d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Prof. dr. sc. Dragan Primorac: Hrvatska ima sve preduvjete da preuzme lidersku ulogu u sustavnom uvođenju personalizirane medicine u kliničku praksu!

N

ajznačajniji znanstveni događaj godine – „12th ISABS Conference on Forensic and Anthropological Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine“ (www.isabs.net) u organizaciji Međunarodnog društva za primijenjene biološke znanosti (ISABS), Specijalne bolnice Sv. Katarina te vodeće američke zdravstvene institucije Klinike Mayo, svečano je zaključen. Konferencija je održana u Dubrovniku od 22. do 27. lipnja 2022. godine, s iznimno bogatim znanstvenim programom. Svjetska znanstvena elita je upravo iz Dubrovnika u svijet poslala poruke o najnovijim znanstvenim i medicinskim postignućima iz personalizirane i regenerativne medicine te forenzične i antropološke genetike. Posjećenost kongresa bila je iznimna, ukupno je prisustvovalo oko 530 sudionika i gostiju iz vodećih svjetskih i domaćih znanstvenih institucija.
 

Prof. Dragan Primorac i Garry Kasparov

 

Program kongresa bio je iznimno bogat i raznovrstan. Tako je primjerice prof. dr. sc  Dragan Primorac iznio najnovije spoznaje o molekularnim putevima u terapiji pacijenata  s osteoartritisom. Julie G. Allickson, direktorica Centra za regenerativnu medicinu Klinike Mayo, naglasila je da regenerativna medicina predstavlja budućnost koja će transformirati zdravstveni sustav i unijeti mnoge inovacije u odnos prema pacijentima. Prof. dr. sc. Mark Stoneking, s prestižnog njemačkog Instituta Max Planck, govorio je o interakciji između gena, kulture i evolucije čovjeka, dok je prof. dr. sc. Angel Carracedo, sa španjolskog Sveučilišta Santiago de Compostela, naglasio važnost tzv. –omika (genomike, transkriptomike, epigenomike i proteomike) u rješavanju forenzičkih slučajeva. Prof. dr. sc. Johannes Brachmann iznio je najnovije spoznaje o genskim markerima povezanim s iznenadnom srčanom smrću. Dr. sc. Manolis Kellis, s prestižnog tehnološkog instituta Massachusetts (MIT), izazvao je velik interes sudionika svojim predavanjem o primjeni genomike u terapiji, odnosno translaciji znanosti u praksu.

 

 

U sklopu ISABS konferencije po prvi puta je održana i sekcija “Bioantropologija i globalno zdravlje u vrijeme krize”, u suradnji s Institutom za antropologiju, a uključivala je teme ranog rasta i razvoja, istraživanja vezana uz COVID-19 te uz integrativni pristup globalnom zdravlju.

Vrhunac Kongresa su svakako bila predavanja troje Nobelovaca (Sir Richarda Robertsa, prof. dr. sc. Thomasa Südhofa i prof. dr. sc. Aarona Chechanovera) te već tradicionalna emisija „Nobel Spirit“ u kojoj su Nobelovci prezentirali svoja otkrića koja su dovela do Nobelove nagrade i druga provedena istraživanja te raspravljali o svojim pogledima na znanstvenu budućnost.

 

 

 

U nešto opuštenijem tonu održana su dva večernja predavanja. Dr. sc. Greger Larson, s prestižnog Sveučilišta u Oxfordu je na popularan način publici približio istraživanja vezana uz podrijetlo, rasprostranjenost i povijest patogena u pilića, a bivši svjetski prvak u šahu, Garry Kasparov, održao je izuzetno aktualno i atraktivno predavanje o tome gdje prestaje umjetna inteligencija, a počinje ljudska kreativnost. Izlaganje je izazvalo veliku pozornost sudionika i zanimljivu diskusiju, nakon koje je Kasparov odigrao simultanu šahovsku partiju s deset sudionika kongresa.

 

 

U zaključnoj riječi, prof. dr. sc. Dragan Primorac, osnivač i predsjednik ISABS-a, naveo je da je većina predavača istaknula ključnu ulogu molekularne dijagnostike u ranom otkrivanju bolesti kao potrebu žurnog uvođenja cjelovitog sustava personalizairane medicine, posebice farmakogenomike u kliničku praksu. S druge strane želimo da se Hrvatska što snažnije pozicionira u sustavnoj implementaciji novih oblika liječenja zasnovanim na načelima personalizirane medicine poput farmakogenomike, imunoterapije, (CAR) T terapije, stanične terapije i u budućnosti genske terapije). Primorac je najavio da će za dvije godine ISABS konferencija ponovno u Hrvatskoj okupiti najveće svjetske znanstvenike s najaktualnijim temama i najnovijim znanstvenim postignućima. Još jednom je zahvalio svim sudionicima, posebno studentima i mladim znanstvenicima, kao i predstavnicima medija te sponzorima, koji su svesrdno podržali Konferenciju.

 

Svečanost zatvaranja Kongresa

 

 

 

Prof. Julie Allickson, direktorica Centra za regenerativnu medicinu Mayo Clinic

 

 

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //