d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Editorial “Priče iza oficine” – Zvonimir Mlinarić: “Farmaceutsko-biokemijski fakultet prepoznaje važnost uvođenja inovativnih zdravstvenih usluga u svrhu poboljšanja položaja ljekarnika u zdravstvenom sustavu!”

“Lj

ekarništvo osnažuje zdravstvene sustave” tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana farmaceuta u organizaciji Međunarodne farmaceutske federacije (FIP) koji se tradicionalno obilježava 25. rujna. U vrijeme kada se zdravstveni sustavi diljem svijeta oporavljaju od krize izazvane pandemijom COVID-19 i kada postoji opći konsenzus da je potrebno hitno zajedničko djelovanje kako bi zdravstvene usluge ispunile buduće potrebe zajednica, ovogodišnja kampanja Svjetskog dana farmaceuta predstavlja priliku za osnaživanjem svijesti o ljekarnicima kao inteligentnom rješenju za zdravstvene sustave koji se nalaze između terapijskih inovacija u zdravstvu i pacijenta.

Osim što u svoje inicijative od osnutka aktivno uključujemo sve dionike farmaceutskog sektora, i povodom kampanje Svjetskog dana farmaceuta FIP-a, Health Hub kao jedinstveni regionalni think tank u zdravstvu s preko 98.000 jedinstvenih korisnika web platforme u regiji (s područja zdravstva) želi podržati ljekarnike i ljekarničke priče „iza oficine“ kako bismo ukazali na njihovu vrijednost i potencijal u poboljšanju zdravlja, te kako bismo naglasili i važnost njihove suradnje s ostalim važnim dionicima u zdravstvu te partnerima u osiguravanju dostupnosti lijekova i medicinskih proizvoda, kao što su farmaceutske kompanije, med-tech kompanije i veledrogerijski sektor.
Naš Special Editorial „Priče iza oficine – Ljekarnička skrb u osnaživanju hrvatskog zdravstvenog sustava”, prenosi nekoliko zanimljivih priča iz farmacije, kako bismo doprinijeli zajedničkom podizanju svijesti o važnosti ljekarničke skrbi, od zdravstvene pismenosti do kompleksnih kliničkih intervencija u suradnji s liječnicima i ostalim dionicima u transferu skrbi.

 

Jeste li znali što je „Oficina“?
Oficina je obvezna prostorija u ljekarničkoj ustanovi u kojoj se primaju liječnički recepti i izravni usmeni ili pismeni zahtjevi bolesnika kroz pružanje ljekarničke skrbi pohranjuju i izdaju gotovi, magistralni i galenski (oficinalni) lijekovi, ljekovite supstancije i druga sredstva za zaštitu zdravlja. Ondje se ljekovite supstancije čuvaju u prikladnim ljekarničkim posudama, tzv. stojnicama.

 

 

 

 

 

 

Zvonimir Mlinarić, mag. pharm.,

Farmaceutsko – biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

 

 

 

 

 

Što za Vas znači pomicati granice ljekarničke skrbi i kako Vi u svojoj praksi pomažete inovativnim zdravstvenim uslugama “iza oficine” na dobrobit pacijenata?

 

Za mene pomicati granice ljekarničke skrbi znači iznova pružati pacijentima nove opcije liječenja i prevencije njihovih bolesti ili tegoba. Iako ne radim izravno u zdravstvenoj zaštiti, kao asistent na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu trudim se doprinositi zdravstvenom sustavu kroz obrazovanje i rad s budućim generacijama farmaceuta.

Farmaceutsko-biokemijski fakultet prepoznaje važnost uvođenja inovativnih zdravstvenih usluga u svrhu poboljšanja položaja ljekarnika u zdravstvenom sustavu. Primjerice, prije nekoliko godina na Fakultetu je uspostavljen novi kolegij „Cijepljenje u ljekarničkoj praksi“ koji kroz teorijska i praktična znanja osposobljava nove generacije ljekarnika za provođenje imunizacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Pritom se ne misli samo na COVID-19 cjepiva oko kojih se trenutno najviše razgovara u društvu, već i dječja, sezonska ili putnička cjepiva koja pojedinci propuštaju najčešće zbog nepristupačnosti i logističkih problema zdravstvenog sustava.

Kroz taj kolegij studenti mogu: upoznati nacionalni program obaveznog cijepljenja te program imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom od zaraznih bolesti; steći znanja o farmaceutsko-tehnološkim značajkama cjepiva te zahtjeve za prijevoz i čuvanje cjepiva u svrhu očuvanja njihove kakvoće, djelotvornosti i sigurnosti; steći znanja i vještine pravilne i sigurne primjene cjepiva; steći znanja u određivanju pravilnih intervala doziranja i mogućnostima istodobne primjene više cjepiva; steći znanja o prepoznavanju nuspojava cjepiva te njihovom dokumentiranju i prijavljivanju; steći znanja i vještine vezano za postupanje u slučaju ozbiljnih nuspojava cjepiva; razumjeti važnost cijepljenja u prevenciji zaraznih bolesti i uspjehu nacionalnih programa cijepljenja; razumjeti preporučene sheme i evidencije imunizacije pacijenata; razumjeti sigurnosni profil (odnos rizika i koristi) cjepiva; razumjeti indikacije, kontraindikacije i mjere opreza pri primjeni cjepiva s obzirom na dob i zdravstveno stanje pacijenta te razumjeti interakcije cjepivo-lijek i cjepivo-bolest.

Također, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu primjenom Hrvatskog kvalifikacijskog okvira definirat će standard zanimanja ljekarnika te sukladno tome prilagoditi studijski program kako bi nove generacije bile što kvalificiranije za sve ono što ih čeka u našem zdravstvenom sustavu.

 

 

 

 

 

 

 

Koja bi bila Vaša poruka svim dionicima zdravstvenog sustava a posebice zdravstvenoj administraciji koja može ljekarničku skrb i inovacije  u radu s pacijentima promatrati kao investiciju u održivo i otporno zdravstvo?

 

Moja poruka svim dionicima zdravstvenog sustava, a posebice zdravstvenoj administraciji je da ne zaborave da su ljekarnici najdostupniji zdravstveni djelatnici. Brojne zdravstvene usluge često su teško dostupne građanima u manjim mjestima u Republici Hrvatskoj, a duge liste čekanja i preopterećenost liječnika samo pogoršavaju situaciju. S druge strane, ljekarne su većini građana dostupne na nekoliko stotina metara, odnosno nekoliko minuta hoda te je moguće u vrlo kratkom roku, bez najave, dobiti pomoć ili savjet od za to kvalificiranog zdravstvenog djelatnika. To se vidjelo i u pandemiji bolesti COVID-19 kada su ljekarnici u trenucima preoptrećenosti bolničkog sustava odigrali ključnu ulogu u informiranju javnosti, prevenciji širenja bolesti, ali i opskrbi lijekovima. Uvođenje dodatnih, inovativnih zdravstvenih usluga u ljekarne dokazano poboljšava zdravstvene ishode i štedi novac zdravstvenom sustavu. S tim na umu, svim dionicima zdravstvenog sustava u interesu je jačati ljekarništvo jer samo tako možemo konkurirati najboljim svjetskim zdravstvenim sustavima koji to već čine.

 

 

 

 

“Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu prepoznaje važnost uvođenja inovativnih zdravstvenih usluga u svrhu poboljšanja položaja ljekarnika u zdravstvenom sustavu.

Prije nekoliko godina na Fakultetu je uspostavljen novi kolegij „Cijepljenje u ljekarničkoj praksi“ koji kroz teorijska i praktična znanja osposobljava nove generacije ljekarnika za provođenje imunizacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti…”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPECIAL POLICY REPORT SU PODRŽALI //