d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

U Zagrebu održana Konferencija o ishodima liječenja onkoloških pacijenata u Hrvatskoj: Zdravstveni sustav mora se temeljiti na praćenju i mjerenju ishoda liječenja!

U

Zagrebu je održana Konferencija o ishodima liječenja onkoloških pacijenata u Hrvatskoj koju je organizirala hrvatska zastupnica u EU parlamentu prof. dr. sc. Romana Jerković, uz podršku Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora.

 

 

Unatoč nizu poteškoća s kojima se susreću liječnici i pacijenti u sustavu onkološke skrbi, gorući problem u Hrvatskoj su zabrinjavajuće loši ishodi liječenja. Stoga su na održanoj konferenciji, stručnjaci iz područja zdravstva i zdravstvene skrbi, pacijenti i kreatori politika, analizirali trenutačno stanje na onkološkim odjelima, identificirali uzroke loših ishoda liječenja, ali i ponudili moguća rješenja koja će kao preporuke biti dostavljena Ministarstvu zdravstva RH.

 

 

Na panelu na kojem su sudjelovali dr. Renata Sabljar Dračevac, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, dr. Lucian Vukelić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu i prof. dr. sc. Romana Jerković, zastupnica u Europskom parlamentu zaključeno je kako je važno raditi na prevenciji i osvješćivanju građana o važnosti brige za zdravlje i redovitih pregleda, kao i na ranoj dijagnostici.

 

„Pandemija je promijenila prioritete u cijeloj Europskoj uniji, zdravstvene teme su u prvom planu i povećana su izdvajanja za zdravlje. Europski paket za zdravlje i dostupna sredstva pružaju generacijsku priliku da okrenemo trendove. I Hrvatska ima veliku priliku unaprijediti svoj zdravstveni sustav koji se treba temeljiti na praćenju ishoda liječenja. Mjerenje ishoda liječenja je ključni korak u transformaciji zdravstvenog sustava“, istaknula je Romana Jerković.

 

Važnost unaprjeđenja koordinacije postojećeg sustava i uspostave učinkovite mreže za liječenje onkoloških bolesnika, uz praćenje ishoda istaknuo je i Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu. Rad na ranoj dijagnostici uz važnost stalne edukacije liječnika obiteljske medicine i medicinskih sestara kako bi bili stalna i učinkovita podrška liječnicima koji se bave liječenjem karcinoma,  naglasio je i akademik Miroslav Samaržija, voditelj Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

 

Doc.dr.sc. Vesna Ramljak, predsjednica Udruge Europa Donna je istaknula kako je jako važno govoriti o kvaliteti života onkoloških bolesnika te postavila pitanje koliko se brine o njihovoj rehabilitaciji za vrijeme liječenja kako bi njihovo tijelo izdržalo sve napore i postupke.

 

Uz prijedlog za osnivanje registra ishoda liječenja, kao zaključke konferencije, Romana Jerković istaknula je i osnivanje neformalne stručne skupine sačinjene od stručnjaka, pacijenata i političara, kojoj je cilj razmjenom informacija i praćenjem implementacije Nacionalnog strateškog okvira protiv raka i Europskog plana za borbu protiv raka doprinijeti poboljšanju sustava onkološke skrbi u Hrvatskoj. Također, predloženo je i što hitnije vraćanje nacionalnog probira za rano otkrivanje raka maternice.

 

 

Karcinom je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj. Godišnje od njega oboli 25.000, a umire približno 14.000 ljudi. Ukupna smrtnost od raka u Hrvatskoj među najvišima je u EU-u. Hrvatska je na petom mjestu, sa stopom smrtnosti standardiziranom prema dobi od 324 smrtna slučaja uzrokovana rakom na 100.000 stanovnika, što je znatno iznad prosjeka EU-a, koji iznosi 264 smrtna slučaja na 100.000 stanovnika.

 

Vlada Republike Hrvatske je prošle godine donijela dugo očekivani Nacionalni strateški okvir protiv raka, kojim je najavila sistematičnije bavljenje ovom bolešću. Međutim, s njegovom se primjenom još uvijek čeka. Da je karcinom veliki javnozdravstveni i ekonomski problem prepoznato je i na razini Europske unije, koja je u veljači 2021. usvojila Europski plan za borbu protiv raka – sveobuhvatnu strategiju s ciljem unaprjeđenja sustava onkološke skrbi u Europskoj uniji. Plan nudi smjernice te je sačinjen od niza inicijativa čijom implementacijom sve države članice mogu napraviti iskorak u dosadašnjem bavljenju ovom bolesti.

 

 

Za borbu protiv raka u EU na raspolaganju će zemljama članicama biti 4 milijarde eura, uključujući 1,25 milijardi eura iz programa “EU za zdravlje”. Sredstva su namijenjena za prevenciju bolesti, programe dijagnostike i rano otkrivanje, razvoj inovativnih metoda liječenja te povećanje kvalitete života osoba koje su preboljele rak.