d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “ZA ZDRAVLJE BUBREGA 2020.-2030.”- Karlo Ressler (MEP): “U EU je potrebno usustaviti sveobuhvatne nacionalne programe za rano otkrivanje kronične bubrežne bolesti!”

I

nicijativa MEP Group for Kidney Health je neformalna skupina zastupnika Europskog parlamenta posvećena poboljšanju odgovora zdravstvenih politika na sve veći teret bubrežnih bolesti u Europi. MEP Group for Kidney Health postoji od 2008., djelujući kao uspješan forum za debate o temama kao što su održivost zdravstvenih sustava i zdravstvene nejednakosti u skrbi bubrežnih bolesti.

Glavni cilj MEP Group for Kidney Health u Europskom parlamentu jest pružiti politički poticaj za poboljšanje politika prevencije, kao i poboljšanja dostupnosti najsuvremenijoj skrbi sukladno najboljim praksama za sve građane EU. European Kidney Health Alliance (EKHA) koordinira tajništvom MEP Group for Kidney Health u Europskom parlamentu.

Zastupnici u Europskom parlamentu uključeni u rad ove inicijative imaju kroz EKHA mrežu stručnjaka dostupnost  vrijednim informacijama relevantnim za njihov rad na zdravstvenim politiikama; uz dostupnost novih spoznaja od stručnjaka, MEP Group for Kidney health je ključna inicijativa za podizanje svijesti o kroničnoj bubrežnoj bolesti kod drugih kreatora politika i dionika diljem EU.

Djelujući kao hub ili središte između dionika za razmjenu informacija i dijalog o zdravlju bubrega, MEP Group for Kidney Health pomaže:

  • poticanju razvoja i provedbe ciljanih politika EU-a o zdravlju bubrega koje se bave prevencijom, ranim otkrivanjem i poboljšanom dostupnošću suvremenom liječenju, kao i politikama transplantacije
  • u izradi preporuka za posebne politike EU i nacionalne politike (koje imaju potencijalni utjecaj na živote bubrežnih bolesnika i njihovih skrbnika)
  • te promicanju provedbe i usklađivanja politika doniranja i presađivanja organa diljem EU-a.

 

 

 

 

U svom obraćanju povodom Svjetskog dana bubrega, MEP Hilde Vautmans (voditeljica MEP Group for Kidney Health) istaknula je konkretan poziv na akciju:

  • potrebno je osnažiti inicijativu #HealthierTogether (Europska komisija) s naglaskom na kroničnu bubrežnu bolest;
  • potrebno je poboljšati preventivne politike i unaprijediti ranu dijagnozu uz poboljšanje suradnje primarne i bolničke zdravstvene razine;
  • svim kroničnim bubrežnim bolesnicima (neovisno gdje žive) je potrebno osigurati pravovremenu dostupnost kvalitetnim, suvremenim i troškovno učinkovitim terapijskim inovacijama;
  • kroničnu bubrežnu bolest potrebno je staviti na vrh europske istraživačke agende te investirati u nove terapije! Jedino tako možemo jamčiti zdravlje bubrega svima!

 

 

 

 

Karlo Ressler (HDDZ/EPP) je hrvatski europarlamentarni zastupnik koji je član inicijative MEP Group for Kidney Health, te je za Health Hub Special Policy Report i Forum povodom Svjetskog dana bubrega poslao snažnu poruku svim dionicima zdravstvenog ekosustava povezanima sa skrbi kronične bubrežne bolesti.

Drago mi je obratiti Vam se povodom Svjetskog dana bubrega i Special Policy Reporta & Foruma Health Huba „Za zdravlje bubrega 2020.-2030.“. Oko 100 milijuna Europljana živi sa kroničnom bubrežnom bolešću, a pretpostavlja se da će do 2040. ovaj problem biti 5. najučestaliji globalni uzrok smrtnosti.

Pandemija je dodala dodatne komplikacije onima kojima je bolest već dijagnosticirana, ali i onima kojima su preventivni pregledi bili otežani. Jedna od ključnih komponenti borbe protiv ove kronične bolesti  je prevencija, posebno uzimajući u obzir da je liječenje pacijenata s ovom bolešću među najskupljima.

Iz tog razloga je važno da u Europi usustavimo sveobuhvatne nacionalne programe i kampanje za rano otkrivanje. Bolest se najčešće javlja bez izraženih simptoma u ranim stadijima, kada je liječenje najučinkovitije, te je iz tog razloga njezino otkrivanje otežano ali i ključno.

Kao zastupnik u Europskom parlamentu jedno od fokusa moga rada jest i digitalna transformacija. U tom kontekstu nove tehnologije i napredni alati već danas doprinose borbi protiv ove kronične bolesti u području dijagnostike i liječenja, a imaju i potencijal razvoja u bliskoj budućnosti.

 

 

 

 

REFERENCE:
https://ekha.eu/mep-group/
https://www.youtube.com/watch?v=6_lIqbep9MI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPECIAL POLICY REPORT “ZA ZDRAVLJE BUBREGA 2020.-2030.”