d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a: “HZZO nastavlja s uvrštavanjem novih lijekova u onkologiji” (PRIME HFD)

Prenosimo Vam intervju s dr. Lucianom Vukelićem, ravnateljem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koji je dao za posebnu publikaciju posvećenu onkologiji, PRIME, u izdanju Hrvatskog farmaceutskog društva povodom Europskog tjedna borbe protiv raka 2020. godine.

Kako osigurati sve inovativne i pametne lijekove u liječenju raka?

U Hrvatskoj je 2005. godine za potrebe liječenja pacijenata novim, inovativnim i iznimno skupim lijekovima, formiran Popis posebno skupih lijekova. Lijekovi koji su stavljeni na taj Popis se financiraju s posebno izdvojene stavke u financijskom proračunu HZZO-a te ne opterećuju budžete bolnica. Taj je Popis prvotno uključivao svega četiri lijeka za koje je HZZO izdvajao oko 23 milijuna kuna. Tijekom 2020. godine za preko 100 lijekova koji se sada nalaze na Popisu, HZZO će izdvojiti oko 2 milijarde kuna od čega se do 60% odnosi na lijekove koji se primjenjuju u liječenju malignih bolesti.

 

Jeste li zadovoljni dostupnošću lijekova u liječenju raka?

Na tržište dolaze nove, modernije generacije lijekova, bolesnika ima sve više, no bolesti se ranije otkrivaju zbog bolje dijagnostike, a bolesnici terapiju dobivaju duže jer se radi ili o bolestima koje su kronične, ili o malignim bolestima kod kojih se život produžuje zahvaljujući primjeni novih lijekova. HZZO osiguranicima osigurava dostupnost novih lijekova za liječenje malignih bolesti koji djeluju ciljano, iako su iznimno skupi. Popis posebno skupih lijekova se redovito ažurira, a stariji lijekovi koji postaju standard u liječenju i kojima je znatno pala cijena se brišu s popisa kako bi se osigurala sredstva za nove lijekove.

Zaostajemo li u odnosu na druge europske zemlje?

Lijekovi za liječenje karcinoma koji su dostupni u drugim zemljama, dostupni su i u Hrvatskoj. Štoviše, mi imamo na osnovnoj i dopunskoj listi lijekova neke lijekove koje druge, bogatije zemlje ne osiguravaju svojim pacijentima. Naši onkološki bolesnici imaju sve bitne lijekove za liječenje malignih bolesti, što omogućuje da se bolesnici mogu liječiti u skladu sa suvremenim stručnim smjernicama. Sve terapije koje će dolaziti kao nova rješenja, mi ćemo kao i do sada, u okviru raspoloživih sredstava omogućavati našim pacijentima.

Koji su budući planovi kada govorimo o terapiji i dostupnosti najnovijih lijekova za liječenje raka?

U budućnosti će HZZO, kao i do sada, nastaviti s uvrštavanjem novih lijekova, ovisno o tome kako budu dolazili prijedlozi nositelja odobrenja, a uvijek uvažavajući mišljenje struke i njezinih eminentnih predstavnika koji se nalaze u našem povjerenstvu za lijekove.

TEKST JE PREUZET UZ DOZVOLU HRVATSKOG FARMACEUTSKOG DRUŠTVA SA REFERENCE:

Hrvatsko farmaceutsko društvo je povodom Europskog tjedna borbe protiv raka 2020. te u čast hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, predstavilo digitalnu publikaciju PRIME  ONCOLOGY (Policy PlatfoRm for Integrated Care & Digital TransforMation in HealthcarE). Riječ je o jedinstvenoj platformi zdravstvenih politika za integralnu skrb i digitalnu transformaciju u zdravstvu. Ovakva vrsta digitalne publikacije, koja je u potpunosti posvećena temi onkologije jedinstvena je u Hrvatskoj i šire. Po prvi put, na vrlo inovativan i moderan način prikazane su sve teme vezane za područje onkologije, o kojima su svoje mišljenje dali najveći stručnjaci zdravstvenog sustava, od ministra zdravstva, preko specijaliziranih liječnika i ljekarnika pa sve do udruga pacijenata, s naglaskom na pogled u budućnost onkološke skrbi. Poseban naglasak je stavljen i na europske stručnjake, koji su svoje mišljenje, iskustva i najbolje prakse podijelili upravo u ovoj publikaciji.

Osim tema, poput prevencije i najnovijih dostignuća u dijagnostici, modernih terapija, komunikacije i skrbi onkoloških bolesnika, u digitalnoj publikaciji PRIME nalazi se i niz vrlo zanimlljivih i aktualnih istraživanja, poput Utjecaja pandemije COVID-19 na liječenje raka ili pametne onkološke skrbi u doba umjetne inteligencije i chatbotova. Ovom publikacijom Hrvatsko farmaceutsko društvo je izrazilo veliku podršku u donošenju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, kao i Europskog plana protiv raka, te je ponovno na konstruktivan i kreativan način povezalo sve dionike zdravstva i administracije da integriranim pristupom ponude nove ideje i rješenja za poboljšanje ishoda liječenja i dostupnost učinkovitoj i suvremenoj onkološkoj skrbi.

Cjelovita digitalna publikacija je dostupna na stranicama i društvenim mrežama Hrvatskog farmaceutskog društva.

 
https://farmaceut.org/izdanja-i-edukativni-kutak/e-farmaceut/prime-oncology/