d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “PAMETNO sa šećernom bolesti!”: Jednostavan pristup vrijednim informacijama pri nadzoru šećerne bolesti – Inovativni model integriranja podataka o kontinuiranom praćenju glukoze izravno u elektronički zdravstveni karton

U

okviru Health Hub-ovog Special Policy Reporta „PAMETNO“ sa šećernom bolesti – Tehnologije koje mijenjaju život i zdravstvene sustave“ želimo otvoriti dijalog o potrebi učenja i usvajanja medicinskih tehnologija u dijabetičkoj skrbi na temelju najboljih globalnih praksi te konstruktivno ukazati kako iskoristiti potencijal i prednosti inovativnih medicinskih tehnologija za kreiranje „pametnih“, data-driven zdravstvenih politika koje vode ka boljim ishodima šećerne bolesti za pacijenta i zdravstveni sustav.

 

 

Tijekom 81st Virtual Scientific Session-a Američkog dijabetičkog udruženja (American Diabetes Association), International Diabetes Center istaknuo je inovativnost i vrijednost modela za integraciju podataka prikupljenih kontinuiranim praćenjem glukoze izravno u elektronički zdravstveni karton, naglašavajući vrijednost za kliničare i pacijente. International Diabetes Center (IDC) razvio je i pilotirao prvi model tj. jedinstveni proces za uključivanje podataka prikupljenih kontinuiranim praćenjem glukoze (CGM) pacijenata izravno u elektronički zdravstveni karton (EHR), poboljšavajući pristup kliničara informacijama o razini glukoze.

Medicinski tim IDC-a opisali su ovaj proces za integraciju podataka te istaknuli što to znači za zdravstveni multidisciplinarni tim uključen u upravljanje dijabetičkom skrbi (dijabetologe, endokrinologe i zdravstvene stručnjake na razini primarne zdravstvene zaštite i dr.) u budućnosti. “CGM podaci pružaju mnoštvo informacija. Ali bez lakog i jednostavnog pristupa, kliničari ne mogu u potpunosti iskoristiti te informacije za razgovore s pacijentima te kliničke preporuke. Pokazali smo da postoji učinkovit način da kliničari pregledaju i prate ove podatke tijekom vremena u elektroničkom zdravstvenom kartonu, za koji očekujemo da će poboljšati način na koji se može pružiti podrška pacijentima.”

 

 

Kako model funkcionira?

IDC se udružio s Abbottom na ovoj prvoj inicijativi takve vrste,  s ciljem poboljšanja upravljanja šećernom bolesti, stavljanjem FreeStyle Libre CGM podataka na raspolaganje elektroničkom zdravstvenom kartonu kao digitalnom mjestu zdravstvene skrbi. Kliničari mogu rezervirati takvu opciju putem elektroničkog zdravstvenog kartona  za pacijenta oboljelog od šećerne bolesti, koji je pristao podijeliti svoje CGM podatke. U stvarnom vremenu, podaci se prenose iz Abbott-ovog sustava LibreView (na temelju „cloud“ tehnologije) putem platforme elektronskog zdravstvenog kartona, omogućavajući liječnicima da automatski pregledaju CGM podatke pacijenata u svojim laboratorijskim rezultatima i dijabetičkom dijagramu te pokazuju vrijeme u rasponu kao i vizualna upozorenja za periode izvan referentnih vrijednosti. Izvješće Ambulatory Glucose Profile (AGP), u PDF formatu, također je integrirano u elektronski zdravstveni karton te kliničarima omogućuje jednostavno praćenje fluktuacije glukoze tijekom vremena uz prilagođavanje režima liječenja / skrbi prema potrebi.

 

Koristeći ovaj inovativni model, kliničari se više ne moraju prijavljivati ​​u zasebni sustav za pristup pacijentovim CGM podacima, što bi trebalo učiniti tijek rada s pacijentima oboljelim od šećerne bolesti znatno učinkovitijim te omogućiti više vremena za razgovor o ishodima liječenja.

CGM se naširoko koristi kao standard skrbi među pacijentima sa šećernom bolesti tipa 1, a sve se više koristi među pacijentima sa šećernom bolesti tipa 2 jer klinička ispitivanja i podaci iz stvarnog svijeta i dalje pokazuju dobrobiti ove tehnologije za širi raspon ljudi sa šećernom bolesti.

“Više studija pokazuje prednosti CGM-a i validira ove alate. Sada je cilj olakšati pacijentima i kliničarima da u potpunosti shvate dobrobiti povezane (integrirane) skrbi za dijabetes,” ističu u IDC-u. Ovakav inovativan model prezentiran na događaju American Diabetes Association, iskorak je koji je nesumnjivo udario temelje širem usvajanju CGM-a i drugih sustava za isporuku inzulina povezanih s elektroničkim zdravstvenim kartonom. Integracija CGM podataka u elektronički zdravstveni karton je korak u smjeru učinkovitijeg i djelotvornijeg upravljanja šećernom bolesti.

 

 

 

REFERENCE:
https://www.healthpartners.com/hp/about/press-releases/first-of-its-kind-model-integrates-continuous-glucose-monitoring-data.html