d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Projekt „TIP TOP GENERATION“ – Andrea Čović Vidović (Europska komisija): “”Mladi uspješni sportaši i sportašice trebaju biti primjer svima nama o tome kako se zdravo i aktivno živi!”

H

rvatski školski sportski savez kao jedna od pet krovnih sportskih institucija u Republici Hrvatskoj odgovorna je za organizaciju i provedbu natjecanja, sportsko-edukativnih programa i projekata u školskom sportu. Okupljamo više stotina nastavnika, suradnika i stručnjaka koji rade s djecom i mladima svih uzrasta iz cijele Hrvatske te kroz programe i projekte educiramo sve uzraste o različitim oblicima tjelesne aktivnosti, kvalitetnoj i uravnoteženoj prehrani te zdravom načinu života.

Za editorial u okviru projekta TIP TOP GENERATION razgovarali smo s Andreom Čović Vidović, zamjenicom voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, te voditeljicom Odjela za medije EK.

 

 

 

Andrea Čović Vidović, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i voditeljica Odjela za medije EK
(photo by Jelena Balić Photography)

 

 

 

Koliko je Europska komisija posvećena promicanju zdravlja i što zdravlje predstavlja za budućnost EU?

 

Zdravlje građana važan je prioritet Komisije. Ulažemo velike napore u promicanje zdravlja i zdravog načina života, a osim oporavka nacionalnih sustava zdravstva nakon pandemije, ulaže se i u brojne projekte podizanja svijesti te unapređenja zdravstvenih metoda u cijeloj Europskoj uniji. Osobito smo posvećeni borbi protiv raka, radu na cjenovno pristupačnijim lijekovima koji bi bili dostupniji svima, potpori farmaceutskoj industriji, kao i pružanju podrške kvaliteti i održivosti zdravstvenih sustava. Naglasak je i na promociji zdravog načina života, održivoj i sigurnoj proizvodnji hrane.

 

Države članice same su odgovorne za organiziranje i pružanje zdravstvenih usluga i medicinske skrbi, no zdravstvena politika Europske unije služi kao dopuna nacionalnim politikama kako bi se kroz sve politike EU-a osigurala i zaštita zdravlja. Pritom radimo na  snažnijoj europskoj zdravstvenoj uniji u kojoj su sve države članice spremne zajedno odgovoriti na javnozdravstvene krize, medicinske potrepštine su dostupne, cjenovno pristupačne i inovativne, a članice surađuju na poboljšanju prevencije, liječenja i naknadne skrbi za bolesti poput raka.  Europska zdravstvena unija pomaže u zaštiti zdravlja naših građana, kao i poboljšanju otpornosti europskih zdravstvenih sustava. Pandemija nam je osobito ukazala na važnost koordinacije među europskim državama kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi, i tijekom krize, i u normalnim vremenima – tijekom kojih moramo riješiti temeljne zdravstvene probleme, ulagati u snažne zdravstvene sustave i osposobiti zdravstvene radnike.

 

Još jedna u nizu odgovornosti Komisije je stvaranje Europske zdravstvene podatkovne baze, a radimo i na maksimiziranju potencijala e- zdravstva kao poticajne mjere za pružanje adekvatne skrbi i uklanjanja nejednakosti, sve to radi pružanja jednakih prilika za zdravstvenu zaštitu svim građanima.

 

 

 

 

 

 

 

Koji je doprinos EK u javnozdravstvenim politikama kada je riječ o prevenciji raka i ostalih nezaraznih kroničnih bolesti koje je moguće spriječiti zdravijim životnim stilovima?

 

Europska Komisija svjesna je važnosti preventivnog djelovanja kada je riječ o sprečavanju razvoja bolesti i zbog toga veliki naglasak stavlja na poboljšanje sustava za rano otkrivanje raka – kako bi spasila živote. Novim pristupom otkrivanju raka predloženim u rujnu 2022. Komisija će državama članicama pomoći da do 2025. učine dostupnim probir raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva za devedeset posto stanovnika Unije koji ispunjavaju uvjete. U prijedlogu se organizirani probir raka u ciljnim skupinama proširuje na rak pluća, rak prostate i, u određenim okolnostima, rak želuca. Stavlja se naglasak na to da svaki građanin mora imati jednako pravo na visokokvalitetnu skrb, dijagnosticiranje i liječenje, jednak pristup lijekovima te jednake izglede za izlječenje bez obzira na to gdje živi.

Komisija je pokrenula kampanju HealthyLifestyle4All kako bi promicala zdrav način života za sve, u svim generacijama i društvenim skupinama, te tako poboljšala zdravlje i kvalitetu života Europljanki i Europljana. Povezujući sport i aktivan način života sa zdravljem, prehranom i drugim politikama, ova kampanja uključuje civilno društvo, nevladine organizacije te nacionalna, lokalna, regionalna i međunarodna tijela. Konkretni su ciljevi kampanje bolja informiranost predstavnika svih generacija o zdravu načinu života, lakši pristup sportu, tjelesnoj aktivnosti i zdravoj prehrani, s posebnim naglaskom na uključivanju i nediskriminaciji kako bi se motivirale i uključile skupine u nepovoljnom položaju, ali i promicanje globalnog pristupa u svim politikama i sektorima povezivanjem hrane, zdravlja i sporta.

 

 

 

 

 

 

 

Zašto je važno raditi na ranoj prevenciji i edukaciji o zdravlju već od predškolskog odgoja?

 

Osim na europskom planu za borbu protiv raka, Europska komisija radi i na novoj inicijativi za zdravije i nezarazne bolesti kako bi pružila potporu državama članicama Unije u smanjenju tereta nezaraznih bolesti, s naglaskom na pet ključnih područja: kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest, kronične bolesti dišnog sustava, mentalno zdravlje i neurološki poremećaji i odrednice zdravlja. Sva područja uključivat će dimenziju zdravstvene jednakosti, čime će se poduprijeti smanjenje zdravstvenih nejednakosti.

Iako je usmjerena na promicanje i prevenciju, ovom će se inicijativom poduprijeti i znanje te kvalitetni podaci, probir i rano otkrivanje, dijagnoza i upravljanje liječenjem te kvaliteta života pacijenata.

Kvalitetno rano predškolsko obrazovanje i skrb temelji su daljnjeg životnog uspjeha kad govorimo i o daljnjem obrazovanju, mogućnostima zapošljavanja i društvene integracije, ali i zdravlja. Edukacija o zdravlju i važnosti zdravlja predstavlja jedan ključnih aspekata obrazovanja mladih, pogotovo u tako ranoj dobi. Stvaranje dobrih i kvalitetnih prehrambenih navika, shvaćanje važnosti tjelovježbe i zdravog načina života postavlja temelje za bolji život u budućnosti. Osim ovoga, iznimno je važna i edukacija djece o prevenciji bolesti te metodama zaštite zdravlja kako bi od malena bili svjesni važnosti brige za svoje zdravlje.

 

 

 

 

 

 

Koliko je važno da u doba društvenih mreža osiguramo edukativni i kreativni sadržaj kojeg mladi žele gledati i dijeliti?

 

Digitalna transformacija preobrazila je društvo i gospodarstvo te sve više utječe na svakodnevni život građana. Društvene mreže posljedično su postale veliki dio naše svakodnevice pa nam mogu i moraju poslužiti kao pokretači pozitivnih kampanja usmjerenih na poticanje brige za zdravlje. Kako bismo podigli svijest o zdravlju, važnosti pravilne prehrane, fizičke aktivnosti i normalne tjelesne težine, društvene mreže u svakoj prilici treba iskoristiti za slanje pozitivnih poruka mladima.

No, s druge strane, iako nadahnjuju kreativnost i potiču online zajednice, aplikacije koje mladi koriste mogu imati i štetni utjecaj na njihovo zdravlje. Postoji zabrinutost i oko potencijalne ovisnosti mladih o ekranima, osobito jer se malo zna kako točno algoritmi brojnih aplikacija točno utječu na mentalno zdravlje korisnika. Zato posebno pozdravljamo i inicijative poput one Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a koji su kroz ovogodišnje Dane medijske pismenosti u travnju 2023. osobito govorili o ravnoteži između online i offline aktivnosti mladih, a radi očuvanja njihovog mentalnog i fizičkog zdravlja.

 

 

   

 

 

 

Koja je Vaša poruka za izgradnju Hrvatske kao zdrave i sportske nacije, s TIP TOP generacijom?

 

Mladi uspješni sportaši i sportašice trebaju biti primjer svima nama o tome kako se zdravo i aktivno živi. Nažalost, kad gledamo statistike, hrvatski trendovi pokazuju nazadovanje po pitanju očuvanja zdravlja. Imamo jednu od najviših stopa smrtnosti od posljedica karcinoma u EU-u, a gotovo najbrojniji uzroci smrtnosti u Hrvatskoj su zapravo bihevioralni i okolišni faktori. Čak 22 % građana je u riziku od smrtnosti uzrokovane prehrambenim navikama (veliki uzrok je pretilost), pušenje je iza toga s 20 % šanse za uzrok smrti, nakon čega je tu zagađenje zraka sa 6 % i konzumacija alkohola s također 6 %. Postoji puno prostora za napredak i mobilizaciju stanovništva na usvajanje boljih, kvalitetnijih životnih navika. Bihevioralne učinke mogu popraviti samo faktori volje i želje za zdravijim životom, a važan su faktor i redoviti preventivni pregledi u svakoj životnoj dobi.

Vjerujem kako i ova inicijativa , TIP TOP GENERACIJA, može biti vidljiv i važan korak u promicanju te svijesti.

 

 

 

“Mladi uspješni sportaši i sportašice trebaju biti primjer svima nama o tome kako se zdravo i aktivno živi. Postoji puno prostora za napredak i mobilizaciju stanovništva na usvajanje boljih, kvalitetnijih životnih navika. Vjerujem kako i ova inicijativa, TIP TOP GENERACIJA, može biti vidljiv i važan korak u promicanju te svijesti…”