d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

HH Trend Report – Kako Hrvatska može postati prva država koja na svim bolničkim odjelima ima AI tehnologiju i manje liste čekanja uz Newton Dictate?

P

očetkom godine, Health Hub je predstavio nove trendove na zdravstvenom horizontu, među kojima smo spomenuli intuitivan program temeljen na AI tehnologiji, koji pretvara glas u tekst u realnom vremenu unutar zdravstvenog okruženja (Newton Dictate). U nekom idealnom slučaju Hrvatska može vrlo lako postati primjer države koja je na svojim bolničkim odjelima i unutar zdravstvenih ustanova implementirala ovu lako dostupnu inovaciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji. O ovim inovativnim rješenjima razgovarali smo s gdinom. Markom Poljakom, direktorom kompanije Newton Technologies Adria, koja uistinu nudi moonshot priliku zdravstvenim ustanovama za optimizaciju procesa i poboljšanje učinkovitosti skrbi, uz više vremena za pacijente!

 

gdin. Marko Poljak, direktor kompanije Newton Technologies Adria

 

 

 

Možete li nam opisati djelokrug rada Vaše kompanije kao bakljonoše inovacija u zdravstvu?

 

Tvrtku NEWTON Technologies Adria smo otvorili 2016 godine u Zagrebu i bavi se razvojem i prilagodbom glasovnih tehnologija, konkretno jezika koji su prisutni u Adria regiji. U suradnji s korisnicima usavršavamo navedene sustave kako bismo optimizirali njihov posao na način da ne moraju tipkati nalaze i otpusna pisma nego ih izgovaraju direktno u polje unutar bolničkog informacijskog sustava i time ubrzavaju rad preko 50%. Hvala svakako na epitetu bakljonoša i drago nam je što već 7 godina, nadam se uspješno, promoviramo korištenje umjetne inteligencije u medicini u Adria regiji.

 

 Marko Poljak (Newton Dictate) s direktoricom CroAI Martinom Silov i Anitom Galić (Health Hub) na HH Trend Report Eventu

 

 

 

 

Predviđa se prema Global Artificial Intelligence Market Revenues 2023 kako će globalno AI tržište premašiti   500 milijardi USD. Razne tehnologije temeljene na AI, kao što su obrada prirodnog jezika i algoritmi za prepoznavanje uzoraka, već su duboko ugrađeni u zdravstveni ekosustav i nastavit će se usvajati jer dokazi o njihovoj korisnosti rastu tijekom 2023. Kakva su Vaša iskustva s prepoznavanjem korisnosti ove tehnologije iz perspektive Newton Technologies Adria?

 

Kao što je već poznato, AI sustavi koriste različite metode čiji su obrada prirodnog jezika i prepoznavanje uzoraka segmenti. Imamo dosta iskustva sa jednim i drugim, pogotovo obrade prirodnog jezika. Važno je napomenuti da naša grupa kroz tvrtke u media intelligence vertikali, kao što su Presscut i Kliping, koristi te sustave za obrade velikih količina tekstova iz medija kako bi u što-bliže-realnom vremenu obavijestili korisnike o novostima. U NEWTONu koristimo te tehnologije kako bismo povezali jezične i akustične modele i dobili rezultat sa što većom preciznošću prepoznavanja izrečenoga. Uz AI nam je važna i suradnja sa korisnikom jer smo npr. proizvod NEWTON Dictate orijentirali korisniku na način da samostalno dodaje predloške i riječi u rječnik koje onda dobivaju veći ponder u prepoznavanju.

 

 

 

 

 

 

Prof. dr. sc. Goran Roić, predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu i ravnatelj Klinike za dječje bolesti (Klaićeva) govorio je o iskustvima u primjeni specifičnih tehnologija temeljenih na umjetnoj inteligenciji, koje konvertiraju govor u tekst, navodeći kako su ovakva rješenja uvelike optimizirala upravljanje vremenom i kvalitetu rada s pacijentima, posebice njemu kao radiologu. 

Možete li prenijeti Vaša iskustva u suradnji s Klaićevom bolnicom i postoje li još neke zdravstvene ustanove koje biste izdvojili kao inspiraciju drugima da integriraju Vaše tehnologije u svoju skrb?

 

Imamo sreće da nas mnogi naši korisnici javno hvale što nam svakako daje vjetar u leđa i tjera nas da radimo još naprednije i primjenjivije proizvode. Trenutačno brojimo više od 40 zdravstvenih ustanova koje koriste naš sustav na raznim specijalizacijama. Konkretno, uz bolnicu za dječje bolesti u Klaićevoj smo svakako jako vezani jer su tamošnji pacijenti naša budućnost i svako rješenje koje naposljetku poboljšava ishode liječenja ima poseban status. Također moramo pohvaliti ravnatelja Klaićeve jer uvijek ima sluha i aktivno traži rješenja i metode koje poboljšavaju ishode liječenja, pa tako i AI sustave. A ako već moramo imenovati, osim Klaićeve bismo svakako istaknuli našeg najvećeg korisnika a to je KBC Zagreb koji nam je povjerenje dao još davne 2017e godine i sa zadovoljstvom bismo napomenuli da od tada bilježimo rast u broju korisnika i institucija.

 

 

 

 

 

 

Newton Dictate je intuitivan program koji pretvara glas u tekst u realnom vremenu te u nekom idealnom slučaju Hrvatska može vrlo lako postati primjer države koja je na svojim bolničkim odjelima i unutar zdravstvenih ustanova implementirala ovu lako dostupnu inovaciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji. Prema jednom istraživanju 80% ravnatelja bolnica smatra da će bolnice postati digitalni zdravstveni hubovi kroz 3 godine, a ovakva rješenja mogu pomoći digitalnoj transformaciji odjela u zdravstvenim ustanovama i poboljšanju učinkovitosti u radu.

Mislite li da je „moonshot“ da Hrvatska bude prva država u EU koja je uvela u sve bolnice ovu pametnu tehnologiju i koliko bi to moglo pomoći smanjenju lista čekanja ili optimizaciji procesa (i više kliničkog a manje administrativnog rada) u zdravstvenim ustanovama?

 

Sjajno pitanje, hvala. Ne mislim da je to „moonshot“. A i da je, ako fulamo, završit ćemo među zvijezdama, kako ta izreka ono ide😊. I dalje se o tehnologijama puno priča dok bi se poduzeti moglo više no kao i inače, čovjek zapne u svakodnevici i potrebna je izvjesna snaga da se iz toga pomakne i pogleda ispred sebe. Činjenica je da ovo, kao i sve zapravo, ovisi o ljudima, pojedincima koji bi trebali, uz izjavu, početi raditi na tome da se to realizira.

Mi smo sa svoje strane usavršili sustav koji ubrzava rad liječnika negdje i 85% što svakako dovodi do smanjenja administrativnog rada, smanjenja listi čekanja, ubrzanja fakturiranja i stizanja radnih normi. Nije NEWTON Dictate jedino rješenje koje to čini ali je gotovo i testirano i prednosti koje donosi medicinskog ustanovi su empirijski dokazane kroz niz godina.

Do nas često dolazi informacija kako liječnici žele NEWTON Dictate sustav, no nemaju načina kako do njega doći. Ono što je zanimljivo je da je to podjednako i u privatnim institucijama iako bi se očekivalo da je, radi administracije, pretežito u javnim institucijama. Tako da svakako mjesta za poboljšanje ima, primjera radi – naš sustav donosi povrat investicije, a ne samo navedene prednosti, čak i kod liječnika koji bi ga koristili svega 5 sati mjesečno. Da ipak zaključimo pozitivno, linearni trend je uzlazan, sve više liječnika sudjeluje u poboljšanjima sustava, samostalno istražuju ne samo užu specijalnost već i healthtech koja je sa time povezana što znači da se broj zainteresiranih stranaka koje šire točne vijesti, analiziraju i komuniciraju, eksponencijalno povećao. A na nama, koji smo u IT sektoru i koji pružamo podršku svojim rješenjima, je da se za nas čuje, vidi i testira te da instantno donesemo vrijednost korisniku uz što manje IT komplikacija.