d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Europski ministri zdravstva o snažnijoj i otpornijoj Europskoj zdravstvenoj uniji i strategiji cijepljenja

Z

ajednička nit vodilja neformalnog sastanka ministara zdravstva koji će se održati 12. listopada 2021. bit će izgradnja otpornije europske zdravstvene unije. Ministri će također uzeti u obzir izvješće Europske komisije o stanju pandemije i aspektima cijepljenja.

Ministar Poklukar rekao je: “Vođenje rasprave o izgradnji otpornije zdravstvene unije na europskoj razini jedan je od prioriteta slovenskog predsjedanja. Pandemija je otkrila ranjivost naših zdravstvenih sustava. Države moraju osnažiti svoju suradnju kako bi povećale dostupnost i ospkrbu lijekova. Moraju se uvesti naprednija rješenja za otporne zdravstvene sustave. Rasprava će pridonijeti pripremi zaključaka Vijeća koje će ministri potvrditi na sastanku EPSCO Vijeća (za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i potrošačka pitanja) a u prosincu. ”

 

 

Ministar zdravstva Slovenije Janez Poklukar

 

 

Tijekom rasprave o dostupnosti i izazovima opskrbe lijekova, ministri će se pozabaviti problemom manjih država članica, čija veličina otežava pristup lijekovima u odnosu na veće države članice. Slovenija će se zalagati za tješnju suradnju država članica i nezavisnost EU-a od tržišta trećih zemalja.

Kako bi zdravstveni sustavi bili učinkovitiji i bili bolje pripremljeni za buduće pandemije, potrebno je uložiti ciljana strateška ulaganja. To također zahtijeva dobro upravljanje. Slovensko predsjedništvo predstavit će metode za poboljšanje prikupljanja sredstava za ulaganja u zdravstvo i identificiranje dobrih praksi koje bi se mogle implementirati u sustavima država članica.

Pandemija je otkrila slabe točke u zdravstvenim sustavima, nedostatak lijekova i zdravstvenog osoblja, a posebno je pogodila već ranjive skupine. Također je otkrila potrebu za bržim i jedinstvenijim odgovorom Europske unije. Međutim, također je otkrivena mogućnost bolje i bliže suradnje. Stoga je važno izgraditi izdržljivu „Europsku zdravstvenu uniju“ koja će moći bolje odgovoriti na sve prijetnje po zdravlje.

 

 

 

Druga važna tema sastanka bit će trenutno stanje epidemije COVID-19 i povezani aspekti cijepljenja, koje će predstaviti europska povjerenica Stella Kyriakides. U tom će se kontekstu pozabaviti sljedećim: oklijevanjem građana za cijepljenje protiv COVID-19, treću booster dozu te donacije cjepiva izvan Europske unije.

Sastanak će se održati virtualnim putem, no ministri zdravstva dosadašnjeg predsjedničkog tria (Slovenija, Njemačka i Portugal), te budućeg tria predsjedanja Vijećem EU (Francuska, Češka i Švedska) pozvani su nazočiti osobno. Pozivnice su također upućene europskoj povjerenici Kyriakides i regionalnom direktoru WHO -a za Europu Hansu P. Klugeu, dok će direktori Europske agencije za lijekove (EMA) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) sudjelovati virtualno.

 

 

 

 

REFERENCE:
https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/en/news/ministers-on-a-stronger-and-more-resilient-european-health-union-and-vaccination-strategy/