d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Neven Carev (Siemens Healthineers, CROMED): Kultura inovacija na dobrobit pacijenata

D

igitalna pismenost i zrelost neophodne su u postupku razvoja i poboljšanja sustava zdravstvene skrbi i njegove digitalne transformacije a vještine digitalne pismenosti potrebno je kontinuirano unaprjeđivati, istaknuo je u intervjuu za Health Hub gdin. Neven Carev, dipl. ing., direktor Siemensa Healthcare d.o.o.  te član Upravnog vijeća Udruge CROMED – Udruge industrije medicinskih proizvoda.

 

Neven Carev, dipl. ing., direktor Siemensa Healthcare d.o.o.  te član Upravnog vijeća Udruge CROMED – Udruge industrije medicinskih proizvoda

 

 

  • Kakve trendove možemo očekivati u med-tech industriji?

MedTech i farmaceutske tvrtke podržavaju proaktivnu, prediktivnu i personaliziranu isporuku skrbi i upravljanje koje je održivo a uključuje omogućavanje kvalitetnijih rezultata, poboljšanje iskustava pacijenata i liječnika, smanjenje troškova, uklanjanje neučinkovitosti i usmjerenost na sposobnost prilagođavanja te su u svrhu ostvarenja tih ciljeva prihvatile digitalizaciju. Digitalizacija se sada smatra pokretačem tranzicije jer zdravstvene tvrtke nastoje povećati vrijednost za svoje klijente, partnere i sebe.

Naša rješenja usmjerena na umjetnu inteligenciju, automatizaciju i robotiku i automatsko prepoznavanje jedan su dio našeg odgovora na aktualne trendove i smjer u kojem se razvija MedTech industrija.

 

U okviru djelovanja CROMED-a, Udruge industrije medicinskih proizvoda, kao članovi Upravnog vijeća, podržavamo ciljeve Udruge usmjerene na promociju i zagovaranje što šire primjene etičkog kodeksa MedTech Europe kod svih dionika u zdravstvenom sustavu Hrvatske, promociju vrijednosti utjecaja na kliničke ishode koje donosi industrija medicinskih proizvoda te stvaranje jasnog okvira propisa i standardnih postupaka kojima se osigurava uvođenje medicinskih proizvoda u primjenu.

 

 

 

 

  • Kakva bi trebala biti idealna „kultura inovacija“ kada je riječ o zdravstvu?

Idealna kultura inovacija kada je riječ o zdravstvu je ona koja prepoznaje potrebe zdravstvenog sustava te je usmjerena na pacijenta i stvaranju boljih ishoda za pacijente, bez obzira na to gdje žive i s čime se suočavaju za što je neophodna konstantna suradnja s partnerima i osluškivanje njihovih potreba te istraživanje i razvoj novih tehnologija ali i unaprjeđenja postojećih kako bi se kreirala rješenja koja će podržati bolje rezultate.

Digitalne tehnologije su od velike važnosti pri suočavanju s izazovima u području zdravstvene skrbi kao što su lakša dostupnost, kvaliteta skrbi uz smanjenje troškova, a napredak podržan pametnim uređajima i softverskim rješenjima transformirat će budućnost sustava zdravstvene skrbi spajajući elemente koji su danas odvojeni.

Medicina danas je većinom fokusirana na liječenje, međutim, već i sada a i u budućnosti još više, bit ćemo u mogućnosti spriječiti nastanak mnogih bolesti.

 

Mi u Siemensu Healthineers kreiramo sustav zdravstvene skrbi koji je personaliziran, precizniji, usmjeren na prevenciju i podršku kako bismo u konačnici poboljšali živote pacijenata i njihovih obitelji. Zajedno s našim partnerima kontinuiramo radimo na razvoju ideja i njihovom pretvaranju u inovacije koji će biti podrška stručnjacima i pružila zdravstvenu skrb što široj javnosti.

Godišnjim sredstvima uloženim u istraživanje i razvoj u visini 1.3 milijarde Eura, s više od 18,500 patenata i zahtjeva za dodjelom patenata i modela, kontinuirano donosimo revolucionarne inovacije na tržište – u svrhu dobrobiti pacijenata, zaposlenika u području zdravstvene skrbi i sveopćeg društva a navedeni ciljevi su iskazani u našem imenu koje odražava naše zaposlenike; ljude koji su pioniri i inženjeri u zdravstvu.

 

 

 

  • Koliko je naš ekosustav otvoren za inovacije?

U današnjem svijetu svi poslovni sustavi imaju ulogu u zaštiti okoliša i podršci koju mogu pružiti svojim klijentima kako bi oni postigli svoje ekološke ciljeve.

Smatramo da je naša kolektivna odgovornost osigurati da naša rješenja i aktivnosti demonstriraju pozitivan i održiv utjecaj na okoliš, a da je za bolju budućnost našeg ekosustava neophodno inovacije i razvoj postojećih tehnologija i sustava usmjeriti na kreiranje održivih rješenja pri se čijem razvoju i korištenju vodi računa i o zaštiti okoliša, sprječavanju zagađenja i poboljšanju ekološkog učinka.

 

 

  • Kakva je Vaša vizija budućnosti digitalno transformirane zdravstvene industrije?

Naša vizija je omogućiti pružateljima zdravstvenih usluga da povećaju svoju vrijednost osnažujući ih na njihovom putu prema proširenju precizne medicine, transformaciji pružanja skrbi i poboljšanju iskustva pacijenata, a sve to omogućeno digitalizacijom zdravstvene skrbi.

Pacijenti su u samom srcu svakog zdravstvenog sustava i rješenja o okviru sustava zdravstvene skrbi trebaju biti orijentirana na poboljšanje iskustva pacijenata, a digitalna rješenja uključiti pacijente u upravljanju svojim zdravljem kako bi pružena skrb zadovoljavala individualne potrebe svakog pacijenta.

 

Zdravstveni sustavi u svijetu suočavaju se sa mnogim izazovima : od ograničenih financijskih sredstava, pomanjkanja kvalitetnog osoblja, do geografskih barijera, poremećaja uzrokovanih klimatskim promjenama i ograničenosti lokalne infrastrukture te tereta kroničnih bolesti.

Čak i najnaprednija tehnologija je relevantna jedino ukoliko je dostupna.

Mi vjerujemo da bi svatko trebao imati pristup visoko-kvalitetnoj i dostupnoj skrbi i svojim zaposlenicima, a svojim znanjem, vrijednostima, portfeljem i angažmanom aktivno radimo na tome da pridonesemo ostvarenju tog cilja.

 

 

 

 

  • Koliko je važna digitalna pismenost i digitalna zrelost u zdravstvenom sektoru te kako Siemens pozitivno utječe na njih?

Digitalna pismenost i zrelost neophodne su u postupku razvoja i poboljšanja sustava zdravstvene skrbi i njegove digitalne transformacije a vještine digitalne pismenosti potrebno je kontinuirano unaprjeđivati.

Siemens Healthineers kontinuiranim radom na digitalizaciji te svojim održivim rješenjima baziranima na aktualnim tehnologijama i IT infrastrukturi, automatizacijom postupaka s naglaskom na sigurnost i privatnost podataka nastojimo pružiti pozitivan primjer.

Kvalitetni rezultati i brži dolazak do rješenja, uz sveobuhvatniju uslugu koja više odgovara specifičnim potrebama veliki su motivatori organizacijama i općenito sudionicima u sustavu zdravstvene skrbi u

podizanju vlastite digitalne zrelosti i stručnjaka na višu razinu kako bi svoje usluge i skrb pružili na najučinkovitiji mogući način.

 

 

  • Poruka za policy makere kada je riječ o digitalnim inovacijama u zdravstvu?

Konstantno evoluirajte i aktivno sudjelujte s nama u življenju kulture inovacija – na dobrobit pacijenata, medicinskih stručnjaka i sveopćeg društva.

 

 

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //