d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Digitalna transformacija imunizacije – Proaktivna prevencija za smanjenje komplikacija

H

ealth Hub kao jedinstveni regionalni think tank za zdravstvo nastavlja s provođenjem aktivnosti na području osnaživanja dijaloga o suvremenim imunizacijskim politikama, dijeljenjem najboljih praksi iz regije te promicanjem digitalne transformacije u zdravstvenom ekosustavu.

Kako bi se osigurala učinkovitost sve složenijih imunizacijskih programa potrebni su sveobuhvatni informacijski sustavi za praćenje uspješnosti postotka imunizacije na razini pojedinca i populacije, a posebice kada je riječ o kroničnim skupinama bolesnika koji su obuhvaćeni nacionalnim imunizacijskim programima. Razvoj informacijske infrastrukture stvorila je nove mogućnosti za transformaciju imunizacijskih programa diljem svijeta, a mnogi znanstveni radovi i istraživanja već opisuju viziju sljedeće generaciju digitalnih informacijskih sustava za imunizaciju, koja podrazumijeva i (pro)aktivniju ulogu primarne zdravstvene zaštite. Od WHO-a do UNICEFA, preko Europske komisije i znanstvenih radova – svi su suglasni kako digitalni iskoraci poput podsjetnika za cijepljenje i ciljane digitalizirane poruke promicanja cijepljenja utječu na smanjenje prepreka za željene stope cijepljenja koje je javnozdravstvena struka preporučila. Državama trebaju prilagodljivi digitalni javnozdravstveni informacijski sustavi za usmjeravanje preporuke i provedbe cijepljenja sukladno usuglašenim nacionalnim imunizacijskim programima koji u doba narušenog povjerenja u cijepljenje i „infodemije“ ne postižu željene stope procijepljenosti čime se urušava javno zdravlje i održivost zdravstvenih sustava zbog nepotrebnih i preventabilnih komplikacija.

 

 

 

 

 

 

Neke države čak usvajaju ili usavršavaju primjenu Real Time Monitoringa (RTM) imunizacije tj . praćenja imunizacije u realnom vremenu za aktivnosti kampanje imunizacije, sustavni pristup mapiranju potreba korisnika/dionika imunizacijskog ekosustava, osiguravanje integracije sa sveobuhvatnijim eZdravstvom i ekosustavom imunizacije te rješavanje konkretnih barijera za pristup podacima u stvarnom vremenu (UNICEF, WHO, GAVI). Točni, pravovremeni podaci i informacije o kroničnim bolesnicima koji se trebaju pravovremeno zaštititi od komplikacija zaraznih bolesti ključni za javno zdravlje i održivost zdravstvenih sustava. Globalne zdravstvene institucije su suglasne da nam je, kako bismo koordinirali resurse, pratili epidemije i pratili zdravlje stanovništva, potrebna snažna digitalna infrastruktura. Postoji i kritična svijest o tome kako su na previše mjesta sustavi evidencije još uvijek temeljeni na papiru ili je riječ o nepovezanim, neintegriranim bazama podataka što usporava prikupljanje i dijeljenje neprocjenjivih zdravstvenih informacija.

 

Nadalje, znanstvena literatura spominje i proaktivne podsjetnike za cijepljenje u elektroničkim zdravstvenim kartonima (EHR) koji pružaju potporu kliničkom odlučivanju (CDS), a koja može smanjiti propuštene prilike za cijepljenje, a koje su u populaciji kroničnih bolesnika (prema određenoj dijagnozi definiranoj imunizacijskim programom) poboljšale postotak procijepljenosti i time imale značajne kliničke, humane i ekonomske benefite. Elektronički podsjetnici pokazali su se učinkovitima u povećanju postotka imunizacije i potencijalnom smanjenju troškova zdravstvene zaštite kroz niz primjera, kao što je cijepljenje protiv gripe, COVID-19 ili HPV.

 

 

 

 

 

Na Policy Forumu o gripi kojeg je Health Hub kao regionalni think tank za zdravstvo organizirao prije 1,5 godinu na Školi narodnog zdravlja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prikupljali smo prijedloge svih dionika zdravstvenog ekosustava, od zdravstvene administracije, preko komora, stručnih i strukovnih organizacija do udruženja pacijenata o tome kako informatički sustavi mogu biti potpora u provedbi imunizacijskih programa propisanih od strane HZJZ-a i MIZ-a. Neki od prijedloga sudionika su bili primjerice da bolnički informacijski sustavi automatski po dijagnozi na određenim odjelima na otpusnim pismima pišu preporuke za imunizaciju kod rizičnih skupina, a obiteljski liječnici i ljekarnici su spominjali mogućnost da se po MKB-u automatski pojavljuje podsjetnik za imunizaciju (protiv gripe, korone, pneumokoka) prilikom upisa dijagnoze ili izdavanja lijekova po MKB-u. Također su tada prisutne udruge pacijenata spominjale i edukacijske poruke u eKartonu za građane, koje uključuju i pravo na besplatno cijepljenje koje Hrvatske osigurava rizičnim bolesnicima.

 

U skladu s dosadašnjim dijalogom u okviru naše think tank platforme, te kasnijim aktivnostima na području imunizacijskih politika u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, uvažili smo prijedloge dionika da ponovno organiziramo novi Policy Forum na temu pravovremene imunizacije kroničnih bolesnika i posebno vulnerabilnih skupina u duhu digitalno transformiranog zdravstva kako bismo uz nove spoznaje raspravili ideje i moguće načine implementacije digitalnih podsjetnika u naš zdravstveni ekosustav.

Uskoro slijedi više informacija te Vas pozivamo da pratite aktivnosti Health Hub-a u nadolazećim tjednima na temu digitalne transformacije imunizacije s ciljem proaktivne prevencije zaraznih bolesti i njihovih teških komplikacija, te postizanja kliničkih, ekonomskih i humanih benefita.

 

 

 

 

REFERENCE //