d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

CLOSE THE GAP / WCD 2022: „Otključajmo“ pravi potencijal personalizirane onkološke skrbi – Transformiranje budućnosti liječenja raka

O

vaj članak je dio serije “ZA JEDNAKU DOSTUPNOST ONKOLOŠKOJ SKRBI” obzirom na europske standarde, a koju je Health Hub kao jedinstveni regionalni healthcare policy think tank pokrenuo povodom Svjetskog dana borbe protiv raka (4. veljače). Svjetski dan borbe protiv raka se ove godine provodi pod krilaticom „CLOSE THE GAP“.

 

 

„Dostupnost personaliziranoj onkologiji u Europi“ (eng. Access to Personalised Oncology in Europe) je izvješće konzultanata London School of Economics (LSE) uz suradnju s EFPIA-om, u kojem se identificiraju prepreke ka boljem i učinkovitijem uvođenju personaliziranog  liječenja raka za europske onkološke bolesnike, uz konkretne preporuke mogućnostima unaprijeđenja i implementiranja personalizirane onkologije u Europi.

 

Originalni članak možete pročitati OVDJE.

 

 

Predviđa se kako će razvoj personalizirane onkološke skrbi, u kojoj se odgovarajuća onkološka terapija daje odgovarajućem bolesniku u odgovarajuće vrijeme uz primjenu biomarkerskog testiranja, dovesti do boljih ishoda liječenja, smanjenja rizika od nuspojava kod onkoloških bolesnika, kao i do smanjenja troškova te poboljšan učinkovitosti zdravstvenih sustava.

Obzirom na teret raka u Europi te potencijal medicinskih inovacija za smanjenje tog opterećenja na bolesnike i zdravstvene sustave, personalizirana onkologija mora biti središte u svakoj viziji buduće zdravstvene politike u Europi.

 

 

 

„Dostupnost personaliziranoj onkologiji u Europi“ (eng. Access to Personalised Oncology in Europe) je izvješće konzultanata London School of Economics (LSE) uz suradnju s EFPIA-om, u kojem se identificiraju prepreke ka boljem i učinkovitijem uvođenju personaliziranog  liječenja raka za europske onkološke bolesnike, uz konkretne preporuke mogućnostima unaprijeđenja i implementiranja personalizirane onkologije u Europi. Kreatori zdravstvenih politika u Europi trebaju ulagati više napora za poboljšanje jednakosti u dostupnosti onkološke skrbi u cijeloj Europi, kao i za unaprjeđenje i implementaciju dostupnosti personaliziranoj medicini za sve onkološke bolesnike u Europi. To će, ne samo koristiti bolesnicima, njihovim skrbnicima i liječnicima, nego će također osnažiti europske istraživačke horizonte i inovacije te pridonijeti društvenoj dobrobiti.

 

 

 

 

 

 

Poboljšanje onkološke skrbi kroz veću dostupnost biomarkerskim testiranjima

Biomarkerski testovi ključni su alati u dijagnozi i liječenju raka. Mogu se koristiti za pružanje precizne dijagnoze, identificiranje bolesnika koji će najvjerojatnije reagirati na liječenje, a time i za odabir prikladnog načina liječenja. Oni također mogu pomoći u predviđanju i praćenju napredovanja bolesti te identificiranju bolesnika s povećanim rizikom od razvoja određenog stanja. Na taj način, identificiranje biomarkera i razvoj odgovarajućih biomarkerskih testova postaju sve važniji u razvoju novih onkoloških terapija. Biomarkeri i biomarkersko testiranje značajan su „stup“ precizne medicine, koja koristi podatke o bolesnicima za donošenje personaliziranih odluka o liječenju.

 

 

 

 

Visokokvalitetno testiranje onkoloških biomarkera dovodi do boljih ishoda za onkološke bolesnike. Međutim, trenutna dostupnost biomarkerskim testiranjima nedosljedna je te doprinosi zdravstvenim nejednakostima diljem Europe. Međunarodna mreža kvalitete u patologiji (IQN Path), Europska koalicija za onkološke bolesnike (ECPC) te Europsko udruženje istraživačkih farmaceutskih kompanija (EFPIA) udružili su se u studiji koja je analizirala trenutno stanje biomarkerskog testiranja u EU-u i Velikoj Britaniji, te su iznijeli preporuke za postizanje vizije univerzalne dostupnosti preciznoj medicini u onkološkoj skrbi za sve europske onkološke bolesnike.

 

 

 

REFERENCE:
https://www.efpia.eu/about-medicines/use-of-medicines/disease-specific-groups/fighting-cancer/unlocking-the-value-of-personalised-cancer-care/