d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Hrvatski sabor usvojio nacionalnu strategiju protiv raka; Kroz deset godina imamo priliku spasiti 110.000 godina života!

N

akon 11 godina čekanja, Hrvatska ima Nacionalni strateški okvir protiv raka, strategiju za borbu protiv zloćudnih bolesti!

Udruge pacijenata okupljene u inicijativu Hrvatska protiv raka pozdravljaju današnje usvajanje Nacionalnog strateškog okvira protiv raka (NSOPR) u Hrvatskome saboru. Ovim korakom ostvaren je ključni preduvjet za desetogodišnju provedbu korjenitih promjena u onkološkoj skrbi, ali i puno više od toga: Nacionalni strateški okvir protiv raka detaljno predviđa mjere za sve korake u poboljšanju ishoda liječenja i smanjenju smrtnosti – od primarne prevencije kojom se može spriječiti 30-50 posto slučajeva, preko pravovremene i adekvatne dijagnostike, liječenja prema najvišim standardima do dostupnosti adekvatne palijativne skrbi za najteže bolesnike.

 

Samo dosljednom provedbom strategije do 2030. mogu se spasiti deseci tisuća života.

 

“Drago nam je što su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti prepoznali važnost nacionalne strategije protiv raka, to smo čekali punih 11 godina. Zahvaljujemo svima koju su aktivno promicali ovo pitanje, Ministru zdravstva Viliju Berošu i cjelokupnoj administraciji, a javna podrška predsjednika Milanovića, kao i konsenzus u Saboru potvrda su kako ovo nije političko, već pitanje budućnosti svih građana RH. Svaki treći će, naime, u nekom trenutku oboljeti od raka, a činjenica da je Hrvatska danas na dnu EU ljestvice po stopi preživljenja, među pet država s najgorom stopom, upućuje da nam je potreban veliki zaokret u pristupu ovom problemu. Ovo nije tema za jedan dan, pravi posao nas tek čeka – ali mi smo spremni“, poručio je Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu i voditelj platforme Onkologija.hr.

Inicijativa Hrvatska protiv raka koja predstavlja gotovo milijun građana koji boluju ili su bolovali od raka te njihovih bližnjih pokrenula je pitanje usvajanja NSOPR-a nakon 11 godina iščekivanja, kako bi Hrvatska u skladu s nazivom postojeće strategije, u 2021. počela s implementacijom promjena – od prevencije i sprečavanja nastanka raka, do boljih ishoda liječenja te kvalitetnije i dostupnije palijativne skrbi.

 

 

Bolja kvaliteta liječenja

„Sredstva za provedbu strategije za smanjenje pobola i smrtnosti te bolju kvalitetu liječenja raka, koji sada oduzima oko 14.000 života godišnje, osigurana su u Proračunu RH za iduće dvije godine. Očekujemo kako će Ministarstvo zdravstva sad žurno krenuti s implementacijom smjernica te dokazati kako ovaj dokument neće ostati samo lista želja”, zaključila je Ljiljana Vukota iz Udruge žena oboljelih od raka Sve za nju.

 

“U deset godina, procjenjuje se, provedba bi trebala spasiti 115 tisuća godina ljudskih života. Slobodno možemo reći kako je svaki saborski zastupnik, koji je danas glasovao za usvajanje NSOPR-a, zaslužan za spašavanje 750 godina ljudskih života.“

 

Početna točka implementacije NSOPR trebala bi biti ažurirano poznavanje stanja infrastrukture i opreme te ljudskih resursa dostupnih u ustanovama za kontrolu raka u RH. Potražnja se treba temeljiti na trenutačnoj razini incidencije raka i predviđanju incidencije do 2030. godine, navodi se u dokumentu.

 

 

IZVOR: Sabor, Priopćenje za medije, Gloria.hr