d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Projekt „TIP TOP GENERATION“ – Hrvatski školski sportski savez: “Sportaši školskog sporta su glavni ambasadori TIP TOP generacije!”

H

rvatski školski sportski savez kao jedna od pet krovnih sportskih institucija u Republici Hrvatskoj odgovorna je za organizaciju i provedbu natjecanja, sportsko-edukativnih programa i projekata u školskom sportu. Okupljamo više stotina nastavnika, suradnika i stručnjaka koji rade s djecom i mladima svih uzrasta iz cijele Hrvatske te kroz programe i projekte educiramo sve uzraste o različitim oblicima tjelesne aktivnosti, kvalitetnoj i uravnoteženoj prehrani te zdravom načinu života.

Za editorial u okviru projekta TIP TOP GENERATION razgovarali smo s dr. sc. Ivanom Dujićem, glavnim tajnikom Hrvatskog školskog sportskog saveza te Marijom Bobinski, mag. comm. et univ. bacc. soc., voditeljicom Odjela za komunikaciju i odnose s javnošću pri Savezu.

 

 

 

dr. sc. Ivan Dujić, glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza te Marija Bobinski, mag. comm. et univ. bacc. soc., voditeljica Odjela za komunikaciju i odnose s javnošću pri Savezu
(photo by Jelena Balić Photogtaphy)

 

 

 

Porazni podaci potvrđuju da 35 % djece u prvom i drugom razredu osnovne škole u RH ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu (CroCOSI 2018./2019.). Ipak, svi pokazatelji ukazuju na to da je sustav odgoja i obrazovanja u određenoj mjeri usmjeren ka stvaranju navika kretanja i poticanja na tjelesnu aktivnost, pogotovo s obzirom na čestu mogućnost bavljenja sportom u školskim sportskim društvima u školi.

Ponosni na činjenicu da su prvi koraci mnogih vrhunskih hrvatskih sportaša bili upravo u školskom sportu, odmičemo se od sporta kao karijere i fokusa na vrhunski sport te aktivno promičemo ideju svakodnevnog bavljenja bilo kakvom aktivnošću i razvoju zdravih životnih navika.

„Ako i jedno novo dijete zavoli neki novi sport i odluči se na zdrav život – uspjeli smo“, riječi su našeg počasnog predsjednika koje nam ostaju misao vodilja za sve inicijative, programe i aktivnosti.

 

 

 

 

„Djeca i mladi tijekom svog odrastanja imaju nekoliko životnih prekretnica, važnih odluka i promjena. Ono što želimo i što promičemo na našim natjecanjima i projektima, jest da sport nikada ne postane višak. Draga djeco, bavite se sportom i nikad ne odustajte od svojih omiljenih sportskih aktivnosti.“

 

glavni tajnik dr. sc. Ivan Dujić na Državnom prvenstvu u rukometu za osnovne škole

 

 

 

 

 

Upravo uz inicijative poput TIP TOP GENERATION možemo provesti vrijedna istraživanja koja će nam jasnije prikazati kako pristupiti stvaranju zdrave nacije od onih najmlađih, ali i promovirati programe i projekte usmjerene na aktivno bavljenje tjelesnom aktivnošću, istraživanje sportova i različitih oblika kretanja te uključivanja što više djece i mladih u sport i organizirani oblik sportskih aktivnosti.

Kroz naše smo projekte lako identificirali ključne dionike i pokretače pozitivne promjene – roditelje, kao primarne edukatore koji usmjeravaju svoju djecu i pomažu im u stvaranju zdravih životnih navika od najmlađe dobi, ali i same djece. Naši su sportaši, članovi školskih sportskih društava i sudionici projekata poput Univerzalne sportske škole i Vježbaonice, pa i Sportskih praznika, glavni ambasadori školskog sporta; svoje vršnjake pozitivnim primjerom potiču na istraživanje sportova  i svakodnevno kretanje te koriste i virtualne platforme za promociju sporta.

Sve ove vrijednosti promičemo na našim Državnim prvenstvima koja okupljaju više od 16 tisuća djece godišnje, što znači da na gradskoj, županijskoj i regionalnoj razini dosežemo broj od 100 000 djece i mladih – pravih ambasadora školskog sporta i aktivnih članova buduće TIP TOP generacije. S time na umu, nastavljamo razvijati programe i projekte koji dotiču školarce, ali i njihove roditelje, obitelj i prijatelje te voditelje i nastavnike kako bismo pomogli u stvaranju zdrave, sportom povezane zajednice i buduće „sportske nacije“.

 

 

 

„Mladi, pogotovo oni s kojima surađujemo u školskom sportu, prava su pokretačka snaga. Kreativnosti i inovacije zaista ne nedostaje, što će biti vidljivo i u Tip Top Generationu kroz koji će upravo djeca i mladi biti pravi ambasadori zdravog života i ljubavi prema sportu. Važno je iskoristiti svaki mogući kanal za stvaranje zdrave i ujedinjene sportske nacije, i u taj proces uključiti upravo mlade talentirane ljude.“

 

Marija Bobinski, mag. comm., Voditeljica odjela za komunikacije i odnose s javnošću HŠSS-a