izazovi i napredak
  • Alergija – bolest 21. stoljeća • Kompleksni pacijent u fokusu zdravstvene skrbi
  • Epidemiologija
  • Interdisciplinarni pristup liječenju osteoartritisa
  • Nacionalni program za probir i rano otkrivanje karcinoma pluća

Kako je vodstvo Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar istaknulo, uvjereni smo da samo zajedno, inter i multidisciplinarno, okrenuti ideji promocije zdravlja i zdravog življenjam, možemo učiniti iskorak u zaustavljanju negativnih trendova u zdravlju.

 

 

 

 

 

 

Zahvaljujemo se organizatoru na pozivu da i Health Hub da svoj doprinos u stručnom dijelu programa u ocjeni vizionarstva nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća kroz koji je Hrvatska, pod vodstvom akademika Miroslava Samaržije i njegovog tima, uistinu postala globalnim uzorom u implementaciji ranog otkrivanja raka pluća kao najvećeg “raka ubojice”.

Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar svojim dugogodišnjim djelovanjem i inicijativama poput Štamparovih dana, uz niz drugih projekata, neosporni je i autentičan lider javnog zdravlja te pravi uzor za sve buduće nacionalne preventivne akcije i povezivanje dionika! Najbolja potvrda tome jest željno iščekivanje svih sudionika, gostiju i panelista da budu dio idućih Štamparovih dana koji su inspiracija i “iskra” za velike promjene na području narodnog zdravlja, posebice jer usađuju vrijednosti zajedništva, konstruktivnosti i modernog pristupa mladim generacijama biomedicinara! Vidimo se u 2025. godini!