d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Projekt „TIP TOP GENERATION“ – Mario i Roberta Vekić: “Neka se ljubav prema sportu i zdravlju prenosi s generacije na generaciju!”

Z

a editorial u okviru projekta TIP TOP GENERATION razgovarali smo sa Mariom Vekićem, Health Hub-ovim ambasadorom zdravlja, veslačkim olimpijcem i osobnim trenerom, te sa njegovom suprugom Robertom Vekić, koji su kao novopečeni roditelji malog Viktora podijelili s nama vrijednost usađivanja i promicanja sportskog duha i zdravih životnih vrijednosti unutar svoje obitelji…

 

 

 

 

Sportske i zdrave vrijednosti unutar obitelji od malih nogu – Mario, Roberta i Viktor Vekić
(photo by Jelena Balić Photography)

 

 

 

 

 

Mario, zašto ste toliki zaljubljenik u sport i koliko vas je on oblikovao danas kao profesionalca i odraslu osobu?

 

Zaljubljenik sam u sport od malih nogu. Sport je imao iznimno važnu ulogu u mom životu i oblikovao me kao profesionalca i odraslu osobu na puno načina. Sport me naučio vrijednosti discipline, upornosti , strpljenju, predanosti, redovitom treniranju, samodiscipline,  postavljanju ciljeva i radu na njihovom ostvarenju.  Naučio me važnosti timskog rada i suradnje, jer znam koliko  je važno slušati druge , biti otvoren za nove ideje i podržavati svoje kolege kako bi smo postigli najbolje rezultate. Također me sport naučio upravljati stresom i pritiskom, jer jako je bitno ostati smiren u stresnim situacijama i donositi racionalne odluke. I ono što je danas bitno sport me naučio važnosti zdravog života i brige o tijelu.

 

 

 

 

Koliko je sport važan za mentalno i fizičko zdravlje zajednice?

 

Sport je ključan za mentalno i fizičko zdravlje zajednice. Redovita tjelesna aktivnost jača tijelo, smanjuje rizik od bolesti i održava zdravu težinu. Sport oslobađa endorfine koji poboljšavaju raspoloženje i smanjuju tjeskobu. Socijalna dimenzija sporta promiče povezivanje i smanjuje osjećaj izolacije. Sport također sprječava ovisnosti i razvija vrijednosti poput timskog rada i fair playa. Ukratko, sport je ključan za cjelokupno zdravlje i koheziju zajednice.

 

 

 

 

 

Koji je razlog da djeca gledaju na sportaše kao uzore, kako u svojim sredinama u školama, tako i kada je riječ o profesionalnim sportašima?

 

Djeca gledaju na sportaše kao uzore iz nekoliko razloga. Prvo, uspjesi sportaša često su izuzetni i inspirativni. Djeca se divljaju njihovim postignućima, trudu i strasti prema sportu, te se nadaju da i sami mogu postići takve rezultate. Drugo, sportaši često predstavljaju primjer zdravog načina života. Djeca prepoznaju fizičku spremnost, disciplinu i predanost koju sportaši demonstriraju, te ih žele oponašati. Treće, sportaši su često javne ličnosti koje su vidljive u medijima. Djeca imaju priliku pratiti njihove uspjehe, priče o njihovim životima i slušati njihove poruke, što može utjecati na njihovu percepciju i identifikaciju s njima. Naposljetku, sportaši često promoviraju vrijednosti poput timskog rada, fairplay-a i sportskog duha, što djeca prepoznaju i cijene. Kroz svoje ponašanje na terenu i izvan njega, sportaši mogu postati uzor djeci, potičući ih da razviju pozitivne vrijednosti i sanjaju velike snove.

 

 

 

Zašto je važno raditi na ranoj prevenciji i edukaciji o zdravlju već od predškolskog odgoja?

 

Rana prevencija i edukacija o zdravlju već od predškolskog odgoja iznimno su važni iz nekoliko razloga. Prvo, djeca su u tom razdoblju otvorena za učenje i brzo upijaju informacije. Pravilna edukacija o zdravim navikama, prehrani, higijeni i tjelesnoj aktivnosti može oblikovati temelje zdravog načina života koji će trajati kroz cijeli život. Drugo, rana prevencija može smanjiti rizik od razvoja različitih bolesti i zdravstvenih problema u kasnijim godinama. Djeca koja su svjesna važnosti zdravlja imaju veću vjerojatnost da će donositi zdrave izbore i voditi zdrav način života. Treće, predškolsko razdoblje je vrijeme kada se formiraju navike i stavovi prema zdravlju. Edukacija o pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i brizi o tijelu može utjecati na formiranje zdravih navika koje će djeca zadržati i kasnije u životu. Naposljetku, rana prevencija i edukacija o zdravlju u predškolskom odgoju doprinose stvaranju svijesti o važnosti brige o vlastitom zdravlju i zdravlju zajednice. To može rezultirati smanjenjem troškova zdravstvenog sustava, poboljšanjem kvalitete života i stvaranjem zdravije i sretnije generacije.

 

 

 

 

 

 

 

Da li vas je sport usmjerio da i u svojoj obitelji promičete sportski i zdravi lifestyle?

 

Sport me definitivno usmjerio da i u svojoj obitelji promičem sportski i zdravi stil života. Iskustvo u sportu me naučilo važnosti tjelesne aktivnosti, zdrave prehrane i održavanja kondicije. Želim podijeliti te vrijednosti sa svojom obitelji kako bi imali zdrav i kvalitetan život. Potičem ih na redovitu tjelovježbu, sudjelovanje u sportskim aktivnostima i promicanje zdravih prehrambenih navika. Također, dijelim s njima svoje znanje o tjelesnom i mentalnom blagostanju koje sam stekao kroz sport. Kroz zajedničke sportske aktivnosti, potičem povezivanje i provođenje kvalitetnog vremena zajedno. Sport me inspirirao da postanem uzor svojoj obitelji i da zajedno njegujemo sportski i zdravi način života.

 

 

 

Kao bivši olimpijac ali i osoba koja promiče zdravlje kroz mnoge projekte, koliko je važno da u doba društvenih mreža osiguramo edukativni i kreativni sadržaj kojeg mladi žele gledati i dijeliti, a da je vezan za zdravlje i sport?

Kao bivši olimpijac i promotor zdravlja, izuzetno je važno osigurati edukativni i kreativni sadržaj na društvenim mrežama koji je povezan sa zdravljem i sportom. Mladi su danas vrlo aktivni na društvenim mrežama i one imaju velik utjecaj na njihovu percepciju, stavove i ponašanje. Kroz atraktivan i informativan sadržaj, možemo inspirirati mlade da se zainteresiraju za zdrav način života i sportske aktivnosti. Edukativni sadržaj može im pružiti korisne informacije o tjelesnom vježbanju, pravilnoj prehrani, mentalnom zdravlju i drugim aspektima zdravlja. Istovremeno, kreativni sadržaj može ih motivirati i zabaviti, te ih potaknuti na sudjelovanje i dijeljenje svojih iskustava. Važno je prilagoditi se njihovom jeziku, interesima i načinu komunikacije kako bismo osigurali relevantnost i privlačnost sadržaja. Kroz takav sadržaj, možemo oblikovati pozitivne stavove i navike mladih prema zdravlju i sportu te ih potaknuti da aktivno sudjeluju u vlastitom zdravlju.

 

 

Koja je Vaša poruka za izgradnju Hrvatske kao zdrave i sportske nacije, s TIP TOP generacijom?

 

Moja poruka za izgradnju Hrvatske kao zdrave i sportske nacije s TIP TOP je sljedeća: zajedno gradimo zdravu budućnost! Kroz promicanje tjelesne aktivnosti, zdrave prehrane i brige o mentalnom zdravlju, možemo stvoriti društvo koje je aktivno, energično i sretno. Potičem sve građane da se uključe u sportske aktivnosti, bilo da se radi o rekreativnom bavljenju sportom ili sudjelovanju u organiziranim natjecanjima. Podržavajmo sportske klubove, udruge i inicijative koje promiču zdravlje i sport, te se aktivno uključujmo u njihov rad. Neka nam zdravlje postane prioritet, jer samo kroz zdrav duh i tijelo možemo ostvariti svoj puni potencijal. Neka se ljubav prema sportu i zdravlju prenosi s generacije na generaciju, jer mladi su naša budućnost. Ujedinjeni kao zajednica, izgradimo Hrvatsku kao zemlju koja je poznata po svojoj sportskoj strasti, izvrsnosti i zdravom načinu života.

 

 

 

“Neka se ljubav prema sportu i zdravlju prenosi s generacije na generaciju, jer mladi su naša budućnost. Ujedinjeni kao zajednica, izgradimo Hrvatsku kao zemlju koja je poznata po svojoj sportskoj strasti, izvrsnosti i zdravom načinu života.”

 

Mario Vekić

 

 

 

 

 

 

“Od kako sam postala majka, dodatno sam osvještena koliko je zdrav način života izuzetno važan za cijelu obitelj. Oduvijek sam bila aktivna, bavila se plesom, skijala, planinarila, te sam sigurna kako ćemo ljubav prema sportu i zdrave navike prenijeti i na naše dijete.

Mario i ja imamo slične hobije te zaista uživamo u svakom slobodnom trenutku kao obitelj. Viktor još nema 4 mjeseca, a već je tri puta bio na planinarenju. Koju god aktivnost da izabere u životu, mi ćemo ga podržavati jer smatram da će tako kvalitetnije i zdravije odrastati.
Idemo malim koracima, veselimo se moru i prvim kašicama od domaćeg voća i povrća.

Našoj obitelji će zdravlje uvijek biti na prvom mjestu.”

 

Roberta Vekić