d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Davor Kovačević (Swixx BioPharma): Mlada i uspješna kompanija fokusirana na pravovremenu dostupnost inovacija pacijentima!

H

ealth Hub razgovarao je sa Davorom Kovačevićem, farmaceutom i vizionarom na čelu jedinstvene mlade međunarodne kompanije čija je misija da kroz svoj model poslovanja poboljša dostupnost lijekova pacijentima.  

Veličina tržišta i poslovno farmaceutsko okruženje koje uključuje složenost zdravstvene zaštite, složenost procesa osiguravanja dostupnosti lijekova, ali i interne korporativne planove, ponekad otežavaju ulazak kompanijama ili novim lijekovima u pojedine države, stoga je Swixx BioPharma sa svojom ekspertizom partner koji ispunjava potrebe i farmaceutskih klijenata i pacijenata koji trebaju njihove lijekove.

2022. godina je posebno uzbudljiva zbog potpisane suradnje sa Sanofi-Aventis Groupom te osnaživanjem portfelja lijekovima iz postojećih područja rijetkih bolesti i onkologije, ali i novih područja kao dijabetes i cjepivima.  

 

 

DAVOR KOVAČEVIĆ, mag. pharm., MBA
Generalni director, Swixx BioPharma (Hrvatska i Slovenija)

 

 

MOŽETE LI NAM REĆI NEŠTO O MODELU POSLOVANJA SWIXX BIOPHARMA-e?

Swixx BioPharma je kreirana na konceptu cjelovite alternative podružnicama multinacionalnih kompanija ili njihovih poslovnih jedinica na području biofarmaceutike, OTC-a i medicinskih proizvoda u onim državama Srednje i Istočne Europe ili terapijskim područjima u istim državama u koje multinacionalna kompanija ne želi doći ili pak iz kojih želi izaći. Tvrtka predstavlja istraživačke biofarmaceutske kompanije, inovativne tvrtke. Mnoge kompanije ne žele ulaziti na mala tržišta, a neke pak odlučuju izaći s tržišta, čemu svjedočimo u posljednje vrijeme kroz nekoliko primjera. Razlog za takvu odluku bio bi, osim veličine tržišta, farmaceutsko okruženje, složenost zdravstvene zaštite, složenost procesa osiguravanja dostupnosti lijekovima ili neki drugi interni korporativni planovi.

 

 

ČESTO ISTIČETE VAŽNOST PARTNERSTVA I EKSPERTIZE FOKUSIRANE NA PACIJENTE

Želio bih istaknuti kao vrlo važnu činjenicu da Swixx ne predstavlja veledrogerijski posao; Swixx je kompanija koja obavlja sve aktivnosti koje bi obavljala multinacionalna podružnica lokalno: od prodaje i marketinga, do regulatornih i farmakovigilancijskih aktivnosti, medicinske poslove, usklađenost s pitanjima etičnosti I transparentnosti, pravna pitanja, upravljanje javnom nabavom, osiguravanje dostupnosti lijekova te lokalne cjenovne politike. Mi smo kompanija koja je usmjerena na pacijente s primarnim ciljem osiguranja dostupnosti inovativnih i suvremenih lijekova svima te kreiranje i poboljšanje dostupnosti lijekova pacijentima u suradnji sa zdravstvenom administracijom. Naša vizija je ispuniti nezadovoljene medicinske potrebe na troškovno učinkovit, etičan način te osigurati stručnost, znanje i brzu izvedbu.

 

 

VAŠ PORTFELJ SASTAVLJEN JE PREVENSTVENO OD INOVATIVNIH TERAPIJA, A SADA GA PROŠIRUJETE I SA CJEPIVIMA?

Naš fokus usmjeren je na inovativne, moderne, high-tech, profesionalno pozicionirane proizvode s uvjerljivim znanstveno medicinskim dokazima (medicina utemeljena na dokazima i značajan klinički utjecaj), posebno na području onkologije / hematologije, lijekova za rijetke bolesti i “orphan” lijekova te u drugim terapijskim područjima, kao i na području bezreceptnih proizvoda. Naše novo partnerstvo omogućit će nam pozicioniranje kompanije u novim terapijskim područjima, kao što su područja imunizacije, metaboličkih bolesti i neuroznanosti. Uz Sanofi-Aventis Groupu kao novog partnera, u Hrvatskoj zastupamo Bristol Myers Squibb, Alexion, General Electric, Indivior, Norgine, Expanscience i mnoge druge.

 

 

GODINA PRED VAMA PUNA JE NOVIH POSLOVNIH IZAZOVA I SURADNJI

Jedno od najuzbudljivijih partnerstva, ono sa Sanofijem, započeo je 1. siječnja 2022. godine. Prema sporazumu potpisanom između Swixx BioPharma AG i Sanofi-Aventis Groupe, Swixx će biti odgovoran za Sanofijev Rx portfelj na područjima EU-a u Bugarskoj, Hrvatskoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Slovačkoj i Sloveniji. Sporazum također uključuje nečlanice EU, balkansko područje: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Moldaviju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. Ovo će partnerstvo biti transformativni događaj za našu kompaniju – ući ćemo u neka nova terapijska područja, poput imunizacije ili dijabetesa, a s druge strane ćemo osnažiti svoju poziciju u postojećim terapijskim područjima poput rijetkih bolesti.

 

 

 

KOJE VRIJEDNOSTI PROMIČETE KROZ VAŠE POSLOVANJE?

Portfelj i pipeline naših klijenata nam je na prvom mjestu. S druge strane, funkcionalna ekspertiza i fokus osmišljeni su tako da odražavaju potrebe naših klijenata. Uz sve gore navedeno, compliance te etično vođena korporativna kultura glavni su prioritet i temeljna prepoznatljivost Swixx BioPharme. U Swixx BioPharmi, osim poslovne etike, posvećeni smo načelima ljudskih prava. Proveli smo mjere za zaštitu ljudskih prava naših zaposlenika te aktivno podržavamo različitost i uključivost prilikom zapošljavanja. S ponosom ističemo da je udio žena čak 71% od svih zaposlenika Swixx BioPharme te 52 % na vodećim pozicijama (prema podaci objavljenim krajem 2020. godine). U Hrvatskoj 2021. godine žene čine 74% svih zaposlenih!

 

 

SWIXX JE TRENUTNO NAJVEĆI I NAJBRŽE RASTUĆI PARTNER U BIOFARMACEUTICI NA SVOJIM TRŽIŠTIMA?  

S više od 900 zaposlenika te prodajom koja će vjerojatno premašiti 600 milijuna eura 2022. godine, Swixx se razvio u najvećeg i najbrže rastućeg partnera u biofarmaceutici za inovativne kompanije na navedenom području. Swixx posluje u cijeloj Srednjoj i istočnoj Europi (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Kosovo, Latvija, Litva, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovačka i Slovenija) te Rusiji. Swixx predviđa daljnje širenje na države bivšeg Sovjetskog Saveza, a kasnije moguće i na zapadnu Europu, Bliski istok ili Afriku.

 

 

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //